Rabobank maakte afgelopen zes maanden 2,8 miljard euro winst

Rabobank heeft in het afgelopen halfjaar 2,8 miljard euro winst gemaakt. Dat is een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit de dinsdag gepubliceerde financiële resultaten over de afgelopen zes maanden van de bank.

De winst komt onder meer doordat de Rabobank de rente-inkomsten wist te laten stijgen. Die ontwikkeling was vorig jaar al zichtbaar nadat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogde om de inflatie tegen te gaan. Spaarrentes stegen niet in datzelfde tempo mee, waardoor banken veel geld overhielden. De Rabobank verwacht dat de hoge rente-inkomsten echter niet zullen aanhouden.

Een andere reden die de bank aandraagt voor de goede halfjaarcijfers is dat klanten meer leningen hebben afgesloten, bijvoorbeeld hypotheken. Wel liepen de kosten voor de Rabobank op, onder meer door salarisverhogingen.

De komende maanden staan bij Rabobank in het teken van een organisatiewijziging. De functie van de lokale directeur voor 78 vestigingen zal onder meer verdwijnen. In plaats daarvan komen er regionale directeuren in vijf regio’s die zich richten op particulieren, bedrijven, verzekeren en private banking.