Raad van State wijst stikstofbezwaren milieuorganisaties van de hand, Formule 1-race Zandvoort mag doorgaan

Stikstof Het circuit in Zandvoort is inmiddels onderwerp geweest van tientallen rechtszaken. Telkens werd geoordeeld dat het circuit open mocht blijven en de races mocht blijven doorgaan.
Natuurorganisaties maakten bezwaar dat de verlening van de natuurvergunning in 2019 aan het circuit van Zandvoort zou leiden tot een toename van stikstofneerslag.
Natuurorganisaties maakten bezwaar dat de verlening van de natuurvergunning in 2019 aan het circuit van Zandvoort zou leiden tot een toename van stikstofneerslag. Foto Remko de Waal/ANP

De Formule 1-race op het circuit van Zandvoort in augustus kan definitief plaatsvinden. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Het is een nieuwe uitspraak over het circuit van Zandvoort die in het nadeel van natuur- en milieuorganisaties uitpakt. De hoogste bestuursrechter wees hun bezwaren af tegen de gemaakte stikstofberekeningen voor het afgeven van de natuurvergunning. Eerder beweerden natuurorganisaties, waaronder Mobilisation for the Environment (MOB), dat de verlening van de natuurvergunning in 2019 zou leiden tot een toename van stikstofneerslag op het nabijgelegen Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid.

De Raad van State oordeelde woensdag ook dat de provincie Noord-Holland terecht werkzaamheden op het circuit heeft toegestaan. Die werden eerder door tegenstanders aangeduid als schadelijk voor de fauna in de omgeving, waaronder diersoorten als de rugstreeppad en de zandhagedis. Het circuit in Zandvoort is inmiddels onderwerp geweest van tientallen rechtszaken. Telkens werd geoordeeld dat het circuit open mocht blijven en de races mochten blijven doorgaan.

De natuurorganisaties hebben aangegeven zich niet bij de situatie neer te leggen. Voor hen blijft een verduurzaming van het circuit van Zandvoort, al dan niet gedwongen, een absolute noodzaak. Ze zullen daarvoor de juridische weg naar eigen zeggen niet schuwen. „Het is zeker dat het circuit zal moeten veranderen omdat het ernstige natuurschade veroorzaakt”, aldus MOB tegenover persbureau ANP.

Opmerkelijk is dat de Raad van State de eerder verleende natuurvergunning van het circuit als overbodig beschouwt vanwege een wetswijziging in 2020. Doordat de regelgeving midden in het proces van de verlening veranderde moet de provincie hierover een nieuwe beslissing nemen.