Raad van State waarschuwt voor ‘structureel rijden op vluchtstrook’

De Raad van State vindt dat structurele hervormingen nodig zijn om Nederland toekomstbestendig te houden. De belangrijke adviseur en de hoogste bestuursrechter raadt het kabinet daarom aan een brede analyse voor de begroting van 2026 aan te vragen.

Vicepresident Thom de Graaf schrijft dat in het advies van de Raad van State over de Rijksbegroting van 2025, dat dinsdagmiddag tegelijkertijd met de Miljoenennota is gepubliceerd. Ieder jaar schrijft de Raad van State een advies over de begroting.

De Raad van State ziet dat het kabinet moeite heeft keuzes te maken. De hoogste bestuursrechter hoopt dat een brede sociaal-economische analyse helpt om ook de ontwikkelingen van Nederland op de lange termijn in het oog te houden. Zo kan Nederland tot een betere arbeids- en woningmarkt en een hogere productiviteitsgroei komen, denkt De Graaf.

Bezuinigen

Ook controleert de Raad van State of de begroting voldoet aan de Europese en nationale begrotingsregels. Op korte termijn leeft het kabinet-Schoof deze regels na. Maar op lange termijn worden de begrotingsregels wel overschreden. Als het beleid ongewijzigd blijft, zal de staatsschuld groeien tot boven de Brusselse norm van 60 procent van het bruto binnenlands product. Ook het begrotingstekort (uitgaven minus inkomsten van de overheid) is vanaf 2029 meer dan 3 procent, de andere afgesproken norm.

De Raad van State noemt dat ‘structureel op de vluchtstrook’ te rijden. Permanent op die vluchtstrook rijden is gevaarlijk, want bij het minste zuchtje economische tegenwind beland je naast de weg. Dan moet je ingrijpen op het moment dat het niet goed gaat met de economie. Zeker volgens de strenge regel die de coalitie met zichzelf afsprak: zodra het tekort over de 3 procent gaat, wil het kabinet bezuinigen.


Liveblog
Prinsjesdag


Minister van Financiën Heinen presenteert Miljoenennota aan Tweede Kamer