PVV heeft nog net voldoende politici om al haar zetels te vullen

Alexander van Hattem is een druk man. De 41-jarige Bosschenaar is namens de PVV Eerste Kamerlid, Statenlid in Noord-Brabant en raadslid in Den Bosch. En hij is óveral. Het afgelopen jaar miste hij nooit de maandelijkse Statenvergadering, ontbrak hij twee keer in de senaat en was hij slechts één keer afwezig in de gemeenteraad. En altijd debatteert hij actief mee.

Mogelijk krijgt hij het nog drukker. Van Hattem staat namelijk op plek 44 van de kandidatenlijst van de PVV voor de Tweede Kamer. Mochten er de komende jaren drie PVV-Kamerleden stoppen, dan kan hij de Eerste voor de Tweede Kamer verruilen.

Donderdag schuiven vier PVV-Kamerleden door naar het kabinet en worden de kandidaten op plekken 38 tot en met 41 van de lijst beëdigd als Kamerlid. Onder hen de 80-jarige Nico Uppelschoten, die bij aanvang van zijn Kamerlidmaatschap het oudste Kamerlid in de parlementaire geschiedenis wordt. Vanwege de zorg voor zijn dementerende vrouw twijfelde hij nog over het Kamerlidmaatschap. Uppelschoten, ook Statenlid in Drenthe, dacht op een onverkiesbare negenendertigste plek te staan.

NRC analyseerde de ‘kandidaten-vijver’ van de PVV op Europees, landelijk, provinciaal en lokaal niveau. Ook werd gekeken naar PVV’ers met dubbelfuncties: mensen als Van Hattem die behalve Kamerlid ook Statenlid of raadslid zijn – of zelfs alle drie.

Geen lege zetels

Heeft de partij genoeg mensen om al haar zetels in parlementen, Staten en raden te vullen? Het kortste antwoord is: ja. Nergens zijn op dit moment zetels leeg omdat er geen PVV’er voorhanden is.

Maar het aantal beschikbare mensen neemt op meerdere plekken af, blijkt uit het onderzoek. Zo had de PVV in Almere tien kandidaten (en vijf zetels), maar zijn er door tussentijdse afhakers en overstappers naar Kamer of Gedeputeerde Staten nog maar twee kandidaten over die naar de raad kunnen doorschuiven.

Ook landelijk dreigt (nog) geen acute lijstuitputting, maar komt het einde van de kandidatenlijsten wel in zicht. De partij kan zich in de Tweede Kamer drie afhakers veroorloven. Bij de vierde komt de partij voor de keuze waar het een zetel vrij wil laten; in de Eerste of de Tweede Kamer – iemand die niet op de lijst stond toevoegen kan niet. Ook is het niet mogelijk om in de Eerste én de Tweede Kamer te zitten.

De 45stee en tevens laatste kandidaat op de Tweede Kamerlijst is senator Gom van Strien. Maar als zowel Van Hattem (nummer 44) als Van Strien doorschuiven, komt de PVV een senator te kort. Op de Eerste Kamer-lijst is namelijk alleen Nicole Moinat nog beschikbaar, nu raadslid in Purmerend. Mocht het zover komen, dan lijkt het aannemelijker dat de PVV een zetel in de Tweede Kamer leeg laat. Daar heeft de coalitie met 88 zetels een ruime meerderheid, terwijl het voor een meerderheid in de senaat zeven zetels te kort komt. Als dat gebeurt, zou dat een unicum zijn; nooit bleef door lijstuitputting een zetel leeg in de Tweede Kamer.

Het toont de smalle marges waarbinnen de PVV werkt. Alle politieke partijen hebben moeite met het vinden van voldoende kandidaten; door teruglopende ledentallen krimpt de vijver al decennia. Maar in tegenstelling tot andere partijen heeft de PVV geen leden, geen partijorganisatie en geen bloeiend partijleven. Dat maakt de werving nog moeizamer. Al sinds de oprichting in 2004 draait de partij om Geert Wilders. De uitbouw naar de twaalf provincies verliep moeizaam; lokaal is de PVV in 29 van de 342 gemeenten vertegenwoordigd – in andere gemeenten bleken er onvoldoende kandidaten te zijn. Al vanaf het begin zijn er veel PVV’ers die meerdere functies combineren – op dit moment achttien. Bij andere partijen komt dat sporadischer voor, zeker bij landelijke politici.


Lees ook

De PVV speelt op safe met een kandidatenlijst van loyale politici

De PVV viert een dag na de verkiezingen de overwinning tijdens een fractievergadering in de Tweede Kamer.

Vergaderingen missen

Hoe goed het de PVV’ers lukt om twee zetels tegelijk te vullen, verschilt. Twaalf PVV’ers uit de Eerste of Tweede Kamer zijn op dit moment ook raadslid of Statenlid. Het donderdag te beëdigen Kamerlid Robert Rep is het zelfs allebei. Sommigen lukt het om vrijwel altijd bij vergaderingen te zijn, zoals Hidde Heutink uit Enschede. Willem Boutkan is regelmatig te laat bij de Statenvergaderingen van Flevoland, maar hij is er op een enkele keer na wél altijd. De Zuid-Hollandse Statenleden Jeremy Mooiman en Henk de Vree hoeven alleen het Malieveld over te steken en doen dat altijd; ze missen vrijwel geen vergadering.

Anderen doen dat wel. Raymond de Roon komt sinds zijn verkiezing in de Provinciale Staten van Zeeland in 2023 gemiddeld eens in de twee maanden naar de maandelijkse plenaire vergadering, blijkt uit de notulen. Vincent van den Born kwam sinds november naar vijf raadsvergaderingen in Den Helder en sloeg er zes over.

In de Tweede Kamer deed hij sinds zijn aantreden in november geen enkele keer mee aan een debat, bleek eerder deze week uit onderzoek van persbureau ANP. De PVV-fractie was sinds november afwezig bij relatief veel plenaire en commissiedebatten: honderd, een kwart van het totaal. Voor de grootste Kamerfractie valt dit aantal op. De kleinere fracties van GroenLinks/PvdA, VVD en NSC deden aan meer debatten mee, bleek uit de ANP-cijfers.

Landbouwwoordvoerder Jeanet Nijhof-Leeuw van de PVV was wel regelmatig bij Kamerdebatten, maar kwam tussen december en juni slechts naar één raadsvergadering in Hengelo. Maar dat heeft niks te maken met haar Kamerwerk, zegt ze. Door een voetblessure kón ze de reis naar Hengelo niet maken, ze zat lang in een rolstoel.

Sinds ze weer mobiel is, pakt Nijhof-Leeuw op woensdagavonden de trein van Den Haag naar Hengelo. Na de vergadering reist ze terug: om half één ’s nachts komt ze dan in Den Haag aan, de volgende ochtend is ze weer in de Tweede Kamer. Waarom ze niet stopte? Ze vindt, zegt ze, het raadswerk óók heel mooi.


Lees ook

Twee PVV-verlaters over Wilders en zijn partij: ‘Ze hebben geen idee wie er voor hun partij actief zijn’

Sjors Nagtegaal (links) en David Bosch hebben positieve ervaringen met partijleider Geert Wilders, maar de PVV is volgens hen van bordkarton, een façade met niets erachter.