PVV beoogt geen Nexit meer, wel uitzonderingspositie voor asiel

De PVV breekt met het verleden en wil geen Nexit meer. Voortaan moet de Europese Unie „van binnenuit” worden veranderd, schrijft de partij in het vrijdag gepubliceerde verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen in juni.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen in 2019 wenste Wilders nog een spoedige Nexit. Bij de landelijke verkiezingen afgelopen november zwakte hij dat al ietsje af: de partij wilde niet meteen vertrekken, maar de vraag eerst voorleggen aan Nederlanders in een referendum. Alsnog werd de winst van de PVV afgelopen november in Brussel ‘bevend bekeken’, schreef bijvoorbeeld de Franse krant Le Monde in de dagen na de verkiezingsoverwinning van Wilders op 22 november. Wilders stuurde immers aan op vertrek.

Daar stapt de PVV-leider vanaf. Dat de PVV de EU nu van binnenuit wil veranderen past in een bredere Europese trend waarin radicaalrechtse partijen niet meer hard om uittreding uit de Europese Unie roepen. Ze gebrúíken de EU juist voor hun eigen doelen. De radicaalrechtse Italiaanse premier Giorgia Meloni bijvoorbeeld groeide uit tot de drijvende kracht achter de Europese migratiedeals met niet-Europese landen. Belangrijkste oorzaken voor die veranderde houding van radicaalrechtse partijen zijn de kater van Brexit die ook kiezers in Europa voelen, en regeringsdeelname van radicaalrechtse partijen.

Vetorechten

Maar positief over het Europese samenwerkingsverband is Wilders zeker niet. De PVV wil dat Nederland fors minder gaat betalen aan de EU en vindt dat de EU een „tsunami aan regels” over Nederland heeft uitgestort. Ook wil hij niet dat vetorechten bij stemmingen zoals over buitenlands beleid worden ingeleverd. En hij wil dat Nederland een uitzonderingspositie krijgt bij de regels over immigratie en asiel. Regels op het gebied van klimaat en stikstof moeten soepeler.

Zijn veranderde visie op de Europese Unie blijkt ook uit het verdere programma. Het Schengenverdrag waarmee vrij verkeer van personen mogelijk wordt gemaakt en dat de PVV in 2019 nog op wilde zeggen, wordt in het nieuwste verkiezingsprogramma niet eens meer genoemd.

Ook valt op dat de woorden ‘islam’ of ‘moslim’ niet voorkomen op de acht pagina’s van het programma – al plaatste de partij wel een foto van een vrouw met hoofddoek bij het hoofdstuk over asiel. In 2019 schreef Wilders nog dat hij Nederland wilde „de-islamiseren”. In 2023 wilde hij de islamisering van Nederland beperken, een verbod op islamitische scholen en een hoofddoekjesverbod.

En hoe denkt Wilders over de oorlog in Oekraïne? Onlangs twitterde hij al dat hij bereid is Oekraïne te steunen. Nu blijkt dat ook uit het verkiezingsprogramma. De PVV steunt Oekraïne in de strijd tegen „de Russische agressor”. Eerder keerde de PVV zich voortdurend tegen wapenleveranties aan Oekraïne. Ook noemt Wilders de Navo „de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid”.

Achterban verdeeld

De PVV-achterban blijft verdeeld over de Europese Unie. Meer dan bij alle andere partijen, zegt Asher van der Schelde van peilbureau Ipsos I&O. Een paar weken geleden vroeg hij kiezers naar het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie. 28 procent van de PVV’ers noemde het een goede zaak, 29 procent noemde het een slechte zaak en 43 procent noemde het niet goed en niet slecht. Kiezers van andere partijen zijn veel positiever over de Europese Unie.

Wie de lijsttrekker wordt van de PVV bij de Europese verkiezingen in juni, is nog onbekend. Ook is de verdere lijst van de PVV nog niet gepresenteerd.