Puck Pieterse wint EK mountainbike in Polen, als eerste Nederlandse vrouw ooit

Mountainbiken Pieterse is de mountainbikebelofte van dit jaar. Eerder won ze beide wereldbekerwedstrijden waaraan ze meedeed, in Oostenrijk en Tsjechië.
Puck Pieterse had een voorsprong van 30 seconden toen ze over de finish kwam in Polen. Genoeg tijd om haar winst te vieren.
Puck Pieterse had een voorsprong van 30 seconden toen ze over de finish kwam in Polen. Genoeg tijd om haar winst te vieren. Foto Maxime Schmid/EPA

De 21-jarige Puck Pieterse is zondag Europees kampioen mountainbike geworden. De Nederlandse won in Polen met gemak; de Oostenrijkse Mona Mitterwallner pakte zilver en kwam pas een halve minuut later over de finish. Voor het eerst wint een Nederlandse vrouw het kampioenschap.

Pieterse, de mountainbikebelofte van dit jaar, domineerde van de eerste tot de laatste ronde en kwam met een ruime voorsprong over de finish. Daarmee maakt ze haar belofte nog maar eens waar: eerder dit jaar won ze de wereldbekerwedstrijden in Tsjechië en Oostenrijk.

In het veldrijden was Pieterse al een gevestigde naam. Bij de U23 veldrijden behaalde ze vorig jaar al een WK-titel. Dit jaar werd ze vijfde in Strade Bianchi, een Italiaanse wielerkoers, en tweede op het WK voor de elite. Pieterse wil volgend jaar op de Olympische Spelen van Parijs een gooi doen naar het goud op de mountainbike.