Protest tegen amnestie voor Catalaanse separatisten mondt uit in rellen: ‘Sánchez y Puigdemont a prisión’

Een protest tegen de Spaanse premier Pedro Sánchez in Madrid is vrijdagavond uit de hand gelopen. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan, schrijft El Pais, op meerdere plekken komt het tot gewelddadige confrontaties met de politie.

Aanleiding is de amnestie die Sánchez moet verlenen aan Catalaanse separatisten in ruil voor de steun van Catalaanse onafhankelijkheidspartijen die hij nodig heeft om een nieuwe regering te vormen. Met name rechts-conservatieve Spanjaarden vinden dat onacceptabel.


Lees ook
Amnestiewet verdeelt Spanje én Catalonië: ‘Zo is de strijd van de Catalanen voor niks geweest’

Man met Catalaanse vlag bij een demonstratie in Barcelona, 1 oktober.

Slagveld

Madrid verandert rond tien uur ‘s avonds in een slagveld wanneer betogers vuurwerkbommen naar de politie en journalisten gooien die achter de hekken staan die het partijkantoor van Sánchez moeten barricaderen. Ze scanderen „Sánchez y Puigdemont a prision” – Sánchez en de Catalaanse separatist Carles Puigdemont naar de gevangenis – en dragen de Spaanse vlag. Een enkeling draagt de vlag van dictator Franco met zich mee. De naam van de voormalige Spaanse dictator klinkt onder extreemrechtse betogers: „Viva Franco.”

„We verwachten niets van degenen die de belegering van de huizen van het socialistische volk steunen”, reageert Sánchez via X, doelend op het protest bij het partijkantoor. „Sociale vooruitgang en samenleven zijn het waard. Ze zullen de PSOE [de partij van Sánchez, red.] niet breken.”

Even lijkt de politie de controle te verliezen wanneer de menigte door de hekken probeert te breken. Containers vliegen richting de politie. Een vrouw wordt gewond afgevoerd door hulpdiensten, die ondertussen alles wat de betogers de lucht in slingeren moeten ontwijken.

Na ruim een half uur gebruikt de ME traangas in een poging de straat schoon te vegen. „Hijos de puta”, schreeuwt een groepje mannen die snel hun gezichten bedekken. „We zijn hier om de democratie te verdedigen. Ons Spanje.”


Lees ook
Verzet tegen amnestie voor Catalaanse separatisten neemt toe in Spanje

Demonstratie tegen amnestie voor Catalaanse separatisten bij het hoofdkantoor van de PSOE in Madrid, 6 november.