ProRail maakt zich ernstig zorgen over hoe het alle werkzaamheden moet betalen

ProRail, de organisatie die het spoor in Nederland beheert, maakt zich ernstige zorgen over de financiering van alle werkzaamheden die de komende jaren moeten plaatsvinden op en rond het spoor.

Tot en met 2025 is het budget van het Rijk, provincies en gemeenten geregeld. Daarna is het nog onzeker in hoeverre ProRail genoeg geld krijgt om de railinfrastructuur te onderhouden en verbeteren. Een nieuw kabinet moet het budget nog vaststellen.

ProRail verwacht veel meer werkzaamheden te moeten verrichten dan voorgaande jaren. Dat komt doordat veel rails, wissels en andere infrastructuur zijn verouderd. Onderhoud is soms ook uitgesteld, bijvoorbeeld aan wissels bij Amsterdam Centraal. ProRail wil graag financiële zekerheid voor meerdere jaren, onder meer omdat inspraakprocedures lang kunnen duren en de organisatie afhankelijk is van provinciale en lokale overheden, spooraannemers en andere betrokkenen. De spoorinfrastructuur in Nederland, die decennia oud is, is veelal aan het einde van zijn levensduur.

Die waarschuwing deed de directie van ProRail maandagochtend. Deze week spreekt de Tweede Kamer tweemaal over het spoor; dinsdag in een hoorzitting over duurdere treinkaartjes, donderdag in de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat,

ProRail waarschuwde maandag opnieuw dat alle werkzaamheden aan het spoor in Nederland de komende jaren ook leiden tot fors meer overlast voor reizigers. Dat stelde de organisatie ook al afgelopen zomer.

Het werk is zo grootschalig dat ProRail niet meer alleen op rustige momenten – ’s nachts, in het weekend en in schoolvakanties – kan werken. Bovendien is er een groot tekort aan met name elektrotechnici die onder meer bovenleidingen en treinbeveiliging kunnen installeren. „Wij lopen tegen de grenzen aan van wat mogelijk is”, zei ProRail-topman John Voppen maandag tijdens een persbijeenkomst in Amersfoort.

Die locatie was niet toevallig gekozen. Treinreizigers rond Amersfoort ondervinden in 2024 de meeste overlast van heel Nederland. Rond dit belangrijke knooppunt voor passagierstreinen en goederentreinen houden ProRail en vervoerders NS en Keolis rekening met 44 dagen hinder.

ProRail besteedde tot en met 2020 per jaar circa 1 miljard euro aan onderhoud, vernieuwing en herinrichting van de omgeving van het spoor. De jaren erna is het budget flink opgelopen. Vanaf 2025, zo heeft de spoor-organisatie becijferd, is jaarlijks 1,8 miljard euro nodig. Grote projecten zijn de verbouwing rond station Amsterdam Centraal, spoorknooppunt Leeuwarden, het station van luchthaven Schiphol en het spoor bij Almelo, Hengelo en Enschede.


Lees ook
Ruim 2,5 jaar aan treinvertragingen, in één jaar. Waarom loopt het Nederlandse spoor zo vast?


Daar komen nog twee onzekere factoren bij. ProRail weet nog niet hoeveel tijd en geld gemoeid zal zijn met het herstel van de broze viaducten van de HSL-Zuid, het traject van de Intercity Direct tussen Schiphol en Rotterdam. Daardoor geldt voor de hogesnelheidstreinen een tijdelijke snelheidsbeperking.

Grote onzekerheid

Bovendien is er nog grote onzekerheid over de aanpak en de kosten voor het herstel van de ‘baanstabiliteit’. Op veel plaatsen in Nederland dreigen de dijken te verzakken waarop het spoor ligt, onder meer door stijgend grondwater.

Ook NS maakt zich zorgen over de financiering van de noodzakelijke werkzaamheden. Bij de presentatie van de jaarcijfers vorige week in Amsterdam pleitte president-directeur Wouter Koolmees van NS ook al voor meer geld voor ProRail. Koolmees herhaalde zijn boodschap zondag in het tv-programma Buitenhof.

Zowel John Voppen maandag als Wouter Koolmees vorige week vroeg zich hardop af of het niet beter zou zijn (tijdelijk) nog veel minder treinen te laten rijden tijdens werkzaamheden dan nu nog zijn gepland. Dat geeft reizigers weliswaar meer drukte in de treinen, maar ook meer zekerheid.

Voppen: „Bij ProRail heeft iedereen een grote passie voor het spoor. Nóg een trein tussen al het werk doorplannen, dat is wat we steeds proberen. Maar voor een robuuste, minder kwetsbare dienstregeling is het misschien beter dat enthousiasme wat te beteugelen. Dan weten reizigers beter waar ze aan toe zijn bij werkzaamheden.”

De Tweede Kamer spreekt deze week tweemaal over het spoor. Dinsdag ontvangt de Kamer Koolmees van NS en Voppen van ProRail alsmede reizigersvereniging Rover voor een hoorzitting over onder meer de prijs van de treinkaartjes.

Koolmees zei vorige week bij de presentatie van de jaarcijfers dat hij vanaf 2025 de tarieven met meer dan 10 procent wil verhogen om de hogere kosten van onder meer energie, personeel en onderhoud te kunnen dragen.

Donderdag spreekt de commissie Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer over het spoor. Dat is voor het eerst in de nieuwe samenstelling.


Lees ook
Treinreizigers krijgen vaker last van uitval van treinen door werk aan het spoor

Ook het goederenvervoer naar Duitsland, belangrijk voor de Rotterdamse haven, krijgt meer last van onderhoud.