De diepte ingaan. Vertel eens over die dode vader. Hoe was het om een burn-out te krijgen? Vertel eens over die dode moeder. Het personage Diederik Ebbinge, gespeeld door Diederik Ebbinge, wil dat heel graag met de gasten van zijn nieuwe tv-programma Chateau Promenade. Hij zegt het letterlijk, meerdere keren: „Ik wil graag de diepte in.” Net als bij de vele Nederlandse interviewprogramma’s zoekt de fictieve presentator Ebbinge een emotionele ontboezeming, het liefst met een traan. Helaas heeft hij geen idee hoe je dat voor elkaar krijgt.
Ruim drie jaar na de laatste studio-uitzending van het oorsprokelijke Promenade heeft hij de kunst van het tv-maken nog niet onder de knie gekregen. In het veelgeprezen maar weinig bekeken talkshowsatire Promenade stond Ebbinge met acteurs en cabaretiers Henry van Loon, Eva Crutzen en Ton Kas in een studio met een wekelijks absurdistisch commentaar op Nederlandse talkshows en showbizzprogramma’s.
In december 2021 leek de koek op: de gekte van de praatprogramma’s vol niksigheid was volledig geparodieerd. „Je moet stoppen op je hoogtepunt, dat vonden we allemaal”, zegt Eva Crutzen aan de telefoon. „Maar het was ook heel jammer. Er was zo’n chemie tussen ons, in combinatie met de redactie. Toen het idee kwam om van Promenade nog meer een fictieserie van te maken, werden we allemaal heel enthousiast.” Van Loon had ook zin om weer met het team aan de slag te gaan, zegt hij in een ander telefoongesprek: „Het is een fijne club mensen die eigenlijk alles kan spelen: drama, comedy, doen alsof het een documentaire is. Met de vaste kern van Promenade zijn we heel goed op elkaar ingespeeld.
En dus is Promenade terug in een andere vorm. Inderdaad, om maar een vaak herhaalde zin uit het programma te noemen: ze doen het deze keer net even anders doen dan u van ze gewend bent. Het zesdelige Chateau Promenade lijkt het op het eerste gezicht vooral een parodie op de interviewprogramma’s waarin BN’ers op locatie, vaak in een zomers buitenland, geïnterviewd worden. Denk aan Villa Felderhof en varianten daarop zoals Casa di Beau. Binnen de verhaallijn van de serie ontvangt Ebbinge zijn gasten in een Noord-Franse kasteel zes weken lang de drie vaste gasten uit de eerdere seizoenen, die wederom zichzelf spelen.
Het interview-aspect is slechts het begin: in Chateau Promenade moeten Henry, Eva en Ton ook meedoen aan Cherche le Rat, een Wie is de Mol-achtig spel. En ze worden daarna ongemerkt in allerlei andere formats gestopt: vrijwel het volledige Nederlandse tv-landschap wordt in een blender gegooid. De geoefende kijkers herkent verwijzingen naar programma’s als Expeditie Robinson, Bed & Breakfast, Chateau Meiland, De Verraders, Het Verhaal Van, Chansons! en Ik Vertrek. Ook is er iets met Ron Boszhard en een moordspel.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129900791-b12e81.jpg|https://images.nrc.nl/5zAWIVWlpmAA1hsFBPXF9XpTg0M=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129900791-b12e81.jpg|https://images.nrc.nl/K6XYfs9uq6SjKL8mMMrgytgYwzE=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129900791-b12e81.jpg)
Dramahoek
Ebbinge schreef het nieuwe seizoen samen met Melle Runderkamp en Simon Hendriksen, ook wel bekend als het column-duo de Betrouwbare Mannetjes in de Volkskrant. Runderkamp en Hendriksen zijn sinds het begin bij Promenade betrokken. In een door mediatypes vaak bezocht café-restaurant in Amsterdam vertellen ze er meer over. Hendriksen: „Promenade was een reactie op de wildgroei aan talkshows en het meningencircuit daarin. Op dat vlak hadden we alles wel gezegd. Maar we wilden wel graag weer iets met deze groep doen. Zo ontstond het idee om meer de dramahoek in te gaan. En om tegelijk al het verschrikkelijke wat de Nederlandse tv te bieden heeft, te kunnen becommentariëren.”
Runderkamp: „Maar met dit type interviewprogramma is ook sprake van inflatie. Tegenwoordig heb je iedere avond drie programma’s waarin BN’ers ergens iets gaan doen om ze tot een gesprek te dwingen. En het element fictie zat er altijd in bij ons, Promenade was al een soort sitcom in de vorm van een talkshow.” Een comedyserie over een falende presentator die er iets van probeert te maken. Hendriksen: „Diederik kan natuurlijk geweldig zo’n loserachtig figuur spelen. Wij vonden het een heel erg leuk idee om zijn gevecht als presentator zichtbaar te maken. Dat hij het heel graag wilt, maar dat het gewoon altijd mislukt. Dat hebben we dus nu weer.”
Het oorspronkelijke programma werd al heel snel meta. De kijkcijfers vielen tegen en zaten meestal rond de 200 tot 300.000 kijkers. Wel ontstond wel een groeiende fanschare die op sociale media steeds luidruchtiger werd. Runderkamp: „De slechte kijkcijfers waren ook een zege: we konden het in de verhaallijn van het programma gebruiken.”
Ondergrens
Hebben de schrijvers het idee dat Promenade iets van zelfbewustheid bij talkshowmakers heeft gecreëerd? Zijn er lessen geleerd? „Nee,” aldus Runderkamp, „ik had ook niet de illusie dat we echt iets zouden veranderen. Maar het is wel een frustratie dat het er allemaal niet beter op geworden is.” Hendriksen: „Dat was ook een reden om te stoppen. We konden heel aardig een slechte talkshow parodiëren, maar als de ondergrens steeds lager komt te liggen ben je op een gegeven moment wel klaar. Sven Kockelman met een meloen aan tafel, Renze Klamer die gaat zingen in zijn talkshow, noem maar op.”
Gelukkig vonden ze met Chateau Promenade een nieuwe vorm. Er zit zelfs wat ‘cinema’ in. Zo zullen filmliefhebbers de sfeer van de broeierige Franse filmklassieker La Piscine (1969) op sommige momenten herkennen. Hierbij spelen twee nieuwe acteurs een rol: Lize Feryn als ‘kamermeisje’ Celine uit Lyon en Daniel Cornelissen al ongeplande extra gast. Zij hangen aan het zwembad en lijken meer uit een romantische schijnwereld gekomen zijn. Ebbinge loopt er als een lompe Rick Felderhof doorheen, met hoed en veel kleding in pastelkleuren. Runderkamp: „Zelf vind ik het grappig dat Diederik steeds doet alsof hij ‘het land Frankrijk’ moet uitleggen aan de kijker. Alsof het heel exotisch is. Terwijl hij tijdens de opnames ongeveer een kwartier over de grens met België stond.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129900782-48e893.jpg|https://images.nrc.nl/N25WHsqLbhBqCMfryHLU67rX5sE=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129900782-48e893.jpg|https://images.nrc.nl/ActtEKRpE5ZdPKl8Nft3FvTcy5E=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129900782-48e893.jpg)
Gekut met de kijkcijfers
Crutzen was blij dat de fictieve Eva in deze vorm weer tot leven kwam. „Dit is wel een heel andere arena dan een studio-programma waarin alles op het moment samenkwam. Dat was een snelkookpan: het werd opgenomen en dezelfde avond nog uitgezonden. Maar de gekte, dat vind ik heel goed behouden.” Van Loon is blij dat een serie als deze nog gemaakt kan worden, zeker in een tijd waarin er weinig ruimte voor absurdisme is op tv. „Alles moet tegenwoordig in een hokje. Dat dit er dan mag zijn, is te gek. Ik snap ook dat er mensen zijn die Promenade niet vatten. Dat is niet erg. Niet alles hoeft voor een groot publiek te zijn. Daarom is het gekut met die kijkcijfers ook grappig.”
Zowel Crutzen als Van Loon zaten onlangs in een programma waar in Chateu Promenade naar wordt verwezen: Boerderij van Dorst, waarin prominenten op een boerderij over hun leven praten met Raven van Dorst. „Dat was wel heel erg leuk om te doen”, zegt Van Loon. „Het is natuurlijk wel gek. Je denkt: wat heb ik nou te vertellen? En je bent jezelf in dat programma, maar je speelt ook een soort rol. Het is gewoon heel raar om op tv te zijn. Dat is ook wel het mooie aan Promenade om daar mee te spelen.” Crutzen: „Ik vind soms het persoonlijke aspect dat komt kijken bij zo’n interviewprogramma niet echt mijn favoriete ding om te doen. Ik giet het liever in een eigen vorm, een serie of een theaterprogramma. Maar Boerderij van Dorst vond ik dan wel fijn, dat is ook een goed gelukt programma. Ik snap de aantrekkingskracht wel van dat soort programma’s. Het is voor ons dan weer heerlijk om het in het absurde te trekken en om iedereen een spiegel voor te houden.”
Alle betrokkenen lijken Promenade in wat voor vorm dan ook door te willen zetten. Van Loon: „Ik wil het wel tot mijn dood blijven doen.” Crutzen: „Ja, als we gewoon goede tussenpozen hebben. Het moeten geen uitgekauwde 36 seizoenen worden.”
Chateau Promenade. Vanaf zondag 30 maart, NPO3, 21.10 uur. Het hele seizoen staat dan ook op NPO Start Plus.
