Profclub in wording Hera United mikt op overname vrouwentak Telstar

Hera United denkt in Telstar een springplank te hebben gevonden die de Amsterdamse profclub in wording op korte termijn kan lanceren naar de top van de Vrouwen Eredivisie. Of het plan slaagt, hangt vooral af van de instemming van voetbalbond KNVB en zijn leden.

Eerder deze week tekenden Hera United en Telstar een overeenkomst die beide partijen per direct aan elkaar verbindt. Komend seizoen gaat Hera de vrouwentak van de club uit IJmuiden, die meedraait in de Vrouwen Eredivisie terwijl het mannenteam in de Eerste Divisie speelt, financieel ondersteunen en meedenken over de sportieve strategie. Daarna, zo is de afspraak, neemt Hera de vrouwenafdeling van Telstar over.

Hera United, dat in maart van dit jaar is opgericht, moet een profclub worden waarin het alleen om vrouwen draait. Op dit moment zijn alle deelnemers aan de Vrouwen Eredivisie onderdeel van de traditionele profclubs, zoals de KNVB voorschrijft. Maar volgens de initiatiefnemers achter Hera staat dit model de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal juist in de weg. In de strijd om budget, aandacht, faciliteiten en begeleiding, leggen de vrouwen het namelijk altijd af tegen de mannenteams, redeneren zij.

Onkostenvergoeding

Dát er nog veel te professionaliseren valt, staat niet ter discussie. De inkomsten in het Nederlandse vrouwenvoetbal zijn – anders dan in de Verenigde Staten en Engeland – op dit moment verwaarloosbaar. Aan tv-rechten wordt de komende vijf jaar niets verdiend en ook sponsorinkomsten zijn heel beperkt. Gevolg: alleen bij Ajax, FC Twente, PSV en Feyenoord vallen alle speelsters onder een cao die is gekoppeld aan het minimumloon, bij andere clubs wordt aan sommige speelsters niet meer dan een onkostenvergoeding betaald. Het niveau van de Nederlandse competitie blijft daardoor ver achter bij de toplanden.

Hera United wil daar verandering in brengen en stelt zich het Amerikaanse Angel City FC als voorbeeld, een vrouwenprofclub uit Los Angeles die binnen een paar jaar naar een miljoenenomzet is gegroeid dankzij gelikte marketing en de steun van kapitaalkrachtige investeerders. Ook Hera heeft vermogende ondernemers aan zich gebonden, onder wie Funda-oprichter Marijn Pijnenborg en Heleen Dura Van Oord, zakenvrouw van het jaar in 2013, hoewel niet bekend is gemaakt hoeveel budget zij ter beschikking stellen.

De KNVB draagt óók al jaren uit dat snelle ontwikkeling van het vrouwenvoetbal prioriteit heeft. Daarom heeft de voetbalbond de licentie-eisen aangescherpt: vanaf komend seizoen zijn clubs verplicht tenminste acht speelsters het minimumloon te betalen (voor minimaal 22 uur per week). Een prijzenswaardige stap, vindt Telstar-directeur Leon Annokkée, maar ook een maatregel die de kleine club financieel in de problemen brengt.

Wrijving in de kleedkamer

Op dit moment reserveert Telstar jaarlijks zo’n vier ton, of 10 procent van het totale budget, voor vrouwenvoetbal. Om te voldoen aan de eisen zou Telstar dit bedrag ten minste moeten verdubbelen, schat de club in. Dat zou ten koste gaan van de rest van de club, die toch al een heel bescheiden begroting heeft vergeleken bij de concurrentie in de Eerste Divisie. Het alternatief, zegt Annokkée, „is dat je de koek anders gaat verdelen.” Ofwel, acht speelsters krijgen een cao-vergoeding, voor de rest blijft weinig over. „Maar dat geeft wrijving in de kleedkamer en heeft ook weinig meer met profvoetbal te maken.”

Hera United-directeur Marieke Visser.
Foto Saskia van den Boom

En dus nam Annokkée dit voorjaar contact op met Hera United-directeur Marieke Visser. Ze waren het er snel over eens dat ze „elkaar kunnen helpen”, vertellen ze. Hoe? Komend seizoen springt Hera financieel bij, zegt Visser, zodat Telstar zich bij een gelijkblijvende begroting „in iedere linie” kan versterken en toegang krijgt tot „voetbalactiviteiten die niet in het Telstar-budget zijn opgenomen”, zoals trainingskampen. Tegelijkertijd wordt Visser betrokken bij het sportieve beleid van Telstars vrouwentak.

Na het seizoen gaat die over in Hera United en wordt het budget, zo is het plan, zodanig opgeschroefd dat het team moet kunnen meedraaien in de top van de Vrouwen Eredivisie. Daar is, schat Visser, op dit moment jaarlijks zo’n 2 miljoen euro voor nodig, geld dat van sponsors en de investeerders achter Hera zal moeten komen. Hera hoopt dan op zijn minst een deel van de thuiswedstrijden te spelen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Telstar en Hera blijven gezamenlijk verantwoordelijk voor de jeugdopleiding in IJmuiden, die specifiek gericht is op meisjes.

„Zo kan alles wat hier de afgelopen jaren is opgebouwd, worden voortgezet”, zegt Annokkée. En krijgt Hera in een klap de beschikking over een organisatie, kennis, een selectie én toegang tot de Vrouwen Eredivisie. Althans, dat is de verwachting. Omdat de KNVB-regels dus bepalen dat vrouwenteams onderdeel moeten zijn van een bestaande profclub, is voor de afsplitsing van Telstar aanpassing van de statuten nodig. Vervolgens toetst de licentiecommissie van de KNVB of Hera voldoet aan de licentie-eisen.

De voetbalbond zegt op dit moment uit te zoeken hoe de toetreding van Hera reglementair mogelijk kan worden gemaakt. In het najaar moet dat onderzoek zijn afgerond, waarna de leden – de clubs dus – over een wijziging van de statuten moeten stemmen. Is Visser niet bang dat bestaande profclubs Hera als bedreiging zullen zien en de deur dichthouden? „Ik denk dat mensen in het vrouwenvoetbal ons initiatief alleen maar toejuichen, omdat iedereen baat heeft bij een sterke competitie. In het mannenvoetbal zien clubs elkaar misschien vooral als concurrent, maar in het vrouwenvoetbal hebben we nog een collectief belang voor ogen.”