‘Procestrainer’ Brian Priske moet bij Feyenoord aan een nieuw team bouwen

Geen grote naam als coach, geen wereldwijd bekende oud-speler en geen man met een verleden in de Kuip. Feyenoord heeft volgens Deense en Nederlandse media een nieuwe trainer gevonden in de 47-jarige Deen Brian Priske. De keuze laat zien hoeveel de club eraan gelegen is de weg voort te zetten die is ingeslagen onder Arne Slot.

Een ‘procestrainer’ is de enigszins vage term die in het profvoetbal wordt gebruikt voor dit type coach: iemand die stapsgewijs, gedisciplineerd en geduldig een duidelijk herkenbare, meestal aanvallende speelstijl inslijpt bij zijn ploegen. Dit in tegenstelling tot trainers die, ietwat gechargeerd, de beschikbare spelers als uitgangspunt nemen en daar de spelopvatting op aanpassen.

PSV-coach Peter Bosz behoort tot die eerste categorie, net als Arne Slot, die na drie seizoenen bij Feyenoord naar Liverpool vertrekt. Dit in tegenstelling tot zijn voorganger Dick Advocaat, een coach die vooral als pragmatisch en opportunistisch te boek stond. De komst van Slot in de zomer van 2021 betekende een radicale stijlbreuk voor Feyenoord, de introductie van een duidelijke voetbalvisie waar de hele club zich naar moest richten. Het bleek ook een keuze die de club terugbracht aan de Nederlandse top, met het kampioenschap in 2023 en de finale van de Conference League een jaar eerder als hoogtepunten.

Sparta Praag

Zo bezien is het logisch dat Feyenoord-directeur Dennis te Kloese gecharmeerd is van Brian Priske. De man die de voorbije twee seizoenen de leiding had bij Sparta Praag, dat naar verluidt tussen de 1,5 en 2 miljoen euro ontvangt van Feyenoord als afkoopsom, heeft naam gemaakt als moderne coach die een min of meer vergelijkbare spelopvatting koestert als Slot. En daar bovendien meermaals succesvol mee is geweest.

Na een loopbaan als verdediger van onder andere Aarhus, Genk, Portsmouth, Club Brugge en het Deense nationale elftal (24 interlands) begon Priske in 2011 als assistent-trainer van FC Midtjylland. Hij kreeg een specifieke opdracht bij de club die bekendstaat als een van de meest innovatieve en data-gedrevene in het hedendaagse voetbal: Priske moest zorgen dat het team defensief sterker werd én meer rendement haalde uit spelhervattingen.

Acht jaar later kreeg de Deen zijn eerste kans als hoofdtrainer na het vertrek van Kenneth Anderson bij Midtjylland. Priske werd in zijn debuutseizoen kampioen. Indrukwekkender: hij stootte met de bescheiden Deense club door tot de groepsfase van de Champions League, na in de voorronden achtereenvolgens Loedogorets, Young Boys en Slavia Praag te hebben verslagen. Het tweede seizoen onder Priske eindigde Midtjylland als tweede in de competitie.

De overstap naar Royal Antwerp liep uit op een teleurstelling – Priske werd ontslagen nadat hij kansloos werd uitgeschakeld in de play-offs voor het kampioenschap – waarna hij zich revancheerde bij Sparta Praag. Na negen jaar zonder titel werd de club aan de hand van Priske twee keer achter elkaar kampioen van Tsjechië. Met aanvallend, dynamisch voetbal bovendien.

Veel werk te doen

„Mijn team moet met intensiteit spelen, zowel in balbezit als wanneer we de bal niet hebben, zodat we de bal snel heroveren als we hem kwijtraken”, zei Priske in 2022 in een interview met online voetbalmedium La Gabbia di Orico over zijn spelopvatting. „Dat betekent hoog druk zetten zo vaak als mogelijk.”

Hoezeer dat ook klinkt als de leerstellingen van Arne Slot, Priske heeft bij Feyenoord veel werk te doen deze zomer. De verwachtingen in Rotterdam zijn hooggespannen, nu de club de landstitel aan PSV moest laten maar zich als tweede in de competitie wél heeft geplaatst voor de Champions League. Tegelijkertijd houdt Feyenoord er ernstig rekening mee dat belangrijke spelers als Lutsharel Geertruida, Mats Wieffer, David Hancko en Santiago Gimenez vertrekken. Kortom, Priske zal aan een nieuwe ploeg moeten bouwen, terwijl Rotterdamse supporters gewend zijn geraakt aan een team dat zich kan meten met de nationale top en internationale subtop.