Problemen elektrische bussenfabrikant Ebusco nemen toe na dieprode halfjaarcijfers

Fabrikant van elektrische bussen Ebusco heeft het afgelopen half jaar opnieuw een groot verlies geleden en is in zijn voortbestaan afhankelijk van extern kapitaal. In een dinsdag gepubliceerde toelichting op de halfjaarcijfers spreekt de oprichter Peter Bijvelds van een „teleurstellende start van het jaar”. Ebusco werkt aan een ‘Turnaround Plan’. Het bedrijf uit het Brabantse Deurne heeft naar eigen zeggen meer dan 750 werknemers in dienst.

Ebusco maakte afgelopen half jaar minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar: 38 miljoen euro in plaats van 41,7 miljoen euro. In totaal wist de bussenfabrikant 98 emissievrije bussen af te leveren, die onder meer rijden in Amsterdam, Oslo en München. Netto leed Ebusco afgelopen zes maanden een verlies van bijna 65 miljoen euro. Het aandeel van de in 2012 opgerichte onderneming zakte woensdag met ruim 14 procent naar een schamele 1,30 euro. Ter vergelijking: bij de beursgang in 2021 was een Ebusco-aandeel nog 23,20 euro waard.

De gehele Europese bussenindustrie heeft onder de coronapandemie geleden, maar sinds ze uit het diepste dal is gekropen, kampt de sector met grote toeleveringsproblemen. Een aantal maanden geleden ging de Vlaamse bussenbouwer Van Hool al failliet. Daar speelden ook andere problemen. Ebusco kampt naar eigen zeggen ook met hoge operationele kosten, boetes voor late leveringen en schadeclaims. Om te kunnen blijven bestaan moet het bedrijf nu nieuwe investeringen of leningen aantrekken.