
De provincie Utrecht heeft besloten dat wolf GW3237, beter bekend als ‘probleemwolf’ Bram, mag worden afgeschoten. Dit voorjaar kwam hij plots uit de bosjes op een landgoed in Leusden en beet daar een vrouw die aan het wandelen was. En vorige zomer was hij ook al betrokken bij een aantal incidenten op de Utrechtse Heuvelrug.
„Volgens wolvendeskundigen is hiermee duidelijk dat deze wolf een direct gevaar vormt voor mensen”, aldus de Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie. Op basis van het zogenoemde Interprovinciaal Wolvenplan adviseren zij daarom „de wolf te doden”.
Aanvankelijk wilde de provincie Utrecht de wolf „mensenschuw maken”. Het provinciebestuur was van plan paintballgeweren in te zetten om hem te leren afstand te houden van mensen en dieren. Maar de vergunning om de wolf te vangen om hem te kunnen zenderen, een vereiste voor dat plan, hield bij de rechter geen stand. „Jammer”, zegt gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) daarover tegenover het ANP. „Nu is het een probleemwolf en is het advies hem af te schieten.”
Het dier is, aldus Sterk, vrij goed herkenbaar aan de kleur van zijn vacht en zijn stramme loopje, veroorzaakt door een eerdere aanrijding. De kans bestaat dat Bram op dit moment welpen heeft, maar dat beïnvloedt zijn afschietsituatie niet. „Ook zonder vaderwolf kunnen welpen het gelukkig redden.”
Direct gevaar?
De aanvraag voor de afschotvergunning om Bram te doden komt van Faunabeheereenheid Utrecht. Die zal ervoor zorgen dat de vergunning op de juiste manier wordt behandeld. De vergunning is nu al bekendgemaakt en vanaf komende vrijdag online te vinden, maar treedt vier dagen later pas in werking en zal geldig zijn tot 1 januari 2026.
De provincie wil volgens Sterk organisaties die bezwaar willen maken daartoe de mogelijkheid bieden. Eerder al stapten Animal Rights en De Faunabescherming naar de rechter om het afschieten van wolven, zoals wolf Hubertus, te voorkomen. Dat gaat De Faunabescherming ook nu doen, zegt voorzitter Niko Koffeman desgevraagd. „Zeker omdat er in het geval van Bram een bijzondere situatie is ontstaan.”
Dat heeft te maken met de afschaling van de bescherming van wolven op Europees niveau, van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. EU-lidstaten moeten hun nationale bescherming in overeenstemming brengen met de Europese, maar Nederland heeft dat nog niet gedaan. „De rechtspositie van de wolf is daardoor in het luchtledige terechtgekomen. Dat voelt als een opzetje, want het speelt állemaal deze week”, zegt Koffeman.
De status van de wolf moet opnieuw verankerd worden, zegt hij. „Als in Nederland besloten wordt hem af te schieten, worden ze door Brussel heus wel teruggefloten over een paar maanden, maar dan is het te laat. Er zijn genoeg bewindslieden die vinden ‘haal de trekker maar over, excuses maken kan altijd nog’.” De Faunabescherming wil dus voorkomen dat Bram de dupe wordt van deze wetgevingslacune.
Geen verstoppertje spelen
Eerdere adviezen om de kans op nieuwe incidenten in de provincie Utrecht te voorkomen gelden nog steeds. Ga in groepsverband, wees alert als je gaat hardlopen of paardrijden – „dat kan het jachtinstinct van de wolf aanwakkeren” – blijf op de paden en blijf helemaal weg tussen zonsondergang en zonsopgang.
Maar ook: hou de hond kort, laat kinderen tot 10 jaar niet alleen het bos ingaan en „voorkom onverwachte situaties waarvan wolven kunnen schrikken, zoals verstoppertje”.
