‘Probleemwolf’ Bram mag nog steeds worden afgeschoten, oordeelt rechter bij zaak aangespannen door dierenrechtenorganisaties

De provincie Utrecht mag ‘probleemwolf’ Bram afschieten. Dat oordeelt de rechtbank woensdagmiddag in een zaak die is aangespannen door belangenclubs De Faunabescherming en Animal Rights. Deze dierenorganisaties hebben de rechtbank tevergeefs gevraagd om de eerder afgegeven vergunning te schorsen. Door de uitspraak van de rechter mag de wolf afgeschoten worden.

Eerder deze maand verleende de provincie Utrecht een vergunning voor het afschieten van wolf GW3237, beter bekend als wolf Bram. In mei beet hij plotseling in het been van een vrouw die aan het wandelen was op de Utrechtse Heuvelrug. Uit een uitgebreid onderzoeksrapport van adviesbureau EcoNature, in opdracht van de provincie Utrecht, kwam naar voren dat wolf Bram de schuldige was. Een getuige omschrijft in dat verslag gedetailleerd hoe de wolf zijn tanden tweemaal in het been zet.

De provincie vindt daarom dat het dier een gevaar vormt voor mensen en de openbare veiligheid. Het is namelijk niet de eerste keer dat wolf Bram in contact kwam met mensen, hij was betrokken bij meerdere incidenten. Zo bleek uit dna-onderzoek dat Bram eerder een meisje had omvergelopen, waarbij ze verwondingen op haar rug opliep. Ook dat incident deed zich voor op de Utrechtse Heuvelrug.

Eerder besloot de provincie Utrecht de wolf ,,mensenschuw te maken”. Het idee was om met paintballgeweren de wolf te leren afstand te houden van mensen en dieren. Maar hiervoor moest de wolf een zender krijgen, wat eerder werd tegengehouden door de rechter.