De koning schraapt zijn keel voor de troonrede, de minister van Financiën showt vol trots het bekende koffertje en de hoedjesparade voltrekt zich in al zijn glorie. Los van de traditionele festiviteiten markeert Prinsjesdag het summum van de belangrijkste politieke week van het jaar: het is de vuurdoop voor de plannen van het nieuwe kabinet. Maar de aanloop is onstuimig geweest.
Pieter Omtzigt doet een stap terug wegens gezondheidsredenen, minister Faber wil een asielcrisis uitroepen zonder goedkeuring van de Tweede Kamer, en de uitgelekte mestmaatregelen van minister Wiersma zijn een splijtzwam voor de BBB.
Kabinet-Schoof wil, na de verkiezingsuitslag van afgelopen november, een andere politieke route inslaan dan zijn voorganger: maar hoe radicaal wil het kabinet breken met het beleid van Rutte IV? Hoeveel gaan de nieuwe plannen kosten? En welke risico’s kleven daaraan vast?
Deze zes verhalen brengen je op de hoogte van waar deze Prinsjesdag om draait. Van de Miljoenennota, waarin staat wat de kabinetsplannen zijn en hoeveel ze kosten, tot de humor van de nieuwe minister van Financiën. We blijven de selectie verversen met de meest actuele artikelen.
De plannen van kabinet-Schoof, en wat ze gaan kosten
Een controversieel asielpakket, 200.000 extra zorgwerknemers en versimpelde regelingen rond arbeidsongeschiktheid. Wat komt er in de praktijk van terecht? En hoe gaan ze het betalen?
De nieuwe minister van Financiën heeft humor
Minister Eelco Heinen biedt deze Prinsjesdag zijn eerste Miljoenennota aan. Wie is hij? Een terughoudende Vinex-man met zelfspot. „Als ie mee gaat borrelen, hooguit voor één biertje.”
Prinsjesdag moet moderner, maar wie is verantwoordelijk?
Koetsen en hoeden, en een Koninklijke Schouwburg vol Kamerleden: Prinsjesdag blijft eigenlijk altijd hetzelfde. Maar de belangstelling neemt af. Hoe wordt Prinsjesdag „weer een publiekstrekker”?
Wat we nu weten over de plannen van kabinet-Schoof
Liever luisteren? Politiek redacteur Philip de Witt Wijnen worstelde zich door het regeerprogramma heen en ziet dat de plannen van het kabinet-Schoof voor de komende jaren nog maar weinig concreet zijn. In NRC Vandaag legt hij uit waarom.
Het politieke ongemak van Dick Schoof
Rutte was handig, deed altijd vrolijk en wist precies hoe hij moeilijke vragen moest ontwijken. Zijn opvolger is als topambtenaar gewend aan een leven achter de schermen. Nu wil Schoof meer van zichzelf te laten zien, maar wat zijn lievelingskleur is? „Ik heb wer-ke-lijk géén idee.”
Schoof-onomics en waarom deze Prinsjesdag uniek is
In de gloednieuwe NRC-podcast Zo simpel is het niet praten Marike Stellinga en Maarten Schinkel over de economische monsters (lees: trage groei en hardnekkige inflatie) waarmee het nieuwe kabinet te maken krijgt.