Prinsjesdag betekent traditie én nieuwe politiek. NRC praat je bij in zes verhalen

De koning schraapt zijn keel voor de troonrede, de minister van Financiën showt vol trots het bekende koffertje en de hoedjesparade voltrekt zich in al zijn glorie. Los van de traditionele festiviteiten markeert Prinsjesdag het summum van de belangrijkste politieke week van het jaar: het is de vuurdoop voor de plannen van het nieuwe kabinet. Maar de aanloop is onstuimig geweest.

Pieter Omtzigt doet een stap terug wegens gezondheidsredenen, minister Faber wil een asielcrisis uitroepen zonder goedkeuring van de Tweede Kamer, en de uitgelekte mestmaatregelen van minister Wiersma zijn een splijtzwam voor de BBB.

Kabinet-Schoof wil, na de verkiezingsuitslag van afgelopen november, een andere politieke route inslaan dan zijn voorganger: maar hoe radicaal wil het kabinet breken met het beleid van Rutte IV? Hoeveel gaan de nieuwe plannen kosten? En welke risico’s kleven daaraan vast?

Deze zes verhalen brengen je op de hoogte van waar deze Prinsjesdag om draait. Van de Miljoenennota, waarin staat wat de kabinetsplannen zijn en hoeveel ze kosten, tot de humor van de nieuwe minister van Financiën. We blijven de selectie verversen met de meest actuele artikelen.


Foto Bart Maat



De plannen van kabinet-Schoof, en wat ze gaan kosten

Een controversieel asielpakket, 200.000 extra zorgwerknemers en versimpelde regelingen rond arbeidsongeschiktheid. Wat komt er in de praktijk van terecht? En hoe gaan ze het betalen?


Foto Bart Maat



De nieuwe minister van Financiën heeft humor

Minister Eelco Heinen biedt deze Prinsjesdag zijn eerste Miljoenennota aan. Wie is hij? Een terughoudende Vinex-man met zelfspot. „Als ie mee gaat borrelen, hooguit voor één biertje.”


Foto Nick den Engelsman



Prinsjesdag moet moderner, maar wie is verantwoordelijk?

Koetsen en hoeden, en een Koninklijke Schouwburg vol Kamerleden: Prinsjesdag blijft eigenlijk altijd hetzelfde. Maar de belangstelling neemt af. Hoe wordt Prinsjesdag „weer een publiekstrekker”?




Wat we nu weten over de plannen van kabinet-Schoof

Liever luisteren? Politiek redacteur Philip de Witt Wijnen worstelde zich door het regeerprogramma heen en ziet dat de plannen van het kabinet-Schoof voor de komende jaren nog maar weinig concreet zijn. In NRC Vandaag legt hij uit waarom.


Foto Bart Maat



Het politieke ongemak van Dick Schoof

Rutte was handig, deed altijd vrolijk en wist precies hoe hij moeilijke vragen moest ontwijken. Zijn opvolger is als topambtenaar gewend aan een leven achter de schermen. Nu wil Schoof meer van zichzelf te laten zien, maar wat zijn lievelingskleur is? „Ik heb wer-ke-lijk géén idee.” 


Foto Folkert Koelewijn



Schoof-onomics en waarom deze Prinsjesdag uniek is

In de gloednieuwe NRC-podcast Zo simpel is het niet praten Marike Stellinga en Maarten Schinkel over de economische monsters (lees: trage groei en hardnekkige inflatie) waarmee het nieuwe kabinet te maken krijgt.



Delen