Prinses Laurentien stopt per direct als voorzitter van de stichting (Gelijk)waardig Herstel, die een alternatieve compensatieroute biedt aan gedupeerden in de Toeslagenaffaire. Dat besluit heeft ze afgelopen weekend genomen, schrijft Laurentien in een brief die woensdagmiddag op de site van de stichting werd geplaatst.
Laurentien legt het voorzitterschap van de stichting neer omdat ze die rol „niet langer voldoende vanuit de inhoud kan vervullen”, schrijft ze in de brief. De betrokkenheid van de prinses kwam eerder deze maand onder een vergrootglas te liggen, toen bleek dat er bij het ministerie van Financiën meerdere meldingen door ambtenaren waren gedaan over de manier waarop zij zich opstelde.
Het ministerie liet weten die meldingen „zorgvuldig” te gaan bekijken, maar Laurentien heeft besloten de uitkomst daarvan niet af te wachten. „Alles wat is gezegd en gebeurd, heb ik goed op me laten inwerken en afgewogen”, schrijft de prinses. „Het allerlaatste dat ik wil, is dat het om mij gaat en om mensen en organisaties die me aan het hart gaan, in verlegenheid te brengen.” Laurentien zegt wel „volledig gecommitteerd” te blijven aan de missie van de stichting, „maar niet meer vanuit de formele bestuursrol die toch kwetsbaar bleek.”
Volgens Laurentien waren gesprekken tussen gedupeerden en ambtenaren op het ministerie emotioneel, maar is ze nooit een grens over gegaan. Tegenover RTL Nieuws verklaarde ze woensdag dat ze nooit iets persoonlijks heeft gehoord over klachten van ambtenaren. „Je weet niet waar het vandaan komt. Ik weet niet waar ik me tegen moet verdedigen.” Volgens Laurentien is zij zich als lid van het Koninklijk Huis altijd bewust geweest van haar rol. „Ik ben nog nooit, in twintig jaar, gedoe geweest. Ik ben nog nooit gedoe geweest. Misschien is het ongepast, maar ik ben al twintig jaar een saaie doos”, zei ze woensdag tegen RTL.
Gert-Jan Segers, voorzitter van de raad van toezicht van de stichting, noemt het besluit om af te treden woensdagmiddag in een brief aan Laurentien „onrechtvaardig en verdrietig”. De raad van toezicht accepteert haar besluit met „zeer gemengde gevoelens”, aldus Segers.
Volgens de voormalige ChristenUnie-leider heeft Laurentien er als voorzitter van de stichting „alles aan gedaan om een professionele relatie te bevorderen, steeds met het doel en belang van de oplossing voor ogen. Dat het ministerie zélf juist jou er op cruciale momenten bij wilde hebben en met jou als contactpersoon een dienstverleningsovereenkomst met grote verantwoordelijkheid heeft getekend, is hiervan het bewijs. Dit nog los van het feit dat onze medewerkers, bestuurders en partners van SGH jou heel anders kennen dan het beeld dat is geschetst.”
Pilot
De stichting van Laurentien voerde afgelopen jaar een pilot uit waarin gedupeerde ouders via een alternatieve route gecompenseerd konden worden voor door hen geleden schade. De stichting (Gelijk)waardig Herstel hielp tijdens deze pilot driehonderd toeslagenouders met het vaststellen van hun schadebedrag, waarbij het verhaal van de ouders zelf het uitgangspunt vormde. Op deze manier zouden ouders, onder begeleiding van letselschadeadvocaten, sneller geholpen moeten kunnen worden dan via de gebruikelijke route bij het ministerie van Financiën.
Eind mei besloot het ministerie aanvankelijk de samenwerking na de pilot niet voort te zetten, met name omdat de stichting in de ogen van Financiën te hoge bedragen aan ouders uitkeerde, met in sommige gevallen een te summiere onderbouwing. De gemiddelde uitkering via de stichting was met 128.000 euro fors hoger dan de gemiddelde schadevergoeding via de gebruikelijke route.
Prinses Laurentien liet toen in een video weten het daar niet mee eens te zijn. Ze betreurde de ophef en „het elkaar napraten zonder feiten”.
In juli besloot staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen, NSC) toch verder te gaan met de stichting, nadat de partijen nieuwe afspraken hadden gemaakt over de uitvoering. Zo wordt er een onafhankelijke derde partij aangewezen die vastgestelde schadebedragen gaat toetsen op „rechtmatigheid en uitlegbaarheid”. De Kamer had het nieuwe kabinet in een met 149 stemmen aangenomen motie opgeroepen de samenwerking met Laurentien door te zetten.
Laurentiens echtgenoot prins Constantijn verdedigde haar betrokkenheid maandag nog tijdens een interview op Radio 1. Niets wees er toen nog op dat Laurentien al besloten had te stoppen als voorzitter. „Iedereen die haar kent of met haar gewerkt heeft, weet dat deze aantijgingen op niets gebaseerd zijn”, zei Constantijn. „Ze wil niet teruggooien met modder. Voor haar is het belangrijk dat er een regeling komt om de ouders te helpen in hun herstel.”