Prikkelende scifi, een compositie voor 750 jaar Amsterdam en meer: dit zijn de mediatips van dit weekend

Herdenking Holocaust

Tachtig jaar geleden werd concentratiekamp Auschwitz bevrijd. De NOS komt overdag met een rechtstreeks verslag vanuit het Wertheimpark in Amsterdam op NPO 1 en ’s avonds met een uitzending op NPO 2 vanuit het nabijgelegen Holocaust Museum. De uitzendingen worden gepresenteerd door Rob Trip. De rechtstreekse uitzending begint met de stille tocht van het Amsterdamse stadhuis naar het Wertheimpark. Ook is er aandacht voor het voorlezen in Kamp Westerbork van de meer dan 100.000 namen van Nederlandse Joden, Sinti en Roma die slachtoffer werden van de Holocaust. Bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ van Jan Wolkers worden kransen gelegd en toespraken gehouden, in aanwezigheid van Holocaust-overlevenden en nabestaanden. Onder de sprekers zijn de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité.

André Waardenburg

Ondergrondse Ark van Noach

De intrigerende sciencefictionserie Silo gaat over een samenleving in een ondergrondse stad van 144 verdiepingen. Zo’n tienduizend mensen leven in deze verticale Ark van Noach omdat het buiten te gevaarlijk zou zijn. Daarbij denk je al snel aan totalitair bestuurde samenlevingen die mensen tegen alle prijs binnen wíllen houden. Dat heeft natuurlijk met macht te maken. Die is in handen van een burgemeester, een rechter, een sheriff en het hoofd van de IT-afdeling. Hoofdpersoon Juliette (Rebecca Ferguson) een onverschrokken en koppige monteur, die pas kan nadenken als haar handen iets te repareren hebben. Zij heeft het geschopt tot sheriff. Het tweede seizoen van de serie is vanaf nu helemaal te zien, vervolgseizoenen zijn in de maak. Ook met Rashida Jones, David Oyelowo en Tim Robbins.

Dana Linssen

Vanaf de geboorte gevangen

In de verre toekomst is een celstraf niet langer juridisch opgelegd, maar iets dat een bevolkingsklasse bij de geboorte al meekrijgt. Jij bent onderdeel van deze minderheid, met een gevangenisstraf van één miljoen jaar in een futuristische inrichting. Je mag niet zitten en zelfs niet meer dan vijf stappen achter elkaar zetten zonder dat je straf wordt verhoogd. De enige manier om zulke privileges te bemachtigen is door levensgevaarlijke missies uit te voeren. Freedom Wars verscheen in 2014 voor de zakspelcomputer van PlayStation, maar is nu vernieuwd voor moderne platformen. Het is vooral een actiegame: door monsters te verslaan krijg je betere uitrusting en kun je nieuwe uitdagingen te lijf. Houd dat lang genoeg vol, en wie weet doorbreek je uiteindelijk de cyclus van het trieste gevangenisleven.

Bastiaan Vroegop

Compositie voor Amsterdam

Live vanuit het Concertgebouw Amsterdam: het Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor met Stanislav Kochanovsky als dirigent. Met deze zaterdag ‘Labyrinth’ van componist Peter-Jan Wagemans (een wereldpremière). Wagemans schreef deze driedelige compositie voor de viering van 750 jaar stadsrechten van Amsterdam. Hij baseert zich in de muziek op de regels van het liedje ‘Aan de Amsterdamse grachten’. Een jongen bezoekt met zijn ouders zijn oma in Amsterdam, gaat de kamer uit en begint te zwerven door een omgeving die vreemder en betovender is dan alles dat hij tot nu toe heeft meegemaakt. Verder speelt het orkest ‘Symfonie in d’ van Anton Bruckner, ook wel de nulde symfonie genoemd. Hij schreef het werk na zijn eerste symfonie, maar was er zo onzeker over dat hij het werk niet nummerde. Tegenwoordig beoordelen liefhebbers van zijn muziek deze symfonie veel positiever.

Vincent Bijlo