Prik tegen RS-virus in najaar 2025 beschikbaar, hoopt kabinet

Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport, VVD) heeft de vaccinatie tegen het RS-virus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, zo schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij hoopt dat er in het najaar van 2025 kan worden gestart met inenten.

Het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) is het vaakst voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen en gaat vooral in de winter rond en veroorzaakt infecties in de luchtwegen. Met name baby’s kunnen erg ziek worden na een besmetting.

Door hen te inenten, wordt ,,veel leed bij pasgeboren kindjes en hun ouders” voorkomen, aldus Karremans. Daarnaast gaat volgens de staatssecretaris een preventieve werking uit van de vaccins, waarmee het aantal ziekenhuisopnames terugloopt. Zo moet de druk op de zorg ook afnemen.

In een zogenoemde piekweek afgelopen november werden er 190 kinderen onder de twee jaar opgenomen met het virus, meldt het RIVM op basis van gegevens die 47 ziekenhuizen registreren. In 2022 ging het in diezelfde week om negentig kinderen onder de twee jaar.

Op termijn kunnen alle ouders hun kinderen in het eerste levensjaar laten inenten, een advies dat Karremans eerder heeft overgenomen van de Gezondheidsraad.