Het enorme complex is sinaasappeloranje met horizontale, lichtblauwe strepen. Rondom een vijf meter hoge muur die goudgeel oplicht in de zon. Het opvallende gebouw aan De Schie in Rotterdam-West is een penitentiaire inrichting. Een gevangenis dus. Architect Carel Weeber wilde dat het gebouw matchte met een ander Rotterdams icoon: de zilverkleurige Van Nelle-fabriek aan de overkant van het water, legt gevangenisdirecteur Richard Baas uit in zijn werkkamer met uitzicht op de Schie.
Gevangenissen waren afgelopen week onderwerp van politiek geharrewar, vanwege het tekort aan cellen. En aan personeel, trouwens. Dus overwoog staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie, PVV) gevangenen twee weken eerder vrij te laten. PVV-leider Geert Wilders vond dat belachelijk. Dan liever met meer mensen op één cel. Coenradie wilde dat niet: dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Als compromis kan ze nu gebruikmaken van een deel van de cellen op Schiphol.
Richard Baas (40) mengt zich niet in de discussie. Bovendien werd het interview gehouden vóór de ophef over gevangenissen. Wel kan hij een inkijkje geven in de kleine, complexe samenleving van achter de goudgele muren, waar plek is voor 278 gedetineerden. Hoe zien dagen eruit? En hoe krap is het om met twee man op één cel te zitten?
Hoe groot is een cel?
„Tien vierkante meter. Bij elkaar opgeteld delen zestig gedetineerden op beide locaties (naast De Schie vestiging Hoogvliet, 184 plaatsen) een cel met z’n tweeën. Op een cel is een wc, wasbak, magnetron. Een televisie kan worden gehuurd. Douchen kan overdag in een andere ruimte. Tussen 16.30 uur en 07.30 uur zitten de gedetineerden op cel. Je hoort soms: ‘Alleen water en brood.’ Of: ‘Het is net een hotel.’ Dat is makkelijk roepen vanaf het pluche. Maar veel soberder kunnen we het niet maken. Het gaat om mensen.”
Waar zit de soberheid in?
„De dag is strak gereguleerd. Gedetineerden volgen een vast programma. Voor simpele handelingen moet je toestemming vragen, je kunt niet even naar de supermarkt. En je zit dicht op elkaars lip. Zeker met z’n tweeën op één cel, op een rij cellen. En sommige prikkels kan je niet ontlopen. Niet iedereen ligt om 20.00 uur op één oor. Soms voeren gedetineerden schreeuwend door de deur gesprekken met elkaar. Probeer dan maar eens een boek te lezen.”
Gedetineerden kunnen werken, het is niet verplicht. De Schie heeft vijf werkzalen, waaronder een metaalwerkplaats, waar bedrijven orders kunnen plaatsen. Momenteel worden er designlampen gemaakt. Ze verdienen iets meer dan 1 euro per uur, 4,5 euro per dag, voor boodschappen of televisiehuur. Een paar keer per week kan worden gesport. Een uurtje per dag luchten op de binnenplaats is verplicht. Er is tijd voor recreatie. Gedetineerden kunnen zelf koken. Dat doen ze vaak, ook voor elkaar. Kookboeken zijn favoriet in de bibliotheek. Net als true crime, natuur en puzzelboeken.
„Voor beïnvloedbare daders met een verstandelijke beperking helpt detentie niet. Voor hen is de gevangenis de universiteit van de misdaad”
Richard Baas werkte na een studie bestuurskunde jaren als ambtenaar op ministeries. In de avonduren volgde hij de politieacademie en werkte daarna een dag in de week als vrijwillig politieagent bij bureau Hoefkade in Den Haag. In 2016 werd hij, mede dankzij die bijzondere combinatie, ambtenaar van het jaar.
Beleid en praktijk combineren beviel hem goed. Zes jaar geleden werd hij plaatsvervangend vestigingsdirecteur van de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel, daarna in Vught. Sinds 2023 is hij vestigingsdirecteur van de Penitentiaire Inrichting Rotterdam, locaties De Schie en Hoogvliet.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127918725-db8292.jpg|https://images.nrc.nl/yXwINeb4UmtfXAHJdSEN59xetB4=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127918725-db8292.jpg|https://images.nrc.nl/vCRu9_vfLv0UoFI6-DI4NDjHvlA=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127918725-db8292.jpg)
Eén vleugel van De Schie is ingericht als huis van bewaring, een ander deel is voor mensen die zijn veroordeeld. Er is een terroristenafdeling. En een met nog meer structuur en minder prikkels, voor kwetsbare gedetineerden met lichamelijke of geestelijke problemen.
De gevangenisdirecteur is trots op het gebouw. Ook binnen gebruikte de deze maand overleden architect Carel Weeber kleur functioneel. Plekken waar gedetineerden zich niet horen op te houden, zoals trappen, zijn rood. Door blauwe roosters zie je de hemel. De celramen zijn groen, een rustige kleur. Baas: „Er hangen kunstwerken aan de muren. Het liefst zou ik dat meer aan de buitenwereld laten zien. Maar dat is lastig in een gevangenis.”
Heeft u zelf contact met gedetineerden?
„Niet zoveel als de medewerkers op de afdelingen, uiteraard. Na een incident heb ik een gesprek met de betrokkenen. Ik wil dan ook het verhaal van de gedetineerde horen. Ik vervul de rol van aanklager, advocaat en rechter. Er kan een sanctie volgen, van een waarschuwing, een paar dagen geen televisie tot de afzonderingscel. Afzondering mag maximaal veertien dagen. Dan is er wel iets ernstigs voorgevallen, zwaar geweld tegen een medewerker of medegevangene bijvoorbeeld.”
Gebeurt dat?
„We lopen allemaal met een alarmknop. Die wordt een aantal keer per week gebruikt. We vragen onze mensen een stap naar voren te zetten waar anderen een stap naar achter zouden zetten. Tegelijkertijd gaan ze met compassie om met de gedetineerden. Ik vind mijn medewerkers helden. Ze werken met mensen die vastzitten voor de meest gruwelijke misdaden. Ze hoeven daar geen begrip voor te hebben, maar ze proberen de gedetineerden wel te begrijpen. Dat vind ik knap. En er dan elke dag staan, de deur opendoen en ‘goedemorgen’ zeggen. Een tijdje geleden werd een bewaker aangevallen en sprong er een gedetineerde tussen. In het buitenland geloven ze dat niet.”
Ontvangen gedetineerden bezoek?
„Eens in de week. Bij goed gedrag kan dat worden uitgebreid naar twee keer per week. Bezoek is uiteraard heel belangrijk. In Hoogvliet hebben we een afdeling voor stelselmatige daders, draaideurcriminelen, met 48 plekken. Soms besluit de rechter om zo iemand twee jaar van straat af te halen, vaak om van een verslaving af te komen. Ze krijgen bijna geen bezoek, omdat hun netwerk het heeft opgegeven. Dat vind ik tragisch.”
„We hebben een rabbijn, imam, pastoor, pandit [een geleerde hindoe] en humanist. De imam heeft het verreweg het drukst”
Binnen de muren is ruimte voor geloof en bezinning. Er is een rabbijn, imam, pastoor, pandit [een geleerde hindoe] en een humanist. De imam heeft het verreweg het drukst. Gedetineerden kunnen ook lessen filosofie volgen. Baas: „ Ik heb daar laatst een les bijgewoond, die ging over het begrip vergiffenis vanuit het perspectief van Hannah Arendt. Zij zei: we kunnen het verleden niet uitwissen. We kunnen wel proberen te vergeven. Anders is een nieuw begin niet mogelijk. Daarover hadden we heel mooie gesprekken. Een man zei: ‘Ik zit opgesloten, maar filosofie is een manier om vrij te zijn in mijn hoofd.’”
U werkt nu zes jaar in het gevangeniswezen. Heeft u de gedetineerden die binnenkomen zien veranderen?
„,We zien binnen wat ik in Den Haag ook op straat zag: een toename van mensen met complexe gedragsproblemen. Soms legt de rechter een straf op met tbs. Maar dan zitten de klinieken vol en kunnen we niet doorplaatsen. En we hebben gedragsdeskundigen in De Schie en in Hoogvliet. We kunnen een prikkelarme cel regelen, extra rust in het programma inbouwen. Maar we kunnen lang niet altijd de nodige zorg bieden.”
Hebben jullie bij binnenkomst zicht op eventuele stoornissen?
„We proberen dat scherp te hebben. Dat lukt lang niet altijd. Laatst stichtte iemand brand in zijn cel, een groot risico. Het vuur werd snel gedoofd, niemand raakte gewond. Een psycholoog sprak met hem. De diagnose weet ik niet meer, maar hij hoorde thuis in een psychiatrische inrichting.”
Laagbegaafdheid komt relatief vaak voor bij daders, blijkt uit onderzoek. Ziet u dat ook?
„Laagbegaafdheid of een licht verstandelijke beperking is lastig te meten maar zeker aanwezig.”
Vaker dan gemiddeld?
„Ja, ik denk het wel. Medewerkers worden getraind hoe ze moeten omgaan met deze mensen. Je wil escalatie zoveel mogelijk voorkomen.”
Wordt er genoeg aan preventie gedaan?
Lees ook
Ervaringsdeskundige James helpt jongeren ontsnappen aan de realiteit van de straat
„Wij zijn het sluitstuk, de winst zit aan de voorkant. Preventie is het allerbelangrijkste en juist daarop wordt vaak bezuinigd. Onze grootste concurrent is de drugsindustrie, zeg ik altijd. Als je kunt voorkomen dat mensen de verkeerde afslag nemen, scheelt dat veel geld en ellende. Voor beïnvloedbare daders met een verstandelijke beperking helpt detentie niet. Voor hen is de gevangenis de universiteit van de misdaad.”
Hoe voorkom je dat delinquenten in de gevangenis ‘inspiratie’ opdoen?
„We houden zoveel mogelijk rekening met plaatsen en zetten beïnvloedbare jonge mannen niet op één afdeling met doorgewinterde criminelen. Dat geldt alleen niet voor de terrorisme-afdeling, waar plek is voor veertien mensen. Ze zitten apart, zodat ze extreme ideeën niet kunnen overbrengen op vatbare mensen. We willen voorkomen dat ze anderen aanzetten tot geweld. Vroeger werd getracht die mensen op andere ideeën te brengen. Dat werkt nauwelijks. Daarom spreken we niet meer over deradicaliseren maar over disengagement. We proberen contact met ze te maken en ze uit te nodigen mee te doen, met onderwijs of arbeid. Ik streef ernaar dat ze het laatste deel van hun straf op een reguliere afdeling uitzitten. Gelukkig ligt het recidivecijfer bij hen een stuk lager dan bij andere misdrijven.”
Heeft u weleens medelijden?
„Jazeker. Zonder empathie kun je dit werk niet doen. Ik heb weleens iemand huilend tegenover me gehad die zei: ‘Als mijn wiegje een paar huizen verder stond, had ik hier niet gezeten.’”
Hoe worden mensen voorbereid op een leven buiten de deuren?
„Opsluiten is niet ingewikkeld: kwestie van de sleutel omdraaien. Terugkeren is een uitdaging. We kunnen niet terug in de tijd, onze medewerkers kunnen wel helpen met het regelen van schuldhulpverlening, een identiteitsbewijs, een woning en werk. In het Leer Werk Centrum kunnen gedetineerden sollicitatiegesprekken oefenen. We halen werkgevers naar binnen om gedetineerden aan een baan te helpen.
„Een tijdje geleden werd een bewaker aangevallen en kwam een gedetineerde tussenbeide. In het buitenland geloven ze dat niet”
Hoogvliet beschikt over een beperkt beveiligde afdeling. Aan het eind van hun straf en bij goed gedrag, kunnen gedetineerden overdag buiten werken. Ze hebben dan een reguliere baan en slapen alleen binnen. De dertig plekken zitten vol, er is een wachtlijst.
Is zo’n ‘open’ afdeling bedoeld om recidive te voorkomen?
„Absoluut en het werkt ook. Het is onze visie op detentie. Beloon goed gedrag met vrijheden, zoals meer bezoek- en sportmomenten. En later dus met vrijheid in stapjes.”
En als mensen niets te verliezen hebben, zoals levenslang gestraften?
„Er is altijd de mogelijkheid om gratie te vragen na 25 jaar. Er is altijd hoop.”
Is er weleens iemand ontsnapt?
„Niet in mijn tijd. In 2019 wel. Een gedetineerde die vrijkwam, nam een maat mee in een blauwe vuilniszak en reed die op een karretje de gevangenis uit. Ze werden een paar weken later opgepakt. Die man die hielp, werd veroordeeld voor hulp bij ontsnapping. De ontsnapte moest zijn straf verder uitzitten, maar kreeg geen extra sanctie. Ontsnappen is niet strafbaar. Het filosofische idee daarachter is dat de menselijke drang naar vrijheid zo groot is dat je dat niet mag bestraffen. Dat vind ik mooi.”
Lees ook
De gevangenissen drugsvrij? Geen telefoons? De bewaarders geloven er zelf niet meer in, want ze komen nauwelijks aan celinspecties toe
