President Sisi wint Egyptische verkiezingen zonder serieuze tegenstanders

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is zeker van een derde termijn na het winnen van de verkiezingen die vorige week plaatsvonden. Hij kreeg volgens de nationale verkiezingsautoriteit 89,6% van de stemmen. Dat melden internationale persbureaus maandag. De enige serieuze tegenkandidaat trok zich in oktober terug uit de verkiezingsstrijd omdat hij door de autoriteiten zou zijn tegengewerkt. Drie overgebleven presidentskandidaten waren relatief onbekend bij het publiek.

De Egyptische verkiezingsautoriteit zegt dat er een „ongekende” opkomst was van 66,8 procent. Dat is veel hoger dan bij de vorige presidentiële verkiezingen in 2018, toen een opkomst van 41 procent werd geregistreerd. Verslaggevers van persbureau Reuters in Caïro, Giza en verschillende andere plaatsen zagen dat mensen met bussen naar stemlokalen werden getransporteerd, terwijl het bij andere stemlokalen rustig bleef. In Giza kregen stemmers zelfs zakken meel, rijst en andere basisbehoeften uitgedeeld.

Ahmed al-Tantawy, een linkse oud-parlementariër, trok zich in oktober terug uit de verkiezingsstrijd nadat hij niet het vereiste aantal publieke aanbevelingen kreeg. Al-Tantawy zei dat de veiligheidsdiensten veel van zijn aanhangers hadden gearresteerd en hem ervan weerhielden om campagnebijeenkomsten te houden. Bovendien zou zijn telefoon zijn afgeluisterd. De autoriteiten hebben alle aantijgingen van Al-Tantawy ontkend.



Leeslijst