President Noboa kan door met zijn keiharde strijd tegen drugsgeweld in Ecuador

Het door drugsgeweld geteisterde Ecuador krijgt niet de eerste vrouwelijke president uit de geschiedenis, maar een volledige termijn van de centrumrechtse zittende president Daniel Noboa. De 37-jarige zoon van een bananenmiljardair stevent bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zondag in het Zuid-Amerikaanse land volgens kiesraad CNE af op een verrassend ruime overwinning op zijn linkse uitdager Luisa González met bijna 56 procent van de stemmen tegen 44 procent. In de peilingen gingen beide kandidaten nog nek-aan-nek en ook in de eerste ronde in februari was het verschil nog minimaal.

De anderhalf jaar geleden na tussentijdse verkiezingen aangetreden Noboa kan daarmee door met zijn keiharde aanpak van het drugsgeweld en zijn pogingen de Ecuadoriaanse economie te laten groeien. Hij zoekt daarbij nadrukkelijk de internationale samenwerking. En dan vooral met Donald Trump en de Verenigde Staten. Zo was was hij in januari aanwezig bij de inauguratie van Trump en bracht hij onlangs nog een informeel bezoek aan Mar-a-Lago. Anders dan veel andere Latijns-Amerikaanse landen kreeg Ecuador bij de aankondiging van de importheffingen die Trump op 2 april deed niet meer dan het basistarief van tien procent opgelegd.

Noboa wil dat de VS in de strijd tegen drugssmokkel de marinebasis in de havenstad Manta weer openen, die werd gesloten onder voormalig president Rafael Correa. Dat zal heel wat voeten in de aarde hebben, want daarvoor moet hij de grondwet veranderen. Ook heeft Noboa een samenwerkingsovereenkomst gesloten met oprichter Erik Prince van het omstreden Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater voor assistentie bij zijn strijd tegen drugsbendes.

Wat economisch beleid betreft wil hij vooral inzetten op internationale handelsovereenkomsten en steun geven aan kleine en middelgrote bedrijven.

Demagogie

De verkiezingscampagne van de afgelopen weken draaide qua inhoud om veiligheid, sociale ongelijkheid en de energiecrisis na maandenlange stroomtekorten eind vorig jaar, maar kenmerkte zich uiteindelijk vooral door holle demagogie en moddergooien over en weer.

Noboa en zijn aanhangers schetsten het angstbeeld dat Ecuador onder González zal afglijden naar het Venezuela van Nicolás Maduro en andersom benadrukten González en haar aanhangers vooral dat Noboa alleen maar aan het veiligstellen van zijn familie-imperium en aan zijn rijke vrienden denkt.

Ook deden beide kandidaten allerlei beloften over het creëren van banen en op het gebied van onderwijs en zorg zonder daar uitgewerkte plannen of de benodigde financiering bij te presenteren.

De schaduw van Correa

Over de campagne hing ook opnieuw de schaduw van voormalig president Rafael Correa, partijgenoot van de linkse kandidaat Luisa González en voormalig opponent van de steenrijke zakenman, oud-burgemeester van miljoenenstad Guayaquil én vader van de huidige president Álvaro Noboa. De vanwege zijn veroordeling voor corruptie naar België uitgeweken Correa houdt het land ondanks zijn aftreden in 2017 nog altijd uiterst verdeeld.

Zijn correísmo en burgerrevolutie vormen voor een groot gedeelte van links Ecuador nog altijd de hoop op betere tijden, terwijl veel anderen gruwden van zijn autoritaire leiderschap en hem ervan beschuldigen drugsbendes ruim baan te hebben gegeven en het land met diepe schulden te hebben achtergelaten. Zij willen absoluut niet Correa via partijgenoot Luisa González of anderszins weer in de buurt van de macht gaat komen. En dat gaat met de uitslag van zondag ook niet gebeuren, want Noboa blijft tot 2029 president.