Premier Schoof spreekt met PVV en NSC over asielplannen kabinet: ‘prettig en constructief’

Premier Dick Schoof heeft maandag gesprekken gevoerd met PVV-leider Geert Wilders en Nicolien van Vroonhoven, interim-fractievoorzitter van NSC. Het ging over het asielbeleid van het kabinet, waar de afgelopen tijd frictie over is ontstaan binnen de coalitie en de Tweede- en Eerste Kamer.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was er sprake van „prettige en constructieve sfeer” waarbij diverse opties rond de aanpak van het asielbeleid aan bod zouden zijn gekomen. De komende tijd worden gesprekken met de leiders van de PVV en NSC, en de andere twee coalitiepartners BBB en VVD voortgezet. Over de vorm van die gesprekken is verder niets bekendgemaakt.

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er een noodwet komt om beleid te voeren op asiel. Met name de PVV is daar groot voorstander van, waar coalitiepartner NSC benadrukt dat de inzet van het noodrecht staatsrechtelijk verdedigbaar moet zijn. Ook ambtenaren zouden hebben geadviseerd een dergelijke noodwet niet in het leven te roepen, omdat er geen sprake is van buitengewone omstandigheden als een daadwerkelijke noodsituatie.

Deze maand een beslissing

Het kabinet wil waarschijnlijk deze maand, voordat het kabinet op 25 oktober met reces gaat, nog besluiten of de juridische motivering voor noodwetgeving gevonden kan worden, iets waar minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie) al langere tijd aan werkt. Het gaat daarbij met name om het inzetten van het staatsnoodrecht, waardoor asielmaatregelen genomen kunnen worden zonder benodigde instemming van de Tweede Kamer.

De oppositie in de Tweede Kamer en een meerderheid in de Eerste Kamer is tegen die noodwetgeving, onder meer omdat genoemde buitengewonde omstandigheden ontbreken en omdat strengere asielmaatregelen ook genomen kunnen worden zonder het parlement buitenspel te zetten.