Premier Schoof krijgt bij zijn eerste internationale optreden een ‘vriendelijk knikje’ in Brussel

Hij kwam met een „constructieve houding” maar tegelijk wel om te „knokken voor de Nederlandse belangen”. Met die woorden omschreef premier Dick Schoof zijn eerste bezoek aan Brussel deze maandag, waar hij kennismakingsgesprekken voerde met de voorzitters van de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement. Het was het eerste internationale optreden van Schoof, na zijn beëdiging vorige week. Na afloop sprak de premier van een „buitengewoon goede sfeer” en „nuttige gesprekken”.

Als nieuwe premier wacht Schoof in Brussel geen eenvoudige taak: volgens het hoofdlijnenakkoord wensen de vier coalitiepartijen allerlei uitzonderingen voor Nederland in de EU, onder meer op het gebied van migratie- en landbouwregels. Aan Schoof en zijn ministers de komende periode de opdracht dat eisenpakket ingewilligd te krijgen.

Makkelijk wordt dat niet: in Brussel is achter de schermen vooralsnog met verbazing en argwaan op de Nederlandse eisen gereageerd. Zo wordt de Nederlandse wens een zogeheten ‘opt-out’ te krijgen op migratiebeleid gezien als onhaalbaar. En ook een nieuwe poging een uitzonderingspositie te krijgen op natuur- en mestregels lijkt vooralsnog weinig realistisch.

Nederlandse belangen

Schoof zei na afloop van zijn gesprekken benadrukt te hebben dat er „een paar dossiers zijn waar we echt overleg willen met de Europese Unie”. Voor concrete resultaten is het nog te vroeg, wel kwam er volgens de premier een „vriendelijk knikje” en „snapt men heel goed dat de Nederlandse belangen belangrijk zijn voor Nederland”. Omdat migratie en landbouw ook in Europa urgente thema’s zijn, is er volgens Schoof „echt ruimte om daar het gesprek met elkaar over aan te gaan.”

Over de voordracht van een nieuwe Nederlandse Eurocommissaris wilde Schoof geen uitspraken doen, behalve dat hij het onderwerp „heel voorzichtig” al wel met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft besproken. Vorige week hield Schoof de optie open dat zittend Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) opnieuw wordt voorgedragen. Nu herhaalde Schoof alleen dat hij er vanuit gaat dat Nederland in de nieuwe Commissie geen „superzware post” zal kunnen bemachtigen, omdat ze die de afgelopen jaren al had met eerste vicevoorzitter Frans Timmermans.

Wel heeft Schoof naar eigen zeggen benadrukt dat er een „ondergrens” is voor Nederland: „dus geen portefeuilles die er in de orde hier in Europa minder toe doen”. De premier zei gemerkt te hebben dat „Nederland ertoe doet” als „vijfde economie” en „een van de grondleggers van de Europese Unie”.

Na zijn bezoek aan Brussel stapt Schoof vanavond op het vliegtuig naar Washington voor de NAVO-top die dinsdag begint. Daar zal hij onder meer de Amerikaanse president Joe Biden treffen, net als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.