Powervrouw Sheryl Sandberg verlaat Meta. Ligt een politieke carrière in het verschiet?

Sheryl Sandberg, was die niet al weg bij Meta?

Wel als uitvoerend bestuurder. In 2022 stopte ze als operationeel directeur, een functie waarin ze sinds 2008 de rechterhand van oprichter en topman Mark Zuckerberg was. Als 38-jarige gold ze destijds als ‘the adult in the room’, naast de toen 23-jarige Zuckerberg. Samen bouwden ze de startup Facebook uit tot het miljardenbedrijf Meta, waar ook onder meer Instagram en WhatsApp deel van uitmaken. Ze vertrok twee jaar geleden nog niet helemaal, ze bleef aan als lid van het bestuur van Meta, in een niet-uitvoerende, meer toezichthoudende rol. Bij de aankondiging van haar vertrek eerder deze week zei ze dat ze nu als adviseur betrokken blijft.

Was zij niet een voorbeeld voor veel carrièrevrouwen?

Dat was ze zeker. Allereerst omdat het succes van Facebook op een aanzienlijk deel op haar conto werd geschreven. Zij ontwikkelde met de lessen die ze bij haar voorgaande werkgever Google had geleerd het advertentiemodel dat het bedrijf zo succesvol maakte.

In 2014 publiceerde ze haar bestseller Lean in, dat als inspiratiebron ging gelden voor vrouwen die destijds ambieerden tot de top door te dringen. Haar boodschap was dat vrouwen zich niet moesten laten afschrikken door alle mannen in de bestuurskamers die daar geen moeders zouden wensen. Vrouwen zouden hun ambities moeten omarmen, hun rug moeten rechten en de concurrentie moeten aangaan. Ze kreeg daarvoor de kritiek dat haar vorm van feminisme zich te veel richtte op de opstelling van de individuele vrouw en dat die voorbijging aan structurele veranderingen die nodig zijn om de cultuur binnen bedrijven te veranderen, zodat vrouwen meer ruimte zouden krijgen.

Twee jaar later was het vooral Sandberg die naar voren trad toen Facebook onder vuur kwam te liggen na de presidentsverkiezingen in 2016. Het bedrijf wordt sindsdien in toenemende mate bekritiseerd, omdat het alle ruimte biedt om verdeeldheid te zaaien en misinformatie te verspreiden. Zij verdedigde het bedrijf ook tijdens hoorzittingen in het Congres, toen in 2018 duidelijk was geworden dat door een privacylek het databedrijf Cambridge Analytics kans had gezien kiezers te beïnvloeden, gebruikmakend van illegaal verkregen data.

Wat gaat Sandberg nu doen?

Sandberg heeft zich sinds 2022 gestort op de filantropie. Eerder zette ze al een eigen stichting op die zich sterk maakt om de positie van vrouwen op de werkvloer te verbeteren. Volgens zakenblad Forbes is ze goed voor een vermogen van bijna 2 miljard dollar.

In haar verklaring over haar vertrek op Facebook schreef ze woensdag dat ze zich de komende tijd verder gaat richten op haar kinderen en haar bruiloft, deze zomer. Haar eerste man overleed in 2015, waarna ze Option B schreef, over rouw en het omgaan met verlies.

Er gaan geruchten dat ze een politieke carrière zou willen beginnen. Zo gek is dat niet. Ze voelt zich verbonden met de Democraten. Als twintiger werkte ze al voor de regering van Bill Clinton, als chefstaf van minister van Financiën Larry Summers. In 2016 zou ze volgens The New York Times tegen collega’s hebben gezegd dat ze overgestapt zou zijn naar een regering van Hillary Clinton, als die had gewonnen. De afgelopen jaren heeft ze zich fel uitgesproken tegen het verbod op abortus in verschillende Amerikaanse staten. Ook ondersteunde ze burgerrechtenbeweging American Civil Liberties Union met 3 miljoen dollar.