PostNL bezorgt weer minder brieven en vraagt overheid om financiële hulp

PostNL heeft in het tweede kwartaal opnieuw minder brieven bezorgd dan in diezelfde periode een jaar eerder. Volgens het bedrijf komt de stabiliteit van de postbezorging steeds verder onder druk komt te staan en wordt gevraagd om een financiële bijdrage van de overheid om de komende tijd het werk voort te kunnen zetten. Dat meldt PostNL maandagochtend in een persbericht.

PostNL pleit al langer voor een wijziging van de postwet, zodat brieven niet meer binnen een dag bezorgd moeten worden. Het bedrijf wil dat dit wordt veranderd naar een bezorging ,,binnen twee dagen en op termijn binnen drie dagen”, zo staat in het persbericht te lezen. Dit is nu al een verliespost voor PostNL, die vindt dat de overheid het bedrijf financieel tegemoet zou moeten komen als zij de stabiliteit van de postbezorging werkelijk belangrijk vindt.

Minder brieven bezorgd

Het postbedrijf bezorgde afgelopen kwartaal 1,3 procent minder brieven, over de eerste zes maanden gaat het zelfs om een daling van 7 procent. Het aantal bezorgde pakketten nam wel toe, met 6 procent. De winstgevendheid van de pakketbezorging viel tegen door gestegen kosten.


Lees ook

Een middag bij een brievenbus in Wieringerwaard (die binnenkort verdwenen is): wie gooit er post in?

In Wieringerwaard liggen de voorzieningen relatief ver bij de bewoners vandaan. En nu verdwijnt ook één van de twee brievenbussen in het dorp.

De omzet steeg afgelopen kwartaal met 3 procent naar 795 miljoen, maar wanneer je het eerste halfjaar van 2024 vergelijkt met diezelfde periode een jaar eerder bedraagt de omzetstijging nog geen half procent.