Positief, een natuurlijk leider: met Renée Slegers heeft Nederland een nieuwe topcoach

Ze herkent de foto meteen. Als Renée Slegers begin februari met de Britse zender Sky Sports Football over haar voetbalcarrière praat, legt de interviewer haar een aantal beelden op de Ipad voor. Bij foto vijf begint ze ongemakkelijk te lachen. „Ah”, zegt ze. „Deze foto… dit is de laatste wedstrijd die ik ooit gespeeld heb.”

We zien hoe een jonge Slegers in het Oranjeshirt – nummer 14 – het veld afhinkt, ondersteund door fysiotherapeut Kim Blewanus. Bij een verdedigende draai is het in de vierde minuut van de wedstrijd opnieuw in haar knie geschoten. Ze beseft: dit komt niet meer goed. Het is eind november 2016. Haar kruisband is afgescheurd. Ze is pas 27.

Tamelijk monter blikt Slegers er bij Sky op terug, die interland tegen Engeland in ‘haar’ stadion in Tilburg. Slegers groeide op in Noord-Brabant, waar ze communicatiewetenschappen studeerde. Ze begon haar profcarrière bij Willem II.

Veel vrienden en familie zitten die koude herfstavond op de tribune, onder wie Kirsten van de Ven, een collega en hartsvriendin. Van de Ven is in mei daarvoor gestopt met voetballen, maar wil er wel bij zijn. „De teammanager belde me meteen vanaf het veld en vroeg of ik naar de kleedkamer wilde komen”, vertelt ze vanuit Stockholm, waar ze sinds vorig jaar technisch directeur van de vrouwencompetitie is.

Daar treft ze Slegers aan op de massagetafel. In tranen? „Nee, dat niet. Ik gaf haar een knuffel. We waren vooral stil. Wisten wat dit betekende: geen EK in Nederland, het jaar daarop. Dát vond Renée op dat moment het naarste.” Tegen alle verwachtingen in won Nederland het toernooi – zonder Slegers.

Tegenover het dramatische dieptepunt in Tilburg staat ook een voorlopig hoogtepunt. Deze zaterdag staat Slegers als hoofdtrainer van Arsenal langs het veld in Lissabon, voor de Champions League-finale tegen FC Barcelona, de ploeg die het toernooi drie keer won.

In november werd Juventus aan de kant gezet. Slegers coacht haar speelsters naar de overwinning.
Foto Alessandro Di Marco / EPA

Altijd positief coachen

Onverwacht snel heeft Slegers (36) het eerste vrouwenteam van de club uit Londen weer op de rit gekregen, na het vertrek van de Zweed Jonas Eidevall, in oktober vorig jaar. De ploeg won onder hem slechts één van de eerste vier wedstrijden in de competitie. Eidevall stapte erna zelf op. Slegers, sinds 2023 assistent, neemt het in eerste instantie tijdelijk over.

In januari wordt ze definitief aangesteld als hoofdcoach. Niet omdat ze de functie ambieert, maar omdat de club een beroep op haar doet. Slegers weet volgens Leonne Stentler, voetbalanalist en oud-ploeggenoot in Oranje, haar ideeën goed over te brengen. Een belangrijke kwaliteit als coach. „Het draait niet alleen om wat je ziet of bedenkt, maar vooral om hoe je het geloofwaardig overbrengt. De speelsters moeten je kunnen en willen volgen.” Daarin lijkt Slegers op Arne Slot, vindt Stentler, de coach van het mannenteam van Liverpool.

Onder Slegers’ leiding kent Arsenal een opleving. De ploeg eindigt als tweede in de Engelse competitie, achter Chelsea. En maakt, met de Nederlanders Daphne van Domselaar en Victoria Pelova in de selectie, ook internationaal indruk. Zowel tegen Bayern München en Real Madrid als Olympique Lyon komt Arsenal in de Champions League knap terug na een achterstand.

Beide benen even sterk maken

Al in haar kinderjaren traint Slegers veel. Op 14-jarige leeftijd staat ze op een zelfgemaakt voetbalveld in de achtertuin. Haar twee jongere broers zijn al naar binnen. De bal rolt voor Slegers uit. Ze tikt hem met haar rechtervoet iets naar rechts, ademt diep in — en schiet. Slegers loopt naar een groot doel van hout, pakt de bal eruit en gaat weer in het midden van de tuin staan. Nu schiet ze met links. Dit herhaalt ze eindeloos, vastbesloten beide benen even sterk te maken.

Slegers groeit op in het dorpje Someren-Eind, onder de rook van Eindhoven. Haar vader is kunstenaar, met een atelier aan huis, haar moeder geeft huiswerkbegeleiding. Ze was een vriendelijk en zacht kind, en ook wijs en eigenwijs, zegt vader Peter Slegers. „Ze kon mensen al jong doorzien en had goed door hoe dingen in elkaar steken. Haar jongste broer Eward (31) typeert haar als „opgewekt, energiek en temperamentvol”.

In haar jonge jaren speelt Slegers in jongensteams. Ze blijkt een talent. „Iedereen zag meteen dat Renée heel goed was,” zegt Geert van Houts, die haar trainde tussen haar zesde en veertiende bij de lokale voetbalclub SSE. Ze was klein van stuk, zegt hij, maar ook fanatiek en technisch sterk. „Ze wilde áltijd winnen. Met haar fanatisme stak ze het hele team aan.”

Als ze jaren later doorbreekt in het Nederlands elftal scoort ze vijf keer in een wedstrijd tegen Albanië. Na afloop zegt ze tegen een verslaggever dat ze dat in het verleden „bij de jongens” ook wel eens presteerde.

Op zestienjarige leeftijd vertrekt Slegers naar Londen, naar de Academy van de club waar ze nu het hoogste vrouwenteam leidt. Volgens haar broer en vader vooral „vanwege het avontuur.”

Speelster Chloe Kelly en Renée Slegers vieren de overwinning op Olympique Lyon.

Foto’s Thibault Camus / AP

Natuurlijke leiding

Na de fatale knieblessure in 2016 aarzelt Slegers over haar sportieve toekomst. Trainer worden? Of een baan die aansluit bij een van haar studies (na haar bachelor communicatiewetenschappen deed ze een master Ethiek in Zweden, waar ze sinds 2011 op topniveau speelde). Veel medespelers zien in haar een ideale trainer.

Sarina Wiegman, tegenwoordig bondscoach van Engeland, kent Slegers nog uit de tijd waarin ze bondscoach van Oranje was. Wiegman vond de Brabantse als speelster al een natuurlijk leider, ook al was ze geen aanvoerder. „Ze heeft veel tactisch inzicht en kan een wedstrijd ‘lezen’. Haar teamgenoten luisteren naar haar. Ze coachte op een bijzondere, kalme manier.” Ook haar jeugdtrainer Van Houts bij SSE zag dat: „Altijd positief coachen, nooit een negatief woord.”

Volgens Stentler lag het destijds in 2016 in de lijn der verwachting dat Slegers in het bedrijfsleven ging werken, niet als coach, want „in onze tijd was er weinig perspectief voor vrouwen om na het voetballen iets in het voetbal te blijven doen”. Ook zelf heeft Slegers veel getwijfeld. Als speelster moest ze „absoluut niet” aan een trainersloopbaan denken, vertelde ze in interviews.

Toch is dat waar ze in 2017 voor kiest. Van de Ven: „Ineens werd ik door Renée gebeld. Ze had gezien dat de Zweedse bond een versnelde trainerscursus aanbood voor voormalige profs, vijf keer een week lang. Of we dat niet samen moesten gaan doen?” Net als Slegers heeft Van de Ven een aantal jaren in Zweden gevoetbald. Ze zei ja.

Haar eerste klus is bij LB07 in Malmö, als coach van het O19-team. „Een matige selectie”, weet Van de Ven nog, „maar ze werd meteen kampioen.” En Slegers doet geen concessies aan haar spelopvattingen, zegt ze. Waar andere coaches bij cruciale wedstrijden de beste elf spelers opstellen, kiest zij altijd voor roteren. „Zeker in een opleidingsteam moeten alle spelers volgens haar een kans krijgen.”

Als Arsenal haar vorig najaar vraagt om hoofdtrainer te worden, twijfelt Slegers. Ze denkt er weken over na, zegt haar vader. „Omdat Renée liever tússen de speelsters staat dan erboven. En omdat ze het een enorme verantwoordelijkheid vond. Maar het besef dat ze iets kon betekenen voor het hele team gaf de doorslag.” Volgens Peter Slegers ziet zijn dochter succescoach Sarina Wiegman als voorbeeld vanwege „haar niet-autoritaire stijl van coachen”.

Blessureleed

De knieblessure in 2016 is niet de enige tegenslag die Slegers heeft moeten verwerken. Door eerdere blessures – aan dezelfde knie, aan haar rug, in de lies – is ze ook andere eindtoernooien misgelopen. Volgens haar vader hebben die ervaringen Slegers „mentaal sterker” gemaakt. Het heeft haar geholpen om stappen in haar carrière te zetten, zegt hij.

In Engeland, bij spelers, journalisten en fans, is Slegers inmiddels razend populair geworden. Ze is openhartig, welbespraakt, makkelijk toegankelijk en dus behoorlijk succesvol. Behalve haar sportieve prestaties draagt ze als boegbeeld bij aan de ambitie van Arsenal om het vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen, naast het sterrenteam van de mannen. De beslissing om ook het eerste vrouwenelftal in het Emirates stadion te laten spelen pakte onder Slegers leiding goed uit. Geregeld zitten er meer dan 40.000 supporters op de tribunes.

Online laten fans graag hun waardering voor Slegers blijken. Eén van hen schreef onder een interview na weer een gewonnen wedstrijd. „Prachtige vrouw! Zou ook de coach van het mannenteam moeten worden.”