Poolse regering ontslaat top publieke omroep, die jarenlang diende als spreekbuis van PiS

De top van de Poolse publieke omroep is ontslagen, zo meldde het Poolse ministerie van Cultuur van de pro-Europese regering van premier Donald Tusk woensdag. Dinsdag nam het parlement een motie aan waarin het de regering opriep om „per direct actie te ondernemen om de constitutionele orde en het functioneren van de media” te herstellen zodat burgers weer „toegang krijgen tot betrouwbare informatie”.

Volgens de regering-Tusk was de publieke omroep de afgelopen acht jaar onder de PiS-regering verworden tot een radicaal-rechtse spreekbuis van de partij, waar constant conservatieve propaganda werd gespuid over onderwerpen als abortus, de EU en politieke tegenstanders. Het toppunt van die verwevenheid tussen PiS en de media was TVP Info, een nieuwskanaal op de publieke omroep. TVP Info werd woensdag uit de lucht gehaald, evenals zijn website. Het is de eerste grote stap die Tusk zet om de aangetaste rechtsstaat in Polen te herstellen, sinds hij vorige week is aangetreden als premier.

Protest bij hoofdkwartier

De PiS-partij zelf is woest over de aanpak van de regering. Partijleider Jaroslaw Kaczynski protesteerde gisteravond voor het hoofdkwartier van de publieke televisie om „de democratie te verdedigen”, maar weinig van zijn volgers kwamen opdagen. Voormalig Pis-premier Mateusz Morawiecki schreef op X: „We zullen niet opgeven, we zullen niet toestaan dat Polen een dictatuur wordt.”

Het ontslaan van de top van de publieke omroep is een van de makkelijkste stappen die Tusk kan zetten om de aangetaste Poolse rechtsstaat te herstellen. Wanneer het aankomt op het doorvoeren of veranderen van wetgeving, moet hij langs president Andrzej Duda. De doorgaans conservatieve Duda heeft vetorecht, en heeft al aangekondigd niet bang te zijn het te gebruiken wanneer hij vindt dat de nieuwe regering haar boekje te buiten gaat.


Lees ook
Oppositieleider Tusk nieuwe premier: de democratie leeft weer in Polen

Donald Tusk (r) na de stemming in de Sejm.

PiS werd woensdag niet alleen door de nieuwe regering, maar ook door de rechterlijke macht aangepakt. De voormalige PiS-minister Mariusz Kaminski krijgt twee jaar gevangenisstraf vanwege machtsmisbruik dat hij beging terwijl hij diende als hoofd van het Poolse anti-corruptieagentschap tussen 2005 en 2007. Kaminski was in 2009 al aangeklaagd en later veroordeeld tot drie jaar cel. Hij ging in hoger beroep, maar toen Duda in 2015 president werd verleende hij Kaminski gratie, waardoor Kaminski minister van Binnenlandse Zaken kon worden.

Duda verleende de gratie echter voordat de rechter uitspraak in de hoger beroepszaak had gedaan – hetgeen juridisch gezien zeer twijfelachtig is. Het Poolse Hooggerechtshof besloot in 2017 dat de zaak heropend moest worden, en Kaminski werd woensdag dus opnieuw veroordeeld, net als een van zijn onderministers. Beiden zijn in oktober het Poolse parlement ingegaan namens PiS, maar het is onduidelijk of ze die functie nog zullen kunnen vervullen. Kaminski zei tijdens een persconferentie: „We erkennen deze veroordeling niet, er is geen grond om ons [lidmaatschap van het parlement] op te zeggen.”



Leeslijst