Politie verwijdert klimaatactivisten Extinction Rebellion van IJmuidense sluis

De politie heeft maandagochtend klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) verwijderd die zich hadden vastgeketend aan de Zeesluis in IJmuiden. De lokale autoriteiten vonden dat de demonstranten het scheepsverkeer „ernstig belemmeren”. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Dat meldt de politie Noord-Holland desgevraagd na berichtgeving van persbureau ANP en NH Nieuws. De actievoerders waren maandag naar de havenplaats gegaan om het cruiseschip MSC Virtuosa tegen te houden, vanwege de „schadelijke impact op het klimaat”.

Op basis van een Instagram-bericht van de actiegroep lijkt het om twintig leden van XR te gaan. De in gele pakken gehulde demonstranten hadden een spandoek meegebracht met de tekst ‘Maak schoon schip’ en draaiden muziek van de film Titanic.

In eerste instantie zou het cruiseschip om zeven uur maandagochtend de Amsterdamse haven binnenvaren, meldt de trackingsite Cruisemapper, maar door het protest is de aankomsttijd uitgesteld. Het cruiseschip zou inmiddels wel in de IJmuidense sluis zijn aangekomen. De politie zegt dat de actievoerders naar een andere plek zijn verplaatst.

Tegendemonstratie

Er is ook een groep van circa zestig tegendemonstranten aanwezig, zij komen volgens ANP voornamelijk uit sectoren die geld verdienen aan scheepvaart en cruiseschepen. De tegendemonstranten kozen voor de spandoekleus ‘Hi ha ho, XR has to go”, omdat ze vinden dat het schip gewoon naar bestemming Amsterdam moet kunnen varen.

De politie was zowel op het land als op het water aanwezig. Waterpolitie voer op boten en jetski’s door de sluis en de mobiele eenheid probeerde aan de kade confrontaties tussen de twee verschillende groepen te voorkomen. Extinction Rebellion was de afgelopen tijd vaker aanwezig in IJmuiden om te protesteren tegen de uitstoot van cruiseschepen. Een demonstrant vertelde NH Nieuws dat hij de sluis al voor de zevende keer bezette.