De pro-Palestijnse demonstranten die dinsdagavond het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam bezetten, houden zich – op wat geroezemoes na – stil. Dat doen ze op verzoek van de politie; buurtbewoners hadden geklaagd over het zingen en dansen. Om 23.30 uur schalt toch plots een luide stem door een megafoon. „De politie heeft gegarandeerd dat er vanavond geen arrestaties zullen plaatsvinden”, meldt een woordvoerder van de demonstranten in het Engels. “Vanavond kunnen we hier slapen!” Even klinkt applaus en gejoel over de Amsterdamse grachten. Daarna pakt een andere demonstrant de aandacht. „Vertrouw de politie niet”, schreeuwt ze zonder megafoon. „De politie is nooit je vriend”.
Voor de tweede dag op rij hebben demonstranten een campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet om van de universiteit te eisen dat die zijn banden met Israëlische instanties verbreekt vanwege de oorlog in de Gazastrook.
Maandag bunkerden betogers bij de Roeterseilandcampus. De UvA veerde eerst mee met de betogers door kenbaar te maken welke relaties de universiteit heeft met Israël, maar deed daarna aangifte van huisvredebreuk. De Mobiele Eenheid veegde het terrein om 02.00 uur ’s nachts na meerdere waarschuwingen met bulldozers en wapenstokken leeg.
Ingrijpen onverantwoord
De betogers hielden er rekening mee dat dat dinsdagavond bij het Binnengasthuis ook zou gebeuren, maar de UvA deed geen aangifte. Daarom liet de politie ‘s avonds laat weten niet te gaan ingrijpen in de nacht van dinsdag op woensdag. Bovendien vond de veiligheidsdriehoek van politie, OM en gemeentebestuur „het niet verantwoord om op dit moment de verschillende barricades rond het terrein te ontruimen”, omdat de kans op escalatie te groot zou zijn.
Raoul Koudijs (27) treedt op als woordvoerder van de demonstranten. Hij was maandag ook aanwezig bij het protest op Roeterseiland, en heeft gemerkt hoe boos mensen zijn over het politieoptreden daar. Hij vindt het een „grote overwinning” dat de politie dinsdag niet ingrijpt. „Maar nu willen we de focus weer leggen op Gaza. De volgende stap is natuurlijk dat de UvA daadwerkelijk de banden verbreekt met Israëlische genocidale instituties.” Tot die tijd willen de demonstranten de campus bezet houden. Of totdat de politie hen wegjaagt.
Pizza bij het politiebusje
Dinsdagavond gebeurde dat op het binnenplein van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht, waar pro-Palestijnse betogers ook protesteerden. Ook zij wilden de Universiteit Utrecht dwingen tot het verbreken van banden met Israëlische instituties. Om 23.00 uur kondigde de politie aan dat de demonstranten het terrein moesten verlaten. Volgens RTV Utrecht bleven zo’n vijftig mensen toch zitten, waarna zij werden gearresteerd en afgevoerd met bussen.
In Amsterdam dropen de meeste betogers rond middernacht zelf vermoeid af, toen duidelijk werd dat de nacht waarschijnlijk rustig zou verlopen. Hoe het er in het campusgebouw zelf aan toegaat is onduidelijk; journalisten waren niet welkom achter de barricades. Ook voor de nog aanwezige politiemensen was de spanning er inmiddels af. Zij zaten afgemat pizza te eten naast hun politiebusje. Wanneer blijkt dat er nog drie pizza’s over zijn, wandelt één van de agenten naar de barricade toe. Of de demonstranten honger hebben, vraagt hij aan een jonge vrouw in een keffiyeh aan de andere kant van de manshoge barricade. Na even twijfelen nam ze de dozen aan van de agent, beiden met gestrekte armen om over de balustrade heen te kunnen reiken.
Met medewerking van Toef Jaeger