Politie Oost-Nederland treedt op bij boerenacties op de snelweg

De politie Oost-Nederland treedt op meerdere plekken op bij boerenprotesten op verschillende snelwegen. Dat meldt de politie op X. De protesten zorgen in het oosten van het land voor onveilige situaties. „Demonstreren is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar daar is hier geen sprake van. Er is brand gesticht, vuurwerk afgestoken en er rijden landbouwvoertuigen op de snelweg”, aldus de politie.

Honderden boeren voeren maandagavond actie op snelwegen. Rond 22.15 waren er onder meer op de A2 bij Breukelen, de A12 bij Veenendaal, de A7 bij Purmerend en de A32 bij Steenwijk acties. Volgens de politie is aan de boeren duidelijk aangegeven wat de grenzen van de acties zijn maar „toch zijn er strafbare feiten gepleegd”.


Lees ook
Farmers Defence Force verdeelt formerende partijen

Een boerendemonstrant eind vorig jaar bij het Provinciehuis van Noord-Brabant.

Ook zorgen de protesten voor onveilige situaties op de weg en is het dumpen en in brand steken van afval een gevaar voor de gezondheid en voor het milieu. De politie laat weten waar het mogelijk is te voorkomen dat de openbare orde wordt verstoord. „Dit lukt niet altijd omdat onze inzet vanavond op veel locaties in Gelderland en Overijssel tegelijk werd verwacht.”

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat laat aan persbureau ANP weten dat het voornamelijk om acties bij afritten gaat. Rijkswaterstaat raadt automobilisten die dinsdagochtend de weg op moeten aan om de verkeerssituatie in de gaten te houden. Mogelijk zijn er nog opruim- en herstelwerkzaamheden bezig.

Vorige week blokkeerden Nederlandse en Belgische boeren geruime tijd verschillende grensovergangen tussen de landen uit onvrede over het Europese landbouwbeleid. Ook in andere Europese landen voerden boeren de afgelopen week actie tegen verschillende nationale en Europese maatregelen.