Politie beëindigt pro-Palestijnse betoging in Tweede Kamer, aangifte gezien als test voor voorzitterschap Martin Bosma

Ruim een uur zitten ze, relatief ongestoord, op de grond van de centrale hal van het tijdelijke Tweede Kamergebouw in Den Haag. Een groep van circa twintig demonstranten, heeft op dinsdagmiddag, het drukste moment van de parlementaire week, het gebouw min of meer overgenomen. Politieagenten omringen de groep, maar hun leuzen zijn tot in de Tweede Kamerzaal te horen.

De pro-Palestijnse demonstranten zijn gekomen om een staakt-het-vuren te eisen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze scanderen leuze als „Nederland schande, bloed aan je handen”, „Free, free Palestine” en „From the river to the sea, Palestine shall be free”.

Ook op de publieke tribune zitten, net als vorige week, demonstranten. Ze verstoren enkele malen het wekelijkse Vragenuur, waar het op dat moment gaat over verspilling van kleding. Bodes en politieagenten begeleiden iedere demonstrant naar de uitgang.

Na ruim een uur grijpt de politie in in de hal. De demonstranten, eerder allemaal individueel gewaarschuwd door een agent, worden één voor één weggesleept, en in arrestatiebusjes afgevoerd.

Aangifte

Daarmee is de kwestie niet klaar. De eerste echte demonstratie in het Tweede Kamergebouw sinds jaren (SGP-woordvoerder en wandelend Kamergeheugen Menno de Bruyne kan zich geen eerder voorbeeld herinneren) zal hoe dan ook gevolgen hebben. Alle ogen in Den Haag zijn daarom gericht op de pas gekozen Kamervoorzitter, Martin Bosma. De afhandeling van deze demonstratie is de eerste test van het voorzitterschap van de PVV’er. De vraag wordt hoe hij de komende dagen reageert op de demonstratie, en of hij de roep van PVV-leider Geert Wilders beantwoordt om de demonstranten „keihard te straffen”.

Bosma had het in de Kamer vlak na de ontruiming over een „intens verwerpelijke” demonstratie. Hij was blij dat de hal was „schoongeveegd”. Tegen de Kamer, waar overigens brede afkeuring leefde, kondigde hij meteen al maatregelen aan. De beveiliging van de Kamer zal worden opgeschroefd. Die beveiliging is al sinds 2002 bijzonder zwaar, met toegangspoortjes en sluizen. Dat gebeurde toen een activist van Greenpeace een vergadering verstoorde.

En het presidium, in de praktijk het dagelijks bestuur van de Kamer, zal „zonder meer” aangifte doen tegen de groep. Woensdag komt het presidium in spoedzitting bijeen.

De vraag is wat de grond van de aangifte wordt: of het bij huisvredebreuk blijft, of dat aangifte zal worden gedaan wegens antisemitisme. Dat heeft weer te maken met de weging van de leuzen die zijn gescandeerd, en dat is niet alleen een juridische, maar uiteindelijk ook een politieke afweging. De meningen over de leus ‘From the river to the sea’ zijn verdeeld.

Velen zien er een oproep tot moord op Joodse Israëliërs in, sommige betrokkenen hangen de milde interpretatie aan en zeggen dat het alleen een oproep voor vrijheid van Palestijnen in Israël én Palestina betekent (circa 20 procent van de Israëlische bevolking is Palestijns). Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemde de leus onlangs „onaanvaardbaar, omdat die het bestaan van Israël miskent”.


Lees ook
‘From the river to the sea, Palestine will be free’, wat betekent die leus eigenlijk?

Amsterdam, Nederland.

Verwijzing naar Groot-Brittannië

Opmerkelijk was dat Bosma verwees naar de situatie in Groot-Brittanië, waar het debat over Israël-Palestina nog veel heviger gevoerd wordt. „Parlementariërs stemmen daar anders omdat ze in en rond het parlement of in hun kiesdistrict bedreigd worden. Dat grijpt direct in in de parlementaire democratie.”

De woorden van Bosma leverden een verzuchting op van Esther Ouwehand (PvdD): „Is dit nou nodig?” Ouwehand is bezorgd, zegt ze, dat er sprake kan zijn van „oneigenlijke beschuldigingen van antisemitisme”.

Tijdens zijn verkiezing tot voorzitter ging het vaak over de vraag of Bosma’s PVV-achtergrond een rol zou spelen in de manier waarop hij de Kamer voor zou zitten. Bosma zelf ontkende dat altijd, en zit de eerste weken van zijn voorzitterschap volgens vrijwel alle Kamerleden neutraal voor. Israël-Palestina is een gevoelige kwestie in de PVV, de partijdie zeer pro-Israël is. En juist op dat onderwerp zal Bosma nu moeten improviseren.