Politie: afgelopen jaar bijna helft meer drugslabs aangetroffen dan in 2022

De Nederlandse politie heeft het afgelopen jaar bijna de helft meer drugslabs aangetroffen dan in 2022. Dat schrijft de organisatie dinsdag in het jaarlijkse Nationaal Overzicht Drugslocaties. In 2023 zouden 151 productielocaties van verdovende middelen zijn ontdekt, wat een een stijging betekent van 44 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De politie trof de meeste drugslabs aan in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, waar respectievelijk 40 en 35 locaties werden ontdekt.

Een mogelijke verklaring voor de stijging is dat op wereldschaal steeds meer vraag is naar drugs, aldus de politie, die in het rapport stelt daarvoor „sterke aanwijzingen” te hebben.


Lees ook
Het dilemma in IJmuiden: pak je één dealer op, dan begint de rest een drugsoorlog

Huis in IJmuiden dat werd beschoten. Het staat nu leeg.

Met name het aantal productielocaties van heroïne steeg afgelopen jaar sterk: van twee in 2022 naar tien in 2023. De politie ontdekte daarnaast ook veel meer locaties waar synthetische drugs werden geproduceerd. Twee jaar geleden stuitten politieautoriteiten op 83 van deze labs, waar MDMA, amfetamine en methamfetamine wordt gemaakt, terwijl dat het afgelopen jaar 125 labs waren. Het aantal aangetroffen cocaïnelabs bleef nagenoeg onveranderd.

Ook het aantal drugsdumpingen steeg in 2023 met bijna een kwart tot 191 dumpingen van drugsafval. Tegelijk zag de politie het aantal ontdekte wietplantages met bijna een kwart teruglopen. In 2022 werden nog 1.604 locaties geruimd, terwijl dat afgelopen jaar om 1.230 plantages ging. De politie ziet in die afname vooral een bewijs dat de „lokale gezagen andere keuzes maken in hun drugsaanpak”.