Polen stuurt duizenden extra troepen naar de grens na Wit-Russische ‘provocaties’

Spanningen langs Poolse grens Polen stuurt opnieuw extra militairen naar de grens met Wit-Rusland. Warschau ziet zich daartoe gedwongen door militaire dreiging vanuit Minsk en Moskou en door de komst van duizenden illegale migranten.

Een Poolse grenswacht patrouilleert langs de metalen muur tussen Polen en Wit-Rusland, in de buurt van Kuznica.
Een Poolse grenswacht patrouilleert langs de metalen muur tussen Polen en Wit-Rusland, in de buurt van Kuznica. Foto Michal Dyjuk/AP

Polen stuurt opnieuw extra troepen naar zijn grenzen met Wit-Rusland. Na weken van oplopende spanningen tussen beide landen hoopt Warschau het buurland, de belangrijkste bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin in diens oorlog in Oekraïne, af te schrikken met een versterkte grensbewaking.

De Poolse minister van Defensie, Mariusz Blaszczak, zei donderdag tegen de nationale omroep dat hij tienduizend soldaten inzet langs de grens met Wit-Rusland; vierduizend van hen gaan de Poolse grenswacht direct versterken, nog eens zesduizend soldaten worden achter de hand gehouden en zijn oproepbaar. „We plaatsen ons leger dichter bij de grens met Wit-Rusland om de agressor af te schrikken, zodat zij ons niet durven aan te vallen”, zei Blaszczak.

Met de versterking van de Poolse oostgrens, tevens buitengrens van het NAVO-bondgenootschap, reageert Warschau onder meer op de komst van duizenden huurlingen van de Russische Wagner Groep naar Wit-Rusland. Na de afgebroken muiterij van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin in Rusland, in juni, kwam Poetin met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko overeen dat Wit-Rusland leden van de Wagner Groep zou gaan huisvesten. De huurlingen van Prigozjin waren voor hun opstand maandenlang actief geweest in Oekraïne, waar zij overwegend werden ingezet in de bloedige strijd om het Donbasstadje Bachmoet.

Lees ook: Rzeszów was een gewone Poolse stad, nu is het de poort naar de oorlog

Wagner Groep aan de grens

Toen in juli bleek dat Wit-Rusland de Wagner-huurlingen wilde opvangen in de buurt van de grenzen met Polen en Litouwen, stuurden beide buurlanden al extra troepen naar de grenzen. Vorige week reageerde Warschau furieus toen twee Wit-Russische gevechtshelikopters twee kilometer het Poolse luchtruim zouden zijn binnengedrongen, bij het dorp Bialowieza. Minsk ontkende dat, maar het incident leidde onder meer tot een spoedoverleg tussen de Poolse premier Mateusz Morawiecki en de Litouwse president Gitanas Nauseda. „Rusland en Wit-Rusland vergroten de druk op de grenzen en voeren hun provocaties op; we moeten ons ervan bewust zijn dat het aantal provocaties zal groeien”, zei Morawiecki toen.

De spanningen liepen deze week verder op toen Wit-Rusland maandag militaire oefeningen begon in de grensstreek met Polen en Litouwen.


De Wit-Russische regering zei dat de militaire oefeningen gestoeld zijn op de ervaringen die zijn opgedaan in de „speciale militaire operatie”, de term die Rusland gebruikt voor de oorlog in Oekraïne. De oefeningen worden gehouden in de buurt van de Wit-Russische stad Grodno. Die ligt op een steenworp afstand van de zogenoemde Suwalki-corridor, een landstrook van 65 kilometer NAVO-gebied die Wit-Rusland scheidt van de Russische exclave Kaliningrad. Die corridor in Polen en Litouwen wordt gezien als de meest kwetsbare plek van de NAVO omdat dit de enige landverbinding is tussen de Baltische staten en de rest van het NAVO-bondgenootschap.

Rusland versterkt westgrenzen

Woensdag kondigde de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe aan dat Moskou meer troepen zal gaan sturen naar zijn westgrenzen, in antwoord op de Poolse plannen voor de versterking van het leger, de uitbreiding van de NAVO en de westerse militaire steun aan Oekraïne. „Het hele Westen voert een proxy-oorlog tegen Rusland”, zei Sjojgoe in een toespraak op zijn ministerie in Moskou.

Sjojgoe laakte de Poolse ambitie om het sterkste leger van Europa op te willen bouwen, en zei dat Warschau „het belangrijkste instrument van de Verenigde Staten van Amerika is geworden in zijn anti-Rusland-beleid”.

Eind juni herhaalde de Poolse Defensie-minister Blaszczak nog eens dat Polen binnen twee jaar wil beschikken over de sterkste landmacht van Europa. Sinds de grootscheepse Russische invasie in Oekraïne, in februari vorig jaar, heeft Polen zich ontpopt tot een van de grootste Europese militaire steunpilaren van Kyiv.

Lees ook: Zij stuitten op de muur die Polen in allerijl bouwde aan de oostgrens van de EU

Afrikaanse migranten

Naast de directe militaire dreiging vanuit Wit-Rusland en Rusland zien Polen en Litouwen nog een reden om hun grenzen met Wit-Rusland extra te bewaken. De Poolse regering zegt de afgelopen maanden een stijging te zien van het aantal migranten uit het Midden-Oosten en Afrika dat vanuit Wit-Rusland illegaal de grens probeert over te steken. Het hoofd van de Poolse grenswacht, Tomasz Praga, zei eerder deze week tegen persbureau Reuters dat dit jaar al 19.000 mensen illegaal hebben geprobeerd de grens over te steken. Vorig jaar waren dat er nog 16.000, aldus Praga.

Begin vorig jaar begon Polen met de bouw van een 186 kilometer lange muur langs de grens met Wit-Rusland om illegale migranten tegen te houden. Dat gebeurde nadat president Loekasjenko in 2021 migranten had opgeroepen naar Wit-Rusland te komen, met de belofte dat zij via de grens met Polen de Europese Unie konden betreden.