In de week nadat Oekraïne verraste door zelf Rusland binnen te vallen, is de koers van de roebel gedaald naar het laagste punt sinds mei. Het is een signaal voor een klein deukje in het vertrouwen in de Russische economie, tweeënhalf jaar na de grootschalige Russische inval in Oekraïne.
In die periode bleef de Russische economie ondanks westerse sancties beter overeind dan verwacht. Op het front van economische oorlogvoering trof het Westen Rusland vanaf begin 2022 met omvangrijke sancties, die de Russische economie hard moesten raken en zo het oorlogsgeweld van president Poetin moesten stoppen, of althans verminderen.
Maar anno 2024 draait de Russische economie op volle toeren. De Russische centrale bank herhaalde laatst een eerdere waarschuwing voor „oververhitting”. Niet direct wat je zou verwachten na al die sancties.
Wat zijn de recente ontwikkelingen met het oog op de Russische economie?
Oververhitting kan omslaan in recessie
De weerbaarheid van de Russische economie in tijden van oorlog en sancties komt voor een belangrijk deel op het conto van de Russische centrale bank. Toen het Westen in 2022 Russische banken afsloot van het betalingsverkeer en Russische tegoeden bevroor, reageerde de centrale bank tijdig met crisisbeleid om de financiële sector te redden en de vlucht van kapitaal te voorkomen. Dit wendde een financiële crisis af.
Elvira Nabiullina leidt die bank, een gewiekste technocraat die tot dusver voor de monetaire stabiliteit zorgt die Poetin nodig heeft om de oorlog te voeren. Ze probeert nu de chaotische Russische oorlogseconomie in goede banen te leiden.
Die oorlogseconomie ziet er als volgt uit:
Onder druk van het Kremlin probeert de defensie-industrie, die steeds meer wordt genationaliseerd, de zware verliezen aan materieel in Oekraïne bij te benen. Fabrieken kampen met grote tekorten aan personeel. De oorlog heeft overal in de economie grote arbeidstekorten veroorzaakt. Zo’n 650.000 Russen zijn het land ontvlucht. Meer dan 100.000 Russische militairen zijn naar schatting van weekblad The Economist omgekomen in de oorlog, honderdduizenden gewond geraakt.
Het gevolg: overheidsbedrijven, leger en particuliere sector strijden om personeel, de lonen zijn omhooggeschoten. Families van omgekomen of gewonde soldaten krijgen royale overheidsvergoedingen. Om het vertrouwen in de economie hoog te houden, subsidieert het Kremlin hypotheken, al wordt dit programma afgebouwd. Russen hebben veel extra geld in de beurs gekregen. Reële lonen – dus gecompenseerd voor inflatie – lagen in het eerste kwartaal van dit jaar 5,8 procent hoger dan een jaar eerder.
Hogere lonen, meer consumptie: het draagt bij aan de hoge economische groei in het land. Het Russisch bbp nam in 2023 toe met 3,6 procent op jaarbasis, volgens het Internationaal Monetair Fonds, en dit jaar met 3,2 procent. De prijs: hoge, oplopende inflatie. Die bedroeg in juni 8,6 procent op jaarbasis.
„De oververhitting in de economie is aanzienlijk gebleven”, zei Nabiullina na een vergadering over de rente, eind juli. Om de inflatie te lijf te gaan verhoogde de centrale bank de rente van 16 naar 18 procent.
Ze negeerde de roep vanuit het bedrijfsleven, onder meer van oliemagnaat Igor Setsjin, en van parlementariërs van Poetins partij Verenigd Rusland, om rentes vooral níét te verhogen. De economie heeft volgens deze critici juist behoefte aan lagere rentestanden om de kredietverlening op peil te houden. Ze kijken jaloers naar China, voor Russische elites steeds meer een voorbeeld, waar rentes juist recentelijk zijn verlaagd.
Nabiullina waarschuwde: pogingen de oververhitte economie verder te stimuleren, zijn gevaarlijk. Ze kunnen zelfs een crash veroorzaken. Er zal dan meer inflatie komen, terwijl de economische groei stilvalt, omdat er simpelweg geen arbeidskrachten meer te vinden zijn. Dat is een scenario van „stagflatie” (economische stagnatie én inflatie), waarschijnlijk gevolgd door een „diepe recessie”.
Het wijst erop dat de Russische economie misschien even oververhit als kwetsbaar is. Hoe lang deze oorlogseconomie kan blijven draaien, is de vraag.
Westen zoekt effectievere sancties
Al sinds het begin van de grootscheepse oorlog is het een kat-en-muisspel tussen westerse landen en Rusland: het Westen probeert de Russen af te knijpen met sancties, zij blijken inventief in het vinden van allerlei sluiproutes, waarna aangescherpte sancties volgen.
Een van de belangrijkste westerse sancties is het verbod op export van hoogwaardige technologie naar Rusland. Producten die kunnen worden gebruikt in de oorlog, mogen niet meer worden geleverd aan het land.
Maar nu vindt veel van die export plaats via tussenhandelaren in doorvoerlanden als Turkije en China, of via dochters van westerse bedrijven in deze landen. Het tv-programma Nieuwsuur meldde eind juni op basis van handelsdata van het Amerikaanse bedrijf Importgenius dat Rusland er in ieder geval tot eind vorig jaar in slaagde om aan chips van de Nederlandse fabrikanten NXP en Nexperia te komen. Westerse chips komen onder meer terecht in Russische raketten en drones. Westerse bedrijven zeggen niet te kunnen controleren waar hun producten terechtkomen.
Lees ook
Tijdens een wereldreis voor ruwe aardolie tankt Poetin in Zeeland
Dat wil niet zeggen dat sancties helemaal niet werken. Uit onderzoek van het Finse Bofit, gezaghebbend wat betreft de Russische economie, slaagt Rusland er zeker niet in alle producten te bemachtigen die het wil hebben. Bovendien is wát binnenkomt vaak duurder of van lagere kwaliteit, of allebei. Juist de laatste paar maanden lukt het Rusland minder goed technologie binnen te halen – dankzij betere handhaving en aanscherping van sancties, aldus het aan de Finse centrale bank gelieerde onderzoeksinstituut.
Onlangs breidde de EU de exportsancties uit naar elders gevestigde dochters van Europese bedrijven, bijvoorbeeld in China. Ook kondigde Brussel ‘secundaire’ sancties aan tegen niet-Europese banken die Russische transactiesystemen gebruiken. Toen westerse landen in 2022 Russische banken afsloten van transactiesysteem Swift, zette Moskou meer in op het eigen SPFS, ook voor betaling van im- en export.
Voor de EU zijn zulke sancties tegen bedrijven uit ‘derde landen’ relatief nieuw, voor de VS niet. Amerikaanse secundaire sancties zijn al decennia gevreesd door buitenlandse banken: die kunnen worden afgesloten van zakendoen met de VS, of hoge boetes krijgen. De meest recente ronde Amerikaanse secundaire sancties begint te werken, blijkens Russische en westerse mediaberichten.
De Amerikanen hebben sinds begin dit jaar buitenlandse banken in het vizier die handel in gesanctioneerde producten met Rusland mogelijk maken. Dat heeft banken in China, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten huiverig gemaakt om in zee te gaan met Russische partners.
Betalingen via allerlei tussenpartijen zijn veel ingewikkelder, en duurder. Betalingen tussen China en Rusland laten nu vaak maandenlang op zich wachten, zo meldde onder meer de Russische krant Kommersant onlangs. Beide landen zoeken nu samen alternatieven om de lange arm van de Amerikaanse wet te ontlopen. Die kunnen liggen in eigen transactiesystemen die niet vatbaar zijn voor Amerikaanse controle, en in betaling van buitenlandse handel in cryptovaluta – wat de Russische centrale bank aanmoedigt.
Het Kremlin kan zich nog prima bedruipen
Het moet ongenoegen hebben gewekt binnen de muren van het Kremlin: vorige maand maakte de Europese Unie 1,5 miljard euro over aan Oekraïne, uit rente op bevroren Russische tegoeden. In 2022 ontzegde het Westen Rusland de toegang tot meer dan 300 miljard euro aan valutareserves die de Russische centrale bank in G7-landen had gestald. Dat is krap de helft van de Russische reserves. Meer dan 200 miljard euro staat binnen de EU.
Al langer wordt gepraat over inpikken van dit Russische geld, om het naar Oekraïne te sturen. Maar zo’n vergaande stap is mogelijk illegaal, en kan op de langere termijn het vertrouwen ondermijnen in de eurozone als veilige plek om geld te stallen, zei onder meer de Europese Centrale Bank. Uiteindelijk werd op G7-niveau besloten alleen de rente-inkomsten uit Russische tegoeden door te sluizen naar Kyiv. Ook dat is pijnlijk voor Moskou. Tegelijkertijd laat deze transactie zien dat Kyiv zwaar leunt op westerse financiële steun. Terwijl Rusland, ondanks de sancties, zijn bloedige oorlog tegen Oekraïne zonder al te veel moeite kan blijven financieren.
Ongeveer de helft van de Russische staatsbegroting komt van belastingen op olie- en gasexport, waarbij de olie het meeste opbrengt. Russische olie- en gasinkomsten lagen in juni op omgerekend 8,8 miljard euro, zo meldde persbureau Reuters laatst. Dat is fors hoger dan een jaar eerder (5,7 miljard), goeddeels door de gestegen olieprijs.
Westerse sancties op olie bestaan uit een embargo op Russische olie die per schip wordt vervoerd, en een prijsplafond van 60 dollar per vat Russische olie die via westerse reders en verzekeraars niet-westerse landen bereikt. Dit zou de olie-inkomsten van het Kremlin stevig moeten drukken.
Maar de maximumprijs werkt heel matig. China, India en Turkije hebben Europa vervangen als belangrijkste klanten voor de Russen, die hun olie met afgedankte ‘schaduwtankers’ (zonder westerse verzekering) zijn gaan vervoeren. Weliswaar dwingen Chinese en Indiase klanten voor die olie korting af, maar die is niet zo hoog dat de Russen er geen winst op maken. Vrijwel alle olie wordt verkocht boven het plafond van 60 dollar, blijkt uit onderzoek van de Kyiv School for Economics (KSE).
Door de hoge inkomsten uit olie en gas en gestegen btw-inkomsten ziet het financiële plaatje er voor het Kremlin gunstig uit
Westerse landen zijn inmiddels begonnen tankers uit de schaduwvloot uit hun havens te weren, bijvoorbeeld als ze komen voor brandstof of reparatie. Dit lijkt effectief: 41 van deze schepen liggen nu stil, volgens de KSE. Maar vooralsnog lijken de meeste van die roestige tankers – het zijn er honderden – gewoon door te varen.
Door de hoge inkomsten uit olie en gas en de gestegen btw-inkomsten uit consumptie ziet het financiële plaatje er voor het Kremlin gunstig uit. De Russische overheid gaf in het afgelopen halfjaar zo’n 20 procent meer uit dan een jaar eerder – vooral aan de oorlog. En ze kan die uitgaven prima betalen: het begrotingstekort ligt op zo’n 0,5 procent, schrijft Bofit. Dit bij een voor westerse begrippen zeer lage staatsschuld, van 20 procent van het bbp.
Niemand kan voorspellen hoelang deze voor Poetin rooskleurige situatie voortduurt. Worden westerse energiesancties strenger nageleefd en schaduwtankers harder aangepakt, dan kunnen „de onderliggende kwetsbaarheden van Rusland snel weer aan de oppervlakte komen”, aldus de KSE.
Want het Kremlin heeft niet veel reserves, schrijft het instituut. Het Russische Nationale Welvaartsfonds, dat olie- en gasinkomsten investeert, is tijdens de oorlog voor een belangrijk deel leeggemaakt. En de Russische centralebankreserves zijn, zoals gezegd, voor een belangrijk deel in handen van Moskous tegenstander in deze economische oorlog, het Westen.