N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Jevgeni Prigozjin Bij een vliegtuigcrash kwam huurlingenbaas en muiter Jevgeni Prigozjin waarschijnlijk om het leven.
Met een duikvlucht kwam het leven van huurlingenbaas, miljardair en zakenman Jevgeni Prigozjin waarschijnlijk ten einde boven een weide in de regio Tver, 180 kilometer ten noordwesten van Moskou. Hij zou, met negen anderen, woensdag in zijn privéjet RA-02795, een Embraer van Braziliaanse makelij, hebben gezeten op het moment dat het vliegtuig crashte. Ooggetuigen hoorden twee luide knallen.
„Als [zijn dood] wordt bevestigd, zou het niemand moeten verbazen”, zei de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, Adrienne Watson.
Sinds hij met zijn huurlingenleger de wapens opnam tegen het Kremlin, leek duidelijk dat Rusland te klein was voor zowel president Vladimir Poetin als Jevgeni Viktorovitsj Prigozjin (1961). Eind juni zette hij met zijn huurlingen van de Wagner-groep de mars naar Moskou in, om het ontslag van minister van Defensie Sergej Sjojgoe te eisen. Prigozjin en zijn mannen ondervonden nauwelijks tegenstand, even leek de macht van Poetin voor het eerst serieus te wankelen. Maar voor Wagner bij de hoofdstad kwam, blies Prigozjin de operatie af. Naar eigen zeggen omdat de familie van zijn mannen in de problemen zou komen. Sindsdien was hij volgens analisten a dead man walking.
Als ‘wandelende dode’ kwam Prigozjin ogenschijnlijk nog best ver. In juli zei president Poetin hem ontmoet te hebben. Een ruime week later sprak hij een groep huurlingen toe in Wit-Rusland, waar ze na de muiterij onder waren gebracht. Zelfs gaf hij acte de présence in Sint-Petersburg tijdens de Afrikatop, hoewel de authenticiteit van die foto niet onafhankelijk bevestigd kan worden.
Maar woensdag, precies twee maanden na de muiterij, lijkt Prigozjin toch zijn lot te hebben gevonden. Volgens het Russische Luchtvervoersagentschap staat zijn naam op de passagierslijst van het gecrashte toestel. Evenals die van Dmitri Oetkin (1970), mede-oprichter van Wagner.
‘Maakt iedereen bang’
Behalve de timing is de wijze waarop Prigozjin mogelijk stierf symbolisch. Bij het Wagner-oproer schoten de huurlingen meerdere Russische gevechtsvliegtuigen neer. Vladimir Poetin heeft de piloten die hierdoor om het leven zijn gekomen in een toespraak geëerd.
Om al deze redenen zijn er veel mensen die denken dat het Kremlin achter de crash zit. „Als de berichten kloppen, laat dit zien dat Poetin tegenstanders zal elimineren en dat maakt iedereen bang die erover denkt een andere mening te uiten dan de zijne”, zei de Estse premier Kaja Kallas tegen CNN.
Lees ook: Wie is de Russische krijgsheer Prigozjin die angst zaait in Oekraïne – en in Rusland?
Prigozjin maakte als huurlingenbaas van Wagner furore tijdens de oorlog in Oekraïne. Hij wierp zich al tierend en scheldend in video’s en audioberichten op als spreekbuis van de huurlingen die in de negen maanden durende strijd om de symbolisch steeds belangrijker geworden provinciestad Bachmoet vochten. Hij was, in tegenstelling tot het Russische ministerie van Defensie, bereikbaar voor buitenlandse media.
Prigozjin deed het soms voorkomen alsof zijn huurlingen onafhankelijk opereerden, maar ze werkten nauw samen met het ministerie van Defensie. Ook waren ze van de Russische strijdkrachten afhankelijk voor alle wapentuig. En zonder toestemming van hogerhand had Prigozjin nooit het gros van zijn leger in Russische gevangenissen kunnen werven. Zijn borstklopperij, en zijn openlijke kritiek op Defensie, moeten het Kremlin dan ook een doorn in het oog zijn geweest.
Tot de oorlog bestond de Wagner-groep officieel niet. Wel waren er al jaren berichten over Wagners aanwezigheid in verschillende Afrikaanse landen. Maar gestimuleerd door de successen op het strijdveld trad Wagner uit de schaduwen. Prigozjin opende zelfs een ‘militair-patriottisch’ centrum in Sint-Petersburg.
Prigozjins eerste wapenfeit was zijn functie als ‘chefkok van Poetin’. Met zijn cateringbedrijf wist hij lucratieve contracten binnen te slepen, zoals voor Defensie en het verzorgen van lunches op scholen – ondanks dysenterie-uitbraken waardoor meer dan honderd kleuters en tientallen leerlingen en leraren ziek werden.
Bovenal was Prigozjin een crimineel. In 1981 kreeg hij twaalf jaar cel opgelegd wegens overvallen, diefstal, fraude en het betrekken van minderjarigen bij criminele activiteiten. In het aan Wagner-gelieerde Telegramkanaal Grey Zone wordt gewaarschuwd dat een moord op Prigozjin „catastrofale gevolgen” zou hebben gezien „de stemming en moreel in het [Russische] leger”.
Volg de laatste ontwikkelingen rond de vliegtuigcrash en Jevgeni Prigozjin in ons liveblog