Poetin koestert zich in groeiend BRICS-gezelschap, maar zijn invloed kent grenzen

Voor Vladimir Poetin werd het een week in de schijnwerpers, maar de internationale vrienden die hij onthaalde in Kazan aan de Wolga vervulden niet al zijn wensen. De jaarlijkse BRICS-top toonde weliswaar aan dat Rusland niet geïsoleerd is, maar onderstreepte ook dat zijn invloed in het snel groeiende verbond van niet-westerse staten grenzen kent.

Poetin kreeg de begeerde groepsfoto die in één blik duidelijk maakt dat hij ondanks veertien Europese sanctiepakketten en een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof mondiaal nog veel politieke bewegingsvrijheid heeft. Op het groepsportret staat hij te glimmen tussen de Chinese leider Xi Jinping en de Indiase premier Narendra Modi. Even verderop staat de president van Zuid-Afrika, Cyril Ramaphosa en linksbuiten de minister van Buitenlandse Zaken van Brazilië, die zijn door ziekte verhinderde president Lula verving. Lula kon alleen per video deelnemen.

De Russische president Vladimir Poetin (midden) poseert donderdag met deelnemers aan de jaarlijkse BRICS-top in het Russische Kazan.
Foto Alexander Nemenov / Pool via Reuters

Voor de gastheer was de groepsfoto, en eigenlijk de hele top, het diplomatieke equivalent van een lange neus naar het Westen: ook na bijna drie jaar oorlog in Oekraïne sta ik niet alleen. De boodschap die Moskou wil uitzenden is helder: Oekraïne is een Europees probleem, de rest van de wereld draait gewoon door.

Voor Poetin was de top het diplomatieke equivalent van een lange neus naar het Westen

Poetins gasten zoeken het gesprek met Rusland en doen er maar wat graag zaken mee. China is bijvoorbeeld goed voor 45 procent van de Russische export van fossiele brandstoffen, gevolgd door India met 22 procent. Brazilië is een grote afnemer van olieproducten. De Russische wapenexport is de afgelopen jaren weliswaar gehalveerd, maar de belangrijkste afnemers zijn India en China.

Maar uit de slotverklaring van de driedaagse top bleek ook dat Poetin er niet in slaagt om zijn visie op de oorlog in Oekraïne op te dringen aan al zijn gasten. De slotverklaring van de top telt 32 pagina’s en omvat 134 punten. Oekraïne komt er één keer in voor, weggemoffeld tussen oorlog in het Midden-Oosten en de oorlog in Soedan. De verklaring roept alle landen op zich te houden aan álle bepalingen in het VN-Handvest. Daarnaast wordt in de verklaring aangedrongen op onderhandelingen en is er lof voor bemiddelingspogingen.

Oekraïne komt één keer in de slotverklaring voor, weggemoffeld tussen oorlog in het Midden-Oosten en de oorlog in Soedan

Xi drong tijdens de top aan op vrede in Oekraïne. „We moeten werken aan een snelle de-escalatie van de situatie en de weg vrijmaken voor een politieke oplossing”, zei hij zittend naast Poetin. Xi beval nogmaals het dit voorjaar gepresenteerde Chinees-Braziliaanse ‘vredesplan’ aan. De Oekraïense president Zelensky ziet niets in het plan omdat het Rusland in de kaart zou spelen.

Poetin zei op een persconferentie dat hij bereid is om te onderhandelen, maar alleen op basis van de actuele situatie aan het front. Dat is voor Kyiv op dit moment onbespreekbaar omdat Rusland nu ongeveer een vijfde van Oekraïne bezet houdt.

Opsteker voor Rusland in de slotverklaring is de afkeuring van sancties, waar vooral Moskou en Teheran last van hebben. Ook worden een aantal Russische initiatieven onderzocht om de BRICS minder afhankelijk te maken van de dollar, al zijn die vrij vaag. Een volwaardige concurrent voor het internationale betalingssysteem SWIFT komt er niet, zei Poetin tijdens de persconferentie.

Bezoek Guterres

Opmerkelijk was ook het bezoek van António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, aan Kazan. De BRICS-landen vertegenwoordigen ongeveer de helft van de wereldbevolking, op hun vergadering kan het hoofd van de ‘wereldorganisatie’ moeilijk wegblijven. Maar Kyiv was witheet dat de VN-topman een leider die verdacht wordt van oorlogsmisdaden thuis opzocht. Het was extra pijnlijk omdat Guterres afgelopen zomer verstek liet gaan op een door Oekraïne en Zwitserland georganiseerde ‘vredestop’.

In het bijzijn van Poetin zei Guterres: „We hebben vrede nodig in Oekraïne. Een rechtvaardige vrede in overeenstemming met het VN-Handvest, internationaal recht en resoluties van de Algemene Vergadering van de VN”. Poetin antwoordde, aldus persbureaus, als volgt: „Meneer de secretaris-generaal zei dat we allemaal als een grote familie moeten samenleven, maar helaas zijn in families vaak ruzies, schandalen, verdeling van bezittingen en soms zelfs vechtpartijen.” Guterres zou donderdagavond, na afloop van de top, een ontmoeting hebben met Poetin.


Lees ook

BRICS-top biedt Poetin een kans om te tonen dat hij allesbehalve alleen staat

De Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin dinsdag bij het begin van de BRICS-top in het Russische Kazan.

De oorspronkelijke BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) hebben dit jaar gezelschap gekregen van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Ethiopië en Iran. Saoedi-Arabië is uitgenodigd om aan te schuiven. Volgens Poetin staan dertig landen in de rij voor lidmaatschap, een aantal van hen was ook in Kazan.

Vlak voor de top waren China en India overeengekomen hun slepende grensconflicten te de-escaleren. Tijdens een ontmoeting met Modi zei Xi dat Delhi en Beijing het goede voorbeeld moeten geven als het gaat om eensgezindheid onder ontwikkelingslanden. „China en India zijn beide oude beschavingen, vooraanstaande ontwikkelingslanden en belangrijke leden van het Mondiale Zuiden”, onderstreepte Xi.

Diplomatieke overwinning

Een in het oog springend aspirant-lid is Turkije. President Erdogan sprak woensdag in Kazan bijna een uur met Poetin en nodigde zijn gastheer uit voor een bezoek aan Ankara. Turkije was het enige NAVO-land dat de BRICS-top bezocht, een regelrechte diplomatieke overwinning voor het Kremlin.

Erdogan onderhoudt traditioneel een warme band met Poetin, al leidt dat tot irritatie bij zijn westerse bondgenoten. Ook positioneert hij zich sinds de grootschalige Russische inval in Oekraïne graag als bemiddelaar tussen Moskou en Kyiv. Zo speelde Turkije een belangrijke rol in de Graandeal, die tijdelijk de export van Oekraïense tarwe via de Zwarte Zee mogelijk maakte. De open lijn met Moskou weerhield Ankara er dan weer niet van om drones te leveren aan Kyiv.


Lees ook

Over één ding zijn de BRICS-landen het eens: de westerse dominantie moet stoppen

De Russische president Poetin vorige week tijdens een ontmoeting in Moskou met mediakopstukken uit de BRICS-landen