PKK eist aanslag Ankara op, opnieuw doden door luchtaanvallen Turkije op doelen in Irak

De Koerdische PKK heeft vrijdag de aanslag op een lucht- en ruimtevaartbedrijf in de buurt van de Turkse hoofdstad Ankara van afgelopen woensdag opgeëist, meldt persbureau Reuters. Bij de aanslag vielen 5 doden en raakten 22 mensen gewond.

Kort na de aanslag beschuldigde de Turkse minister van Defensie Yasar Güler de Koerdische beweging al van het beramen van de aanslag. De PKK, die de onafhankelijkheid van Koerdistan nastreeft, wordt door onder meer de Europese Unie en de NAVO gezien als terroristische organisatie. Het Koerdische volk woont met name in delen van Turkije, Irak en Syrië, maar heeft geen eigen staat.

Als reactie op de aanslag heeft Turkije vrijdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd in het noorden van Irak, meldt het Franse persbureau AFP. Bij die aanvallen, gericht op een aan de PKK gelieerde groepering, vielen volgens lokale autoriteiten vijf doden.

Turkije voerde donderdag ook al luchtaanvallen uit in noordelijke regio’s van buurlanden Syrië en Irak. Bij de aanvallen in Syrië vielen volgens de door de VS gesteunde Koerdische troepenmacht 12 doden en raakten 25 mensen gewond. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten spreekt over een totaal van 27 doden bij Turkse aanvallen in Syrië.