Even omkijken op het laatste klimmetje voor de finish, een rood-wit-blauwe vlag aanpakken en Puck Pieterse weet het zeker: ze wordt wereldkampioen mountainbiken. Haar eerste regenboogtrui bij de senioren, na een ijzersterke cross country op het zware, op 1.800 meter hoogte gelegen parcours van Pal Arinsal in Andorra. Op haar 22ste. Voor het eerst een Nederlandse wereldkampioen bij de vrouwen, bij de mannen pakte alleen Bart Brentjens in 1995 de wereldtitel.
Een moment wappert de vlag voor haar ogen, dan om de schouders en in de lucht. Pieterse juicht en zwaait. Rijdt na de eindstreep een paar meter door met losse handen, keert om, stapt af, kust de stang van haar fiets en omhelst bondscoach Gerben de Knegt. En weet dan al dat het nog mooier gaat worden.
Terwijl Pieterse de wereldtitel viert, rijdt Anne Terpstra high-fives uitdelend haar laatste meters. De 33-jarige routinier eindigt na een sterke inhaalrace net als in 2021 als tweede, een minuutje achter Pieterse, die haar op de streep al staat op te wachten. Hoewel de twee voor verschillende sponsorteams rijden, vallen ze elkaar in de armen. „Crazy dat we hier eerste en tweede worden op het WK”, zegt Pieterse in het flashinterview direct na afloop. „Voor een land als Nederland, dat geen groot mountainbikeland is. Ik woon onder zeeniveau en nu ben ik hier. Dat ik dit met Anne samen heb gepresteerd, maakt het extra speciaal.”
Voor Pieterse zelf is het succes zeker zo speciaal. De wereldtitel in Andorra is de meest prestigieuze zege in haar carrière tot nu toe. En dat uitgerekend een paar weken nadat ze op de Olympische Spelen naast een vrijwel zekere zilveren medaille had gegrepen door een lekke band. In plaats van zilver werd het een vierde plaats. „De eerste keer dat ik ooit lek rijd in een mountainbikewedstrijd”, had ze in Parijs na afloop verzucht. En, nuchter als altijd: „Dit soort dingen gebeurt altijd op kampioenschappen. Er is altijd iemand die boven zichzelf uitstijgt en iemand die het voor zichzelf verpest.”
Zondag was ze zelf degene die boven de rest uitstak. Vanaf de start, vanwege dreigend onweer een paar uur vervroegd, domineerde Pieterse de wedstrijd. Twee dagen eerder liet ze zich nog verrassen tijdens de WK Short Track. Op de korte afstand ging de titel naar de Britse Evie Richards, die olympisch kampioen Pauline Ferrand-Prévot achter zich hield. Pieterse was vierde en baalde. „Ik maakte wat fouten omdat ik niet gefocust was bij de start. Ik deed vanaf het begin al niet meer mee om de winst. Maar het heeft me wakker geschud. Na de Short Track probeerde ik mijn focus terug te krijgen en te denken aan wat ik echt wilde: winnen hier.”
Om in Andorra te winnen, moest de nummer drie van het WK van vorig jaar in de eerste plaats afrekenen met Ferrand-Prévot, de wereldkampioen van 2015, 2019, 2020, 2022 en 2023. Met een gouden medaille op de Spelen van Parijs zette de 32-jarige Française na drie eerdere olympische mislukkingen de kroon op haar loopbaan in het mountainbiken. Vanaf volgend seizoen kiest ze voor het wegwielrennen, waar ze gaat rijden voor de Nederlandse ploeg Visma-Lease a Bike.
Solide klimprestatie
Pieterse voelde zich in Parijs al de beste in koers, op Ferrand-Prévot na. „Qua waardes had ik gewoon zilver moeten halen”, sprak ze daar. Direct na de Spelen scherpte de renner van Fenix-Deceunink haar vorm verder aan in de Tour de France Femmes. Pieterse maakte vooral indruk door in de vierde etappe, een zware rit over een deel van het parcours van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik, in een millimeter-sprint Demi Vollering te verslaan. In de slotrit naar Alpe d’Huez stelde ze met een solide klimprestatie winst in het jongerenklassement veilig.
Op het Bike Park in Pal Arensal, op een circuit met veel hoogtemeters, bleek Pieterse veel te sterk voor de rest. Voor Ferrand-Prévot, die op 3.20 minuut als veertiende eindigde. Voor de Zuid-Afrikaanse Candice Lill, de enige die de Nederlandse in het begin even kon bijhouden. Haar winnende recept? „Ik heb vanaf de start mijn eigen tempo gereden en dacht: ik moet alles geven als ik hier wil winnen. Ik bleef pushen en blijkbaar was dat genoeg.”
Correctie (1 september 2024): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Puck Pieterse uit Zeeland afkomstig is. Dit moet zijn Amersfoort en is aangepast.