Pieter Koolwijk en Noëlle Smit maken de geschenken voor de Kinderboekenweek

Schrijver Pieter Koolwijk is dit najaar de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk, de gratis novelle die in grote oplage verspreid wordt als cadeau tijdens de Kinderboekenweek. Illustrator Noëlle Smit maakt de andere geschenkuitgave, het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Het thema van de week, die dit jaar plaatsvindt van 2 tot en met 13 oktober, is ‘lekker eigenwijs’, zo maakte de organiserende Stichting CPNB maandag bekend.

Pieter Koolwijk (1974) publiceerde de afgelopen twaalf jaar negen kinderboeken. Hij brak in 2021 door met de kinderroman Gozert, waarvoor hij de Gouden Griffel ontving, voor het beste kinderboek van het jaar. Daarin schreef hij over een jongen met mentale problemen en een denkbeeldig vriendje dat hem uit het slop trekt, omdat verbeelding de wereld gemakkelijker te verdragen maakt. Koolwijk vertelt in een buitelende, hyperactieve stijl, maar weet onderwijl „een existentieel vraagstuk over geluk” aan te snijden, zoals de Griffeljury vaststelde. Vorig jaar voltooide Koolwijk de Gozert-trilogie met het geprezen kinderboek Missie afbreken.


Lees ook
Gouden Griffel voor ‘avonturenverhaal vol vaart’ van Pieter Koolwijk

Illustratie van Linde Faas uit het <strong>Gouden Griffel-winnende ‘Gozert’</strong>, geschreven door Pieter Koolwijk.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/pieter-koolwijk-en-noalle-smit-maken-de-geschenken-voor-de-kinderboekenweek.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=‘Vuilnisvarkens Job en Bob’

Noëlle Smit (1972), al een kwarteeuw actief als illustrator, maakte tientallen prentenboeken, waaronder het met een Zilveren Penseel bekroonde Vuilnisvarkens Job en Bob (2020), geschreven door Tjibbe Veldkamp, met wie ze vaak samenwerkt. Internationaal is Smit een van de meest geziene Nederlandse illustratoren: haar werk werd gepubliceerd in Frankrijk, Engeland, Duitsland, Denemarken, Brazilië en de VS.

Bij deze editie organiseert de Stichting CPNB bij uitzondering een wedstrijd voor de selectie van een Kinderboekenweekgedicht. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen een gedicht insturen over het thema eigenwijsheid, en uit de inzendingen wordt een winnaar gekozen. Vorig jaar trok dichter Pim Lammers zich terug als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht, nadat hij slachtoffer geworden was van een online hetze. Vanwege een tien jaar eerder fictief verhaal van zijn hand, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn voetbaltrainer, ontving hij doodsbedreigingen. De vier personen die bedreigende berichten stuurden kregen een taakstraf.