Philips meldt ‘urgent’ probleem met beademingsapparaat door softwarefout

Philips heeft ziekenhuizen en andere klanten deze maand gewaarschuwd dat er een fout zit in de software van zijn beademingsapparaten, waardoor die kort kunnen uitvallen. Het gaat over de beademingsapparaten van de types Trilogy Evo, Trilogy Evo O2 en Trilogy EV3000. Philips kreeg tot nu toe twintig meldingen van dit soort storingen, maar heeft nog geen schade of letsel bij gebruikers vernomen.

Bij de apparaten kan het alarm voor een lege batterij of stroomuitval foutief afgaan, waarbij de luchttoevoer tijdelijk kan stoppen. „Een stroomonderbreking kan onherstelbare schade, waaronder overlijden, veroorzaken aan de meest kwetsbare patiëntpopulaties, als het bijbehorende alarm niet wordt waargenomen met de juiste respons”, schrijft Philips in de als „urgent” aangemerkte waarschuwingsbrief.

Philips kwam in de zomer van 2021 onder vuur te liggen toen dochterbedrijf Respironics ruim vijf miljoen apneu-apparaten moest terugroepen. Isolerend schuim kon bij de ‘dreamstation’ loslaten en schadelijke stoffen uitstoten. Respironics beschuldigde haar moederbedrijf ervan dat die de gezondheidsrisico’s van het apparaat bagatelliseerde. De ‘Dreamstation 2’, die de toxische apparaten moest vervangen, bleek in 2023, volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA, brandgevaarlijk. Philips verloor op de beurs ruim 60 procent van zijn waarde door deze ‘apneu-affaire’.


Lees ook
Hoe een slaapapparaat Philips aan de rand van de afgrond kon brengen

Hoe een slaapapparaat Philips aan de rand van de afgrond kon brengen

Van de Trilogy-apparaten zijn er wereldwijd tienduizenden in omloop, volgens de FDA. Philips biedt verschillende types op zijn website aan voor mensen die klachten hebben door COVID-19. In 2021 kampten apparaten uit de Trilogy-serie al met softwareproblemen, blijkt uit waarschuwingen op de website van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die ook de huidige waarschuwing verspreidde. In 2023 bleek uit een test dat een aantal gerelateerde apparaten niet betrouwbaar aangaven hoeveel zuurstof er werd geleverd, waarna Philips de gebruikers ervan aanraadde een extra sensor aan te schaffen. Voor het huidige softwareprobleem werkt het bedrijf aan een update, die het dit kwartaal wil uitvoeren.