Philips draait goed kwartaal, maar beleggers vinden afwikkeling slaapapneu-affaire belangrijker dan ‘paar procent groei’

Zorgtechnologieconcern Philips heeft een goed kwartaal derde achter de rug, met onder meer een 11 procent verkoopgroei. Het bedrijf verwacht een omzet die 6 tot 7 procent hoger is dan vorig jaar. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf maandag publiceerde. De winstmarge bedroeg 10,2 procent.

Dat terwijl het bedrijf wel 258 miljoen euro heeft opgespaard dit kwartaal. Om tot dat bedrag te komen, heeft Philips het afgelopen jaar het mes in eigen vlees gezet. Dat deed het bedrijf onder meer door uitgaven aan research & development terug te schroeven en bijna 8 procent van zijn personeelsbestand te ontslaan tot en met 2025.

Het zijn grote ingrepen, maar Philips kampt dan ook met een serieuze crisis. Het bedrijf leverde slaapapneu-apparaten die schuimkruimels in de longen van gebruikers konden afgeven, en kwam daardoor in een slecht daglicht te staan en verloor het 70 procent van zijn marktwaarde. In 2021 riep Philips zo’n 5,5 miljoen apparaten terug. De kosten voor het terugroepen en het mogelijk uitbetalen van schadevergoedingen, worden geraamd op miljarden euro’s. Algemeen directeur Roy Jakobs schreef erover in de kwartaalcijfers: „Het terugroepen van [de slaapapneu-apparaten] blijft onze hoogste prioriteit.”


Lees ook
Philips verzweeg sinds 2010 duizenden klachten over apneuapparaten

Een DreamStation van Philips, uit elkaar gehaald. Rechts het geluiddempende schuim.

Nadruk op veiligheid

Ook zet Jakobs expliciet in op het verbeteren van de veiligheid van zijn producten, onder meer door bedrijfsonderdelen verantwoordelijk te maken voor veiligheid, in plaats van inspecteurs. Tegen het Financieele Dagblad zei hij voor het weekend ook dat er ruimte wordt gemaakt om aan de noodrem te trekken voor werknemers, ook buiten het management om: „Als iemand zich niet gehoord voelt, dan kan die zich bij [mij] melden. Desgewenst anoniem. Er is een directe lijn buiten de business om, direct naar mij: voor finance, hr en safety.”

Die nadruk op veiligheid is terecht, zo blijkt uit een interview van persbureau ANP met de voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters van Philips, Gerben Everts. Die zei zondag: „Het oplossen van dit grote probleem uit het verleden gaat ze veel meer goed doen dan een paar procent groei. Het bestuur moet zelf gaan uitstralen dat het verantwoordelijk is voor de afwikkeling. Dat kan klanten en beleggers vertrouwen geven.”

Die afwikkeling komt maar niet dichterbij, zo lijkt het. Uit onderzoek van NRC bleek dat Philips vanaf 2010 ruim 3.700 meldingen van klanten over het verouderen of het uiteenvallen van het schuim verzuimde te melden aan de Amerikaanse zorginspecteur FDA. Directeur Jakobs heeft tegen zijn eigen verwachtingen in nog geen schikking kunnen treffen met de FDA over de slaapapneu-affaire. Een extern onderzoek dat Philips liet doen, waaruit bleek dat zijn slaapapneu-apparaten amper verhoogd risico op kanker veroorzaakten bij duizenden gebruikers, keurde de FDA af. Meer onderzoek is nodig voordat zulke conclusies kunnen worden getrokken, aldus de waakhond.