Vakantieparkenexploitant en tv-persoonlijkheid Peter Gillis heeft jarenlang vakantiewoningen zwart verhuurd. Ook werd het interne boekingssysteem gemanipuleerd zodat die zwarte verhuur, waarvoor Gillis contant betaald werd, onzichtbaar bleef. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt bij de rechtbank Den Bosch tijdens de eerste zitting in de strafzaak tegen Gillis, zijn dochter, ex-vrouw en negen vennootschappen.
Met acht vakantieparken is Gillis’ Oostappen Groep een van ’s lands grootste vakantieparkexploitanten. Gillis, de hoofdpersoon van het SBS-reality-tv-programma Massa is Kassa, wordt door het OM in de strafzaak ‘Rabarber’ vervolgd wegens belastingfraude. Dinsdag maakte het OM tijdens een voorbereidende zitting bekend hoe die fraude er precies uitzag.
Van 2014 tot mei 2019, toen opsporingsdienst FIOD op verschillende vakantieparken binnenviel, zouden chalets zijn verhuurd aan wat men binnen de Oostappen Groep ‘rangers’ noemde: personen die zwart betaalden. De huur die zij contant afrekenden werd volgens het OM niet in het kasboek verwerkt. Bovendien was de verhuur niet zichtbaar in het reserveringssysteem, daar werd juist geregistreerd dat de woningen vanwege onderhoud niet beschikbaar waren.
Gillis wordt verweten opdracht tot de zwarte verhuur te hebben gegeven. Hij zou bovendien enveloppen met geld hebben opgehaald en documenten hebben vernietigd waaruit de illegale verhuur bleek.
Een bedrag dat de schatkist is misgelopen door de zwarte verhuur, noemde het OM niet. Het sprak slechts van „een heleboel omzet” die buiten de boeken is gebleven. Naast de illegale verhuur wordt Gillis ook verweten dat hij geen loonadministratie voor zijn buitenlandse medewerkers bijhield.
Lees ook
Terwijl z’n bedrijf afbrokkelt, rijst de realityster Peter Gillis
Strafblad
Gillis’-advocaat Mark Hendriks ging niet in op de verdenkingen, maar richtte zijn pijlen op het strafrechtelijke onderzoek. Volgens fiscaal jurist Hendriks moest Gillis „koste wat kost” een strafblad krijgen van het RIEC Oost-Brabant – een tegen ondermijning gericht samenwerkingsverband van onder meer gemeenten, Belastingdienst en OM.
Het strafonderzoek tegen Gillis, zo citeerde de advocaat uit interne documenten, moest klein gehouden worden met als doel „tot een veroordeling ten behoeve van een strafblad” te komen. Volgens Hendriks is een dergelijke benadering in strijd met verschillende rechtsbeginselen. Het doel van het RIEC zou zijn geweest om vergunningen van Gillis ingetrokken te krijgen.
Afgelopen maanden bleken die vergunningen evenwel ook zonder strafblad kwetsbaar. Zo trok de gemeente Asten eind vorig jaar de horecavergunning van vakantiepark De Prinsenmeer in en wees het de lopende aanvraag voor de exploitatievergunning af. NRC inventariseerde destijds dat Gillis’ vergunningen in meer gemeenten op de tocht staan omdat hij niet langer door de integriteitstoetsing van het Landelijk Bureau Bibob komt dat hem als vermeende criminele ondernemer heeft aangewezen. In zulke gevallen kunnen gemeenten vergunningen weigeren omdat er een ernstig gevaar bestaat dat een ondernemer gebruikt wordt om geld wit te wassen of andere strafbare feiten te plegen.
Lees ook
Juridische sores stapelen zich op voor realityster en ondernemer Peter Gillis