Peter Gillis stapt op als baas van vakantieparken

Zakenman en tv-persoonlijkheid Peter Gillis staat niet langer aan het hoofd van de Nederlandse vakantieparkketen Oostappen. Hij laat donderdag op zijn eigen site weten dat zijn negen Nederlandse vakantieparken een nieuwe exploitant en een nieuw management krijgen. Het onroerend goed op de parken blijft in zijn eigendom. Hij zal samen met zijn familie wel de drie Belgische vakantieparken van Oostappen blijven besturen, die door zullen gaan onder een andere naam.


Lees ook
Terwijl z’n bedrijf afbrokkelt, rijst de realityster Peter Gillis

Peter Gillis met zijn vriendin  voorafgaand aan een kort geding tegen zijn ex, begin  vorige maand.

Als reden voor zijn vertrek noemt de familie de ingetrokken horecavergunningen van enkele vakantieparken in Nederland. Van Gillis’ eerste vakantiepark, Prinsenmeer, is zelfs de hele exploitatievergunning ingetrokken. Gemeenten konden hem die vergunningen weigeren omdat hij de integriteitscreening van het Landelijk Bureau Bibob niet langer doorstond. De zakenman ligt al jaren overhoop met de autoriteiten wegens overtredingen van de wet.

Illegale huisvesting en vermeende fraude

Zo boden zijn vakantieparken illegaal onderdak aan grote aantallen arbeidsmigranten. Huisvesting van arbeidsmigranten is, net als permanente bewoning, niet toegestaan op Nederlandse vakantieparken, die volgens de overheid zijn bedoeld voor recreatief gebruik. In december 2022 oordeelde de Raad van State nog dat hij daarom een half miljoen euro moest betalen aan de gemeente Asten.

Ook opsporingsdienst FIOD houdt Gillis al jaren in de gaten, vanwege vermeende belastingfraude. In 2019 viel de FIOD al binnen op enkele Oostappen-vakantieparken. Vorig jaar begon het Openbaar Ministerie daarover een rechtszaak tegen hem. Het OM verdenkt hem ervan jarenlang vakantiewoningen zwart te hebben verhuurd. Die zwarte verhuur zou niet zijn genoteerd in het reserveringssysteem of het kasboek, zodat deze niet zichtbaar zou zijn voor de Belastingdienst. Volgens Gillis en zijn advocaat gaat het om „een hetze” tegen hem.

Familieman

De familie Gillis ziet hun vertrek als „de pijnlijke oplossing”, zodat de vakantieparken kunnen voortbestaan. De familie benadrukt niets meer te maken te hebben met de exploitatie van de Nederlandse parken. Gillis hoopt dat de nieuwe exploitant de benodigde vergunningen wel weer kan verkrijgen, zodat „medewerkers op [zijn] parken en het hoofdkantoor kunnen blijven werken”.

Wat begon als één familiecamping groeide onder Gillis’ leiding uit tot een imperium, met twaalf vakantieparken op het hoogtepunt. Maar hij werd vooral bekend door de reality-tv-show Familie Gillis: Massa is Kassa, waarvan het twaalfde seizoen deze maand is begonnen. Daarin ziet de kijker hem als brutale ondernemer en als familieman. Een grote mond zet hij op tegen iedereen die bij hem werkt – ook tegen zijn drie kinderen.