Peru roept medische noodtoestand uit vanwege snelle verspreiding dengue-virus

Een hittegolf en zware regenval hebben geleid tot een hevige dengue-uitbraak in Peru. Dat melden internationale persbureaus dinsdag. De Peruaanse overheid heeft daarom een medische noodtoestand uitgeroepen in 22 van de 25 regio’s in het Zuid-Amerikaanse land. Tot nu toe zijn dit jaar ruim 31.300 mensen besmet geraakt met het dengue-virus en zijn er 32 mensen gestorven, zei de Peruaanse minister van Volksgezondheid.

Vorig jaar was de grootste dengue-uitbraak ooit in Peru: in totaal raakten 269.216 mensen besmet en stierven 428 mensen. Dit jaar zijn in de eerste weken meer en sneller mensen besmet en overleden dan vorig jaar, en is daarom een noodsituatie op gezondheidsbeleid uitgeroepen. In het noorden van Peru zijn de meeste mensen besmet geraakt, waar de ziekenhuizen al overvol zijn. Zorgverleners hebben meer middelen gekregen van de Peruaanse overheid om het dengue-virus te bestrijden.


Lees ook
In broeierig Brazilië grijpt het dengue-virus om zich heen: ‘geen carnaval vieren dus’

Bij een <strong>64-jarige Braziliaan</strong> is dengue vastgesteld.  In heel Brazilië verrijzen dengue-gezondheidsposten.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/peru-roept-medische-noodtoestand-uit-vanwege-snelle-verspreiding-dengue-virus.jpg”><br />
</a></p>
<h2 class=Muggen door hittegolf

Het dengue-virus, ook wel knokkelkoorts genoemd, is meestal niet dodelijk, maar zonder behandeling zijn de complicaties wel levensbedreigend. De klachten waar besmette mensen onder andere last van hebben zijn hoge koorts (tot 41 graden), braken, hoestbuien en heftige hoofdpijn. Dengue is een virusziekte die wordt overgedragen door muggen uit (sub)tropische gebieden.

De muggen die het virus met zich meedragen vermenigvuldigen zich sneller door de stijgende temperaturen en zware regenval. Het weerfenomeen El Niño zorgt voor deze vochtige hittegolven langs de Stille Oceaan, voor de kust van Noord-Peru.

Volgens The Pan American Health Organization worden mensen in Peru wel gevaccineerd, al is niet bekend hoeveel procent beschermd is. In Nederland wordt sinds vorig jaar een vaccinatie aangeboden tegen het dengue-virus. Volgens de GGD zou de vaccinatie 80 procent van de besmettingen voorkomen en beschermen tegen ernstige klachten.