Giny Boer vertrekt als topvrouw van C&A Europe, waarom is dat opvallend?
De allereerste topvrouw van de modeketen was pas 3,5 jaar de baas bij het bedrijf. Ze kwam met grote plannen om het vastgeroeste concern op te schudden. Winkels moesten moderner, de klant jonger, het bedrijf opener en digitaler. Waarom de 61-jarige topvrouw alweer vertrekt, is onduidelijk. Ze gaat zich richten op andere rollen buiten het bedrijf.
Boer wordt vervangen door Edward Brenninkmeijer, die (opnieuw) een interimrol gaat vervullen bij C&A. De achternaam verraadt het al: hij is onderdeel van de (buitengewoon gesloten) familie die C&A bijna twee eeuwen geleden heeft opgericht. Niet duidelijk is welke rol de familie Brenninkmeijer heeft gespeeld bij het vertrek van Boer.
Wat heeft Boer voor elkaar gekregen?
Boer, van oorsprong Groningse, trad in 2021 aan na een carrière van 23 jaar bij IKEA. Het Financieele Dagblad schreef eerder dat de kledingketen destijds twaalf verschillende logo’s had, honderd verschillende titels voor managers, en winkels in alle soorten en maten. Boer wilde meer eenheid voor het merk, dat in zeventien landen actief is met dertienhonderd winkels. Ook wilde ze veel meer omzet halen uit het online verkopen van kleding, waar C&A nog een wereld te winnen heeft.
„De cultuur was te mannelijk, het hoofdkantoor te hiërarchisch en bureaucratisch. Het was niet meer van deze tijd”, zei ze in 2022 tegen het FD. Ze kondigde een reorganisatie aan: de organisatie moest platter en minder ingewikkeld worden. Ook benoemde ze drie vrouwen op hoge functies, onder wie de cfo. Verder ging ze aan de slag met het moderniseren van de winkels. Deze missie lijkt ergens te zijn vastgelopen, want bij haar vertrek meldt het bedrijf dat ruim achthonderd winkels zijn gemoderniseerd. Terwijl eerder de ambitie was om al in het voorjaar van 2023 duizend winkels een upgrade te hebben gegeven.
En wat is niet goed gegaan?
In januari van dit jaar kondigde C&A aan de samenwerking met Wehkamp, Amazon en Zalando stop te zetten. Die laatste twee waren pas sinds 2022 (dus onder leiding van Boer) gaan samenwerken met C&A. In een persbericht schreef het bedrijf dat de samenwerking niet leidde tot de verwachte marges en dat het merk zich ging richten op zijn eigen digitale kanalen. Boer had de ambitie om uiterlijk 2025 de helft van de omzet online te genereren, maar dat lijkt te hoog gegrepen.
Of de ingeslagen weg van Boer naar meer modernisering, meer openheid, en meer digitaal blijvend is, zal komende jaren blijken. Eerder prees het bedrijf in een persbericht het succes van twee winkels in Amsterdam volgens een „volledig nieuwe stadsformule”. Kleine winkels, waar maximaal werd ingezet op „inspiratie, shopervaring en klantenrelaties”.
Boer was de tweede ceo sinds 1841 die niet uit de familie zelf kwam. Met haar vertrek is het bedrijf weer op zoek naar een nieuwe topbestuurder. Het wordt interessant om te zien hoeveel afstand de familie Brenninkmeijer zal houden tot het bestuur. „Ik houd van familiebedrijven (…) maar ik houd niet van familiebemoeienis”, zei Boer destijds tegen het FD. „Ze laten mij vrij, wat betekent dat ze mij vertrouwen.”