N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Inflatiecorrectie Met een werkonderbreking willen de redactie en het overige personeel van NRC hun directie onder druk zetten, om het verlies aan koopkracht te compenseren dat zij lijden door de inflatie.
Onder het mom van ‘werkoverleg’ zullen de NRC’ers om elf uur ’s ochtends het redactiegebouw in Amsterdam kort verlaten, om aan de overkant van de straat gezamenlijk koffie te gaan drinken bij een koffiekar van journalistenvakbond NVJ. De nieuwsvoorziening zal daardoor niet in gevaar komen, verzekert Houtekamer, die wel zinspeelt op mogelijk „nadere stappen” in een later stadium.
Al maanden bestaat er onvrede over het koopkrachtverlies, zowel bij de redactie als het overige personeel van NRC en freelance medewerkers. Sinds januari 2022 zou dat verlies cumulatief neerkomen op 1,4 maandsalarissen, volgens het actiecomité.
Nieuwe cao
De directie van uitgever Mediahuis NRC onderkent het probleem, maar heeft steeds gezegd dat een oplossing gevonden moet worden bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao, die op 1 januari 2024 zal ingaan. Die onderhandelingen beginnen in oktober. Nadat het personeel de directie vorige week een ultimatum had gesteld, maakte de directie dinsdag een aantal maatregelen bekend – „de grootste stap die we kunnen zetten” – om het personeel tegemoet te komen.
Het gaat – in afwachting van de uitkomst van het cao-overleg – om een tijdelijke maandelijkse toeslag bovenop het bruto maandloon van 5 procent, met onmiddellijke ingang tot en met december. Bovendien is voor medewerkers met lagere inkomens voorzien in een bonus van 750 euro. Voor freelance medewerkers van de redactie trekt de directie voor de komende vier maanden 50.000 euro extra uit, waarmee voor de freelance medewerkers die op uurtarief werken een toeslag van 5 procent gefinancierd moet worden.
In een druk bezochte bijeenkomst besloot het personeel woensdag met overgrote meerderheid dat dit pakket ontoereikend was. „We willen de directie de tijd geven om met een nieuw voorstel te komen”, zegt Houtekamer. De directie zou dat uiterlijk op 18 september moeten voorleggen.
De ceo van Mediahuis NRC, Dominic Stas, kon vanmiddag nog niet inhoudelijk reageren, omdat de organisatie van de personeelsbijeenkomst hem nog niet op de hoogte had gesteld van de precieze uitkomst van het beraad. Wel zegt hij: „We vinden het jammer dat het zo loopt. We zijn ervan overtuigd dat we een mooi pakket hebben voorgesteld.”
NRC is onderdeel van het Europese, van oorsprong Belgische nieuwsbedrijf Mediahuis, waartoe ook onder meer De Telegraaf, Noordhollands Dagblad, De Limburger en andere regionale kranten behoren.
Dit bericht is om 16.40 uur aangevuld met de reactie van ceo Dominic Stas