AI-chatbots breiden hun aanbod steeds meer uit met actueel nieuws. Het Franse persbureau AFP gaat dagelijks duizenden actuele nieuwsberichten leveren aan het eveneens Franse AI-bedrijf Mistral, dat daarmee zijn chatbot Le Chat wil voorzien van betrouwbare informatie. Google heeft voor zijn chatbot Gemini net een afspraak gemaakt met het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) voor het leveren van actueel nieuws. Dat maakten de betrokken bedrijven deze week bekend.
De samenwerkingsafspraken komen ruim een week nadat het Amerikaanse technologiebedrijf Meta uit naam van de ‘vrijheid van meningsuiting’ de samenwerking met externe factcheckers, waaronder AFP, juist opzegde. Te vaak zou het controleren en in sommige gevallen blokkeren van berichten op sociale media neerkomen op „censuur”, aldus Meta-topman Mark Zuckerberg.
Ook andere Amerikaanse technologiebedrijven, zoals X van Elon Musk, hebben de moderatie van hun sociale media teruggeschroefd. De Europese regulering van techbedrijven – onder meer bedoeld om desinformatie, haatzaaien en racisme op de platforms tegen te gaan – is hen een doorn in het oog.
AFP en Mistral plaatsen hun samenwerking tegen de achtergrond van het Amerikaanse verzet tegen moderatie en regulering. Mistral-topman Arthur Mensch zei deze donderdag in de Financial Times dat „Europa moet samenwerken om de groeiende technologiesector te verdedigen”. Volgens ceo van AFP, Fabrice Fries, wordt het begrip vrijheid van meningsuiting in belangrijke mate „ingezet als wapen tegen Europa” en voert Big Tech „een offensief tegen Europese regulering” van de sector.
In zes talen
De chatbot van Mistral krijgt van AFP dagelijks de beschikking over meer dan tweeduizend nieuwsberichten, in zes talen – Frans, Engels, Spaans, Arabisch, Duits en Portugees. Hoeveel geld AFP voor deze afspraak krijgt is niet bekendgemaakt. Le Chat krijgt behalve tot de dagelijkse nieuwsberichten ook toegang tot het hele tekstarchief van AFP, teruggaand tot 1983. Foto’s, video’s en infographics zijn van de deal uitgesloten. AFP geeft Mistral geen toestemming de artikelen te gebruiken voor het trainen van AI.
De overeenkomsten tussen AFP en Mistral, en tussen AP en Google, komen op een moment dat nieuwsorganisaties overal voor de keuze staan hoe ze zich opstellen tegenover AI-bedrijven. Die hebben niet alleen hun kunstmatige intelligentie in veel gevallen getraind met de artikelen van mediabedrijven, zonder daarvoor toestemming gevraagd te hebben, laat staan ervoor betaald te hebben. Maar met hun chatbots kunnen de AI-bedrijven zich bovendien tot geduchte concurrenten van mediabedrijven ontwikkelen, als ze gebruikers van hun chatbots kunnen voorzien van actueel nieuws.
OpenAI heeft verschillende soorten deals gesloten met onder meer de Financial Times, Le Monde, het Duitse Axel Springer (uitgever van Die Welt en Bild) en NewsCorp (Wall Street Journal, Barron’s). The New York Times koos een andere koers, en heeft Open AI en Microsoft aangeklaagd omdat de bedrijven werk van de krant en haar journalisten ongevraagd gebruikt zouden hebben om hun chatbots te trainen.