Pegida-voorman met geweld gestopt bij poging tot koranverbranding in Arnhem, ook agenten aangevallen

Pegida-voorman Edwin Wagensveld is zaterdag bij een demonstratie in Arnhem aangevallen door tegendemonstranten, toen hij een koran wilde verbranden. Het incident vond plaats op het Jansplein in het centrum de stad. Tegen persbureau ANP zegt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch dat Wagensveld gewond is geraakt, evenals enkele agenten. Zij werden met vuurwerk en stenen bekogeld. Het is niet bekend om wat voor verwondingen het gaat.

Wagensveld had van tevoren aangekondigd op het Jansplein in de stad namens Pegida een Koran te willen verbranden. De actie van de anti-islambeweging leidde tot onrust in de moslimgemeenschap. Tientallen mensen kwamen zaterdag naar de binnenstad van Arnhem voor een tegendemonstratie. Toen zij weigerden om naar het nabijgelegen Willemsplein te gaan, de plek die door de gemeente was aangewezen, kondigde Marcouch een noodbevel af en greep de ME in.

Om Wagensvelds veiligheid te waarborgen voerde de politie hem af. Even later keerde hij terug naar het plein om alsnog een koran te verbranden. Op beelden op sociale media is te zien dat hij het boek boven een vuurkorf houdt, waarop hij en omstaande agenten door meerdere tegendemonstranten belaagd worden. „Toen hebben we de demonstratie definitief ontbonden”, aldus Marcouch.

Aanhoudingen

Inmiddels zijn drie mensen aangehouden voor het geweld richting Wagensveld en de politie. Marcouch zegt meerdere aanhoudingen de komende dagen niet uit te sluiten. Hij veroordeelt de agressie van de tegendemonstranten: „Ik begrijp het verdriet en de emotie die het verbranden van een heilig boek opwekt. Maar geweld is onacceptabel. Ideeën moet je met ideeën bestrijden.”

Wagensveld is de oprichter van de Nederlandse tak van het van oorsprong Duitse Pegida, een anti-islamitische beweging. Hij werd zelf meermaals opgepakt tijdens doorgaans provocatieve demonstraties van de groep. Ook werd hij in november veroordeeld tot veertig uur taakstraf wegens groepsbelediging, nadat hij de Koran een fascistisch boek had genoemd.