‘Pechgeneratiestudenten’ krijgen compensatie voor het leenstelsel. ‘Afgesloten hoofdstuk’, zegt Timo. ‘Bijna een grap’, vindt Soesja

One way or another, ik ga die DUO-website binnenkomen, want ik wil die tegemoetkoming NU zien”, schrijft iemand op X, met daarbij een gifje van iemand die een roze geldkluis probeert te openen. Afgelopen dagen verschenen op sociale media ongeduldige berichten van ‘pechgeneratie’-studenten. Ze hadden problemen met inloggen op de website van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), net nu ze een mailtje hadden gekregen dat ze daar de hoogte van hun ‘tegemoetkoming’ konden bekijken.

Die tegemoetkoming krijgen ze omdat ze tussen 2015 en 2023 studeerden aan een hogeschool of universiteit en daardoor onder het leenstelsel vielen. Sinds studiejaar 2023-2024 krijgen studenten weer een basisbeurs (314 euro voor uitwonenden, 125,99 euro voor thuiswonenden). De pechgeneratie heeft die misgelopen en krijgt daarom met terugwerkende kracht 34,17 euro voor elke maand zonder basisbeurs. Wie tussen 2015 en 2019 studeerde, krijgt daarbovenop eenmalig 2.097,08 euro als ze hun ‘studievoucher’ nog niet hebben ingezet, die ze konden gebruiken voor bijscholing na hun studie. Het totale bedrag wordt afgetrokken van de studieschuld van de (oud-)student óf op de rekening gestort, als die schuld is afbetaald.

Als je als overheid zegt dat je een fout hebt gemaakt, moet je die ook volledig herstellen

Timo van Baarsen
oud-pechgeneratiestudent

Afgelopen donderdag is DUO begonnen met het mailen van de (voormalige) studenten die recht hebben op de vergoeding. Het systeem telt zo’n 600.000 gevallen. De berichten zouden in plukjes tot begin deze week worden verstuurd, maar daar is DUO vrijdag mee gestopt vanwege de inlogproblemen. Die werden inmiddels verholpen, laat een woordvoerder van de dienst weten. „We hebben goede hoop dat we morgen [dinsdag] weer verder kunnen met het uitsturen van de berichten.”

Waarschijnlijk werd het technische probleem veroorzaakt doordat (oud-)studenten met recht op de tegemoetkoming massaal inlogden op de website. „Toen we pas zo’n 32.000 mails verstuurd hadden, hadden al zo’n 180.000 mensen gekeken. Men vindt het heel interessant. Dat is te begrijpen natuurlijk”, aldus de woordvoerder.

Grotemensenwereld

Bijna drie jaar geleden sprak NRC vijf pechgeneratiestudenten, vlak voordat de Tweede Kamer zou gaan praten over de hoogte van de nieuwe basisbeurs en de compensatieregeling. De studenten waren allemaal verbolgen, voelden zich achtergesteld. Ze hadden (meer) moeten lenen en/of werken tijdens hun studie dan de generatie studenten vlak voor én na hen. Ze maakten zich zorgen over hun toekomst, omdat ze als pechgeneratie met die beide generaties moeten concurreren op de toch al oververhitte huizenmarkt. En allemaal vonden ze het alléén eerlijk als ze volledig gecompenseerd zouden worden voor hun misgelopen studiebeurs.

Hoe kijken de vijf studenten daar nu tegenaan? En hoe staan ze er financieel voor?

Nu kan het politiek ‘afgestreept’ worden, terwijl het totaal niet is opgelost

Soesja Brunink
oud-pechgeneratiestudent

„Lachwekkend” vond Beau de Vos (28) drie jaar geleden het toenmalige voorstel voor compensatie van het kabinet (1.436 euro per student en het vrij besteedbaar maken van de studievoucher). Nu moet ze lachen om dat citaat. „Ik had wel een grote mening, zeg. Maar ik denk er nog wel hetzelfde over.” Volledige compensatie zou ze nog steeds het eerlijkst vinden. „Maar als student voelde ik me kwetsbaarder en wist ik nog niet hoe de grotemensenwereld eruit zou zien. Mijn studieschuld verdwijnt natuurlijk niet zomaar, maar ik voel wel meer rust, weet dat dingen wel goed komen.”

De Vos heeft een diploma kunstgeschiedenis en werkt als bedrijfsleider in de horeca. Horecawerk was eerst een bijbaantje; het lag haar zo goed dat ze bleef. Ze komt prima rond, maar heeft wel een „hoge” studieschuld (hoe hoog wil ze niet zeggen). Een huis kopen – ze wil in het dure Amsterdam blijven wonen – is voorlopig niet aan de orde. „De zorgen zijn er dus nog steeds een beetje. Maar ik probeer er niet te veel aan te denken, want dan versteen ik.” Ze heeft dan ook nog niet ingelogd op de DUO-website om haar tegemoetkoming te bekijken, want dan ziet ze ook gelijk hoeveel rente boven op haar studieschuld is gekomen. Maar ze heeft zich voorgenomen dat ze deze maand het afbetalen van haar studieschuld gaat „plannen”.


Lees ook

Vijf vragen over de rentestijging op de studieschuld

Een demonstratie op het Museumplein voor compensatie van de  studieschuld onder het leenstelsel.

Nieuwbouwhuis

Timo van Baarsen (28) uit Amstelveen heeft tijdens zijn studie economie niet geleend. Hij bleef thuis wonen en had een bijbaantje in een supermarkt. Van Baarsen heeft dus als student het „een en ander” moeten laten vanwege het leenstelsel. Volledige compensatie vond hij daarom het eerlijkst, zei hij de vorige keer dat NRC hem sprak. Hij had toen net een baan bij een vastgoedbedrijf.

Daar werkt hij nog steeds en hij heeft in 2022 een nieuwbouwhuis in Amstelveen gekocht. Hij is nog steeds voor volledige compensatie. „Als je als overheid zegt dat je een fout hebt gemaakt, moet je die ook volledig herstellen.”

Wat hij met de tegemoetkoming gaat doen? „Waarschijnlijk in mijn nieuwe huis steken: badkamer, keuken, vloeren, gordijnen. Dat kost allemaal best veel geld.”

Soesja Brunink (28), die civiele techniek in Delft heeft gestudeerd, wil met haar vriend een huis kopen, maar loopt tegen haar studieschuld aan. Drie jaar geleden maakte ze zich al zorgen over haar positie op de huizenmarkt, zei ze tegen NRC. Dat blijkt nu terecht. „We kunnen niks kopen, terwijl we hoogopgeleid zijn, een goede baan hebben, al een paar jaar werken.”

Dutje

Thijn van Summeren (25) heeft recent in zijn eentje een appartement in Zeist gekocht, hoewel ook hij geleend heeft tijdens het studeren. Hij heeft een heel andere weg afgelegd dan Brunink. Zijn studies audiovisuele techniek en media- en evenementenmanagement heeft hij niet afgemaakt. In plaats daarvan is hij gaan werken. Héél veel gaan werken, als freelance producer en regisseur bij de radio. „Drie uur ’s nachts opstaan, dan werken van vier tot zes, dan van acht tot vier, thuiskomen, heel snel een draaiboek tikken, een klein dutje doen en dan om drie uur ’s nachts weer opstaan.” Dat waren „geen gezonde werkomstandigheden”, maar daardoor heeft hij wel zijn schuld snel kunnen afbetalen.

Bruninks schuld is te hoog om gauw af te betalen. Ze heeft maximaal moeten lenen, omdat ze bijna elke dag van negen tot vijf college had. De tegemoetkoming vindt ze „bijna een grap”. „Ik denk: doe dan niks. Dit is volgens mij nog niet eens de rente die boven op mijn studieschuld is gekomen. Ik heb liever dat ze nu niks doen, zodat een later kabinet hopelijk iets beters doet. Nu kan het politiek ‘afgestreept’ worden, terwijl het totaal niet is opgelost.”

Als student voelde ik me kwetsbaarder en wist ik nog niet hoe de grotemensenwereld eruit zou zien

Beau de Vos
oud-pechgeneratiestudent

Denzel Sweeb (28) uit Rotterdam krijgt überhaupt geen tegemoetkoming, omdat hij, net als Van Summeren, zijn studie (communicatie) niet heeft afgemaakt. Hij is ondernemer en komt prima rond. Maar hij vindt het oneerlijk dat hij de compensatie niet krijgt. „Ik begrijp dat ik mijn studenten-ov moet terugbetalen, maar of ik mijn studie nou wel of niet heb afgemaakt, ik heb wel gewoon kosten gemaakt.”

Toch is hij er niet echt mee bezig. „Maar als ik moeite had gehad met rondkomen, was dat denk ik wel zo geweest.”

Hetzelfde geldt voor Timo van Baarsen, met het nieuwbouwhuis in Amstelveen. „Destijds dacht ik echt: nou, wat lullig zeg, hbo-studenten van dezelfde leeftijd kregen wel een beurs, omdat zij een jaar eerder begonnen dan wo-studenten. Het voelde toch altijd heel oneerlijk. Nu ben ik er minder mee bezig door mijn situatie. Voor mij is het een beetje een afgesloten hoofdstuk. En de nieuwe generatie studenten is de beurs van harte gegund.”


Lees ook

Hoe komt de student rond? ‘Ik wil niet eens weten hoe hoog mijn schuld nu is’

Matthijs van Teeffelen, Daan van de Graaf, Linda Ruijs en Hakan.