Het Vaticaan, de stad Rome en meer dan 1,3 miljard katholieken wereldwijd zijn in rouw. Paus Franciscus, leider van de rooms-katholieken en staatshoofd van de kleine kerkelijke stadsstaat Vaticaanstad, is op de vroege ochtend van Tweede Paasdag overleden. De paus werd 88 jaar.
Jorge Mario Bergoglio, uit Argentinië, was de eerste paus die niet uit het Westen kwam. Terwijl West-Europa de voorbije decennia snel is ontkerkelijkt, geldt dat elders veel minder. Twee op de drie katholieken in de wereld wonen niet in Europa of Noord-Amerika, en tegen het midden van deze eeuw zal dat drie op de vier zijn. Franciscus’ verkiezing, in 2013, illustreerde al het groeiende belang van de katholieke kerk in andere delen van de wereld.
De Argentijnse paus was op soberheid gesteld. Vorig jaar gaf hij nog duidelijke aanwijzingen voor een eenvoudiger begrafenisritueel. „We hebben het flink vereenvoudigd, en ik zal het als eerste uittesten!”, zei hij toen met een kwinkslag. Maar ondanks deze recente aanpassingen zet zijn overlijden een strak protocol met vaak eeuwenoude rituelen in werking.
Zijn lichaam zal worden opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. Duizenden zullen daar paus Franciscus een laatste groet komen brengen. Hij was niet alleen de religieuze leider van de wereldwijde katholieke geloofsgemeenschap, maar genoot als paus ook een groot moreel gezag. Zijn uitvaart zal daarom ook door wereldleiders worden bijgewoond.
Vroeger werd de kist op een katafalk of licht verhoogd platform gezet, maar Franciscus gaf zelf aan dat men hem niet op een voetstuk moest plaatsen. En waar vroegere pausen in drie in elkaar passende doodskisten werden begraven, bepaalde Franciscus dat één doodskist voor hem volstond. Een paus behoort volgens hem met waardigheid te worden begraven, zoals elke andere katholiek, maar hoeft niet boven de anderen te worden verheven.
Buiten Vaticaanstad
Hoewel de uitvaart hoogstwaarschijnlijk zal plaatsvinden op het Sint-Pietersplein, wordt de overleden paus op zijn eigen verzoek niet bijgezet in de crypte onder de Sint-Pietersbasiliek, de laatste rustplaats van bijna honderd pausen. Franciscus zei in een interview in 2023 dat hij graag begraven wil worden in de Santa Maria Maggiore (Sint-Maria de Meerdere), een pauselijke basiliek in de Romeinse wijk Monti, niet ver van het centraal station, en een van Franciscus’ favoriete kerken in de Italiaanse hoofdstad. Hij wordt zo de eerste paus in een eeuw die buiten Vaticaanstad zal worden begraven.
Lees ook
Rome gooit zijn heilige deuren open voor de start van het jubeljaar
Nu de paus overleden is, verkeren de katholieke kerk en het Vaticaan in ‘sede vacante’ (lege stoel) – tijdelijk is er geen formele leider. Tot Franciscus’ opvolger is gekozen, is de officiële macht in handen van het college van kardinalen, dat echter geen grote beslissingen neemt. Ongeveer twee weken na de pauselijke begrafenis begint in Vaticaanstad het conclaaf, de verkiezing van een nieuwe paus. Normaal nemen maximaal 120 kardinalen deel aan het conclaaf, maar Franciscus heeft nog een stuk meer stemgerechtigde kardinalen gecreëerd, zoals dat in kerkelijk jargon wordt genoemd. Einde vorig jaar waren 140 kardinalen jonger dan 80 jaar, wat betekent dat zij bij een volgende conclaaf mogen stemmen, als ze dan nog niet ouder zijn dan 80. Nederland heeft één kardinaal, Wim Eijk (71), de erg conservatieve aartsbisschop van Utrecht.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128547490-032de8.jpg|https://images.nrc.nl/UdSRYkSsh3jXUhDiKhxjg9Fm0pw=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128547490-032de8.jpg|https://images.nrc.nl/QgD4wdRvFVrTGMw4ZydlAnBATiE=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128547490-032de8.jpg)
Foto Eric Vandeville Eric/ABACA
Witte rook
Het conclaaf is met geheimzinnigheid omgeven. Achter de gesloten deuren van de Sixtijnse Kapel vindt een geheim stemproces plaats. Het woord conclaaf komt van het Latijnse ‘cum clave’, wat ‘met de sleutel’, of op slot betekent. De kardinalen houden daar net zolang stemrondes totdat een tweederdemeerderheid het eens is over een nieuwe paus.
Op dat moment verschijnt er witte rook vanuit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. De publieke aankondiging gebeurt ook in het Latijn, met de beroemde woorden ‘habemus papam!’ (we hebben een paus!) waarmee de nieuwe kerkleider aan de wereld wordt voorgesteld.
Progressief of conservatief?
Wordt het opnieuw een sociale progressief, zoals Franciscus, of neemt de conservatieve vleugel de touwtjes weer in handen? Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk, niet alleen omdat Franciscus 80 procent van de stemgerechtigde kardinalen zelf heeft gecreëerd, waardoor hij dus ook postuum op de verkiezing van zijn opvolger weegt, maar ook omdat na het aftreden van zijn voorganger paus Benedictus XVI de meeste kardinalen een andere koers wilden.
Als opvolger van Franciscus zijn er meerdere goede kanshebbers uit Azië, zoals aartsbisschop Tarcisio Isao Kikuchi uit Tokio, die ook de voorzitter is van de internationale hulporganisatie Caritas Internationalis.
Maar een conclaaf blijft uiterst onvoorspelbaar. Niet alleen omdat het stemproces strikt geheim is, ook omdat kardinalen bepaald niet openlijk campagne voeren om paus te worden. Wel worden zij door hun omgeving of de media als kanshebbers of ‘papabili’ getipt. Niet iedere kardinaal is daar overigens blij mee: men zegt wel eens dat wie als papabile het conclaaf binnengaat, er zeker niet uitkomt als paus.
Dat geldt ook andersom. Bij het meest recente conclaaf, in 2013, zag Jorge Mario Bergoglio zichzelf als een ‘kingmaker’, die de stemmen in een bepaalde richting kon duwen, maar niet als iemand die zelf kans maakte om paus te worden. De volgende dag begroette de Argentijn met een hartelijk ‘Buonasera!’ als de kersverse paus Franciscus de menigte gelovigen op het Sint-Pietersplein.
